Pentru cunoscători, ingredientele folosite în bucătăria thailandeză sunt miraculoase. Ele pot fi folosite în prepararea mâncărurilor, dar şi a ceaiurilor. Ghimbirul este cel mai bun exemplu, din el se poate prepara un ceai delicios, ce poate fi băut în zilele friguroase de iarnă.
Specialiştii spun că frunzele de lime au o aromă proaspătă şi, chiar după un an, puse în apă, sunt la fel de aromate. Aceste frunze pot fi comparate cu frunzele de lămâie, dar nu au deloc aceeaşi aromă. Un alt lucru deloc de neglijat este faptul că mâncarea thailandeză se poate găti într-un timp foarte scurt, aproximativ şapte-opt minute. Preparatele sunt sănătoase, gustoase şi prin gătire nu-şi pierd deloc din calităţile nutritive. Dacă ar fi să facem o comparaţie cu bucătăria românească, singurul preparat care se poate pregăti într-un timp atât de scurt este omleta, nici un alt fel de mâncare nu se găteşte atât de repede, ieşind la fel de savuros la sfârşit. Tainele bucătăriei thailandeze încep să fie descoperite şi de noi, toate aceste combinaţii de ierburi şi condimente, cu proprietăţi diferite, creează un gust căruia nu-i poţi găsi nici un cusur.
Kway-tiaow nuea sab(Tăiţei din orez prăjit amestecat cu vită tocată)
Ingrediente: 3 linguri de ulei, două cepe eşalote tocate, 150 g de carne de vită, două linguri de sos de soia, două linguri de sos de peşte, o lingură de făină de porumb amestecată cu 3 linguri de apă, o lingură de zahăr, o lingură de usturoi măcinat, 500 g tăiţei din orez sau 300 g batoane de orez uscat înmuiate timp de cinci minute în apă fiartă şi răcită, 1/2 lingură de sos negru de soia, 1/2 lingură de sare, 1/2 lingură piper negru proaspăt, 4-5 ouă de prepeliţă fierte tari şi descojite (opţional), frunze de salată, ardei iuţi verzi tăiaţi în suc de lămâie, pentru ornat.
Preparare: Într-o tigaie wok puneţi o lingură de ulei la încins, adăugaţi cepele eşalote şi ţineţi-le pe foc până devin transparente. Adăugaţi carnea şi amestecaţi timp de cinci minute, turnaţi sosurile de soia şi de peşte, făina de porumb şi zahărul, apoi amestecaţi timp de trei minute şi opriţi focul. Separat încingeţi restul de ulei, adăugaţi usturoiul şi ţineţi pe foc până devine uşor transparent. Adăugaţi tăiţeii, sosul negru de soia, sarea, piperul, amestecaţi timp de trei minute şi daţi deoparte. Puneţi tăiţeii într-un castron, iar deasupra aşezaţi carnea de vită şi ouăle. Se poate servi cu frunze de salată, suc de lămâie şi ardei iuţi tocaţi.
Nam prik ong (Carne de porc cu sos de ierburi)
Ingrediente: 4 bucăţi de galangal, tăiate fin, 8 ardei iuţi uscaţi, fără seminţe şi înmuiaţi în apă caldă, 5 căţei de usturoi, curăţaţi şi tăiaţi, o ceapă eşalotă tăiată fin, 1/2 linguriţă sare, o linguriţă de pastă de crevete, 15 roşii cherry, tăiate jumătăţi, două linguri de ulei vegetal, 300 g carne de porc (sau pui) tocată, două linguri de apă, 1/2 lingură de suc tamarind, 1/2 lingură de sos de peşte, 3 linguri de zahăr pudră, fasole verde înăbuşită, orez.
Preparare: Pisaţi cu ajutorul unui mojar galangalul, ardeii iuţi, cepele şi pasta de crevete, apoi transferaţi-le într-un bol de amestecat. Adăugaţi roşiile cherry şi amestecaţi-le bine. Încălziţi uleiul într-o tigaie wok, adăugaţi pasta pisată, apă şi lăsaţi la foc până devin aurii, adăugaţi carnea şi mai lăsaţi pe foc 10 minute. Reduceţi focul, adăugaţi apa, sucul de tamarind, sosul de peşte şi zahărul şi fierbeţi la foc mic cinci minute, până se îngroaşă. Se serveşte cu fasole verde şi orez fiert.
Kao tom mad(Prăjiturele de orez cu gluten la aburi cu banane)
Ingrediente: 300 g orez cu gluten, ţinut în apă timp de o oră şi scurs, 500 ml lapte de cocos gros, 4 linguri de zahăr, un vârf de cuţit de sare, 100 g de fasole roşie uscată, pusă la înmuiat de seara, apoi fiartă în 3 ceşti de apă până se înmoaie, 4 banane mici coapte, feliate, nucă de cocos.
Preparare: Amestecaţi orezul cu laptele de cocos, zahărul şi sarea într-o tigaie wok şi fierbeţi la foc mediu aproximativ 15 minute, amestecând din când în când până se înmoaie orezul, iar laptele este absorbit. Apoi se lasă la răcit. Pe un platou puneţi o lingură de fasole roşie, o felie de banană, acoperiţi cu orez radeţi nuca de cocos şi ornaţi cu fasole roşie. Se repetă până se termină bananele, se dau la rece, apoi se servesc.
Citește pe Antena3.ro