BARUL CASEI
Podgoria Ostrov isi intinde viile in sud-vestul tinutului dobrogean, in spatiul format intre Dunare si granita cu Bulgaria. Ea a oferit culturii vitivinicole romanesti vinuri rosii de o calitate aparte.
Conditiile prielnice culturii vitei-de-vie si vecinatatea Dunarii au daruit un plus de valoare unor soiuri nobile precum Burgund Mare, Merlot, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon. Vinurile rosii sunt reprezentative pentru acest colt viticol al tarii, dar si calitatea vinurilor albe seci si demiseci este de asemenea remarcabila.
Ambient potrivit
Cernoziomurile, solurile balane si cele cenusii, influentate de un climat bland, au facut ca Podgoria Ostrovului sa fie una dintre cele mai productive regiuni in ceea ce priveste strugurii de masa. Dunarea, precum si lacurile existente in imprejurimi dezmiarda intinderile acoperite cu vita-de-vie, oferindu-le umiditatea, caldura si luminozitatea de care au nevoie. Cultura soiurilor de masa in aceasta regiune a inceput in urma cu 150 de ani. In functie de favorabilitatea conditiilor geografice, Podgoria Ostrov face parte din arealele cele mai avantajoase pentru cultura strugurilor de masa din tara noastra. Acest tinut este imbogatit de o mare varietate de soiuri pentru consum si, mai mult decat atat, este printre putinele podgorii in care se gasesc din ce in ce mai mult soiurile apirene pentru stafide. Soiurile pentru stafide se caracterizeaza prin absenta semintelor din interiorul boabelor de struguri.Ingrijite atent
Viile Ostrovului sunt ingrijite in mod traditional. Lucratorii le taie si le curata manual. Aroma din vinurile albe este pastrata cu ajutorul fermentatiei la o temperatura controlata cu o atentie deosebita. Vinurile rosii de Ostrov isi definesc aromele si isi exprima personalitatea dupa ce au fost invechite in butoaie de stejar.
| ||
Varietati pentru stafideStafidele se obtin din varietati de struguri care nu au seminte in interiorul bobului. Concentratia de zahar din acesti struguri este foarte mare. Stafidele se produc prin deshidratarea fructelor ajunse la maturitate. Varietatile de struguri tipice cele mai potrivite pentru obtinerea stafidelor sunt Corinthul alb, Corinthul roz si Corinthul negru. De asemenea, soiurile precum Sultanina alba, Kis-Mis sau Delight au proprietati mixte. Pot fi consumate si ca struguri de masa, dar sunt potrivite si pentru obtinerea stafidelor. |
Citește pe Antena3.ro