x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Din poveştile oierilor

Din poveştile oierilor

de Maria Belu-Burtea    |    30 Sep 2008   •   00:00

Pastramă de oaie afumată sau neafumată, brânză pentru toate gusturile, cârnaţi preparaţi din carne de oaie, spectacole folclorice, de toate aceste "bunătăţi" s-au bucurat, timp de trei zile la sfârşitul săptămânii trecute, localnicii şi turiştii aflaţi în zona Bran.



Pastramă de oaie afumată sau neafumată, brânză pentru toate gusturile, cârnaţi preparaţi din carne de oaie, spectacole folclorice, de toate aceste "bunătăţi" s-au bucurat, timp de trei zile la sfârşitul săptămânii trecute, localnicii şi turiştii aflaţi în zona Bran. A fost Răvăşitul oilor şi Festivalul Brânzei şi a Pastramei!
"Prin toate evenimentele pe care ANTREC România le promovează prin filialele sale, încearcă să transmită ideea că turismul rural reprezintă o formă de turism responsabil. Toţi meşterii pe care noi îi aducem în faţă, pensiuni, mod de a găti sănătos, obiceiuri pe care le readucem la viaţă, tradiţii, oameni, legende, toate reprezintă avantajul românilor în faţa celor care vin cu alte idei din afară. Festivalul de astăzi este un exemplu care demonstrează acest lucru", ne-a spus Cristina Partal, preşedinte ANTREC România.


Preparate tradiţionale

Străjuit de Castelul Bran, platoul Inima Reginei a fost gazdă primitoare pentru peste 40 de producători de brânzeturi şi pastramă din zona Rucăr-Bran Moeciu, dar şi meşteri . Turiştii care au venit special pentru acest eveniment au avut de unde alege tot ce le-a dorit inima. Pastrama de oaie de fost vedeta evenimentului, dar şi bulzul preparat de oieri nu s-a lăsat cu nimic mai prejos. Ne-am amestecat şi noi printre turişti şi am stat de vorbă cu câţiva oieri care ne-au desluşit şi nouă din tainele preparatelor-vedetă. "Pentru bulz mai întâi facem mămăliga, se pune apa la fiert, puţină sare, 10-20 g de mălai şi se lasă la fiert. Când începe să clocotească, se adaugă mălaiul, iar când s-a fiert se amestecă bine ca să devină mai vârtoasă. Ca mămăliga să fie bună focul trebuie să fie tare, după care se răstoarnă pe masă, o tăiem numai cu aţă şi preparăm bulzul", ne lămureşte baciul Nicuşor Letcă din Bran. "Se întinde mămăliguţa şi se pun cam 100 g de brânză de burduf de vârf de oaie." Mă vede nedumerită şi continuă: "La munte, brânza se dospeşte în buduroi de lemn 8-10 zile, după aceste zile caşul se amestecă şi se dă prin maşina de tocat. Aşa se prepară brânza de burduf. Acum sunt puţini cei care mai prepară brânza de burduf tradiţional". Puţin mai încolo un alt oier ne îmbie cu cârnaţi "de pleşcoi", spune el. Facem cunoştinţă cu Mircea Munteanu, oier din Şimon. "Cârnaţii îi prepar din carne de viţel şi oaie. Las carnea la macerat, după care o dau prin maşina de tocat, adaug piper, sare, boia iute şi dulce, ardei iute, coriandru şi cimbru. Ultimele două condimente mai taie din mirosul de oaie. După care se trag în maţe de oaie şi se pun la afumat." Tot baciul Mircea Munteanu ne lămureşte şi ce înseamnă Răvăşitul Oilor: "După ce se coboară turmele cu oi de la munte, toamna, se dau înapoi la proprietari. Se răvăşesc turmele de oi, care primăvara se vor strânge la loc".


Final de Festival

Peste 40.000 de turişti şi localnici au fost pe platoul Inima Reginei din Bran la sfârşitul săptămânii trecute, cozile la standurile cu brânză, pastramă, bulz, cârnaţi sau cozonaci erau imense. Vizitatorii care au venit în zonă ca să-şi procure aceste delicatese la preţ de producător erau nemulţumiţi de preţuri, de drum şi de aglomeraţia din zonă. "Drumul este foarte greu, nu sunt parcări, este foarte aglomerat. Am venit special pentru Festival, să vedem, să mâncăm să ne plimbăm şi, în final, să cumpărăm produse proaspete şi naturale. Preţurile de aici mi se par un pic mai mari decât la Bucureşti, dar produsele sunt proaspete, preparate după metode tradiţionale pe care nu le găsim în supermarketuri", ne-a declarat Alina Grigore din Bucureşti. Puţin mai încolo am intrat în vorbă cu Constanţa Boghiu care ne-a spus: "Venim an de an, dar în acest an preţurile sunt foarte mari la brânză şi pastramă. Am dat 150 de lei şi n-am luat mare lucru. Am sperat să cumpărăm produse tradiţionale la preţ de producător."

×
Subiecte în articol: gastronomie oaie