BUCATARIA DE ALTADATA
Peter Breugel: "Nunta"
|
|
"Iei matale o limba de bou intreaga, o bagi in apa rece si-i primenesti mereu apa, pret de douazeci si patru de ore. Dupa ce ai oparit-o si ai curatat-o bine impaneaza cu slanina. Sareaza, pipereaza, presara cu nucsoara rasa, frunze de patrunjel si pastarnac, tocate marunt. Asterne pe fundul unei tingiri felii de slanina si jambon, bucatile de carne, morcov, ceapa si doua cuisoare. Punem limba deasupra si peste ea alte felii de slanina. Toarna in tingire jumatate de garafa cu de vin alb caldut si tot pe atata zeama de carne... Lasa sa fiarba inabusit cu jaratec deasupra ore vreo cinci. Dupa ce a fiert astfel, scurge limba de zeama... si pune-o pe un talger cu sos de ciuperci tocate... Mai pui putin piper si sare... " Si, pofta buna!" Natalita
.
200 DE RETETE CERCATE
|
Vreme rece, de iarna. Vreme de lectura la gura sobei. Acum mai bine de un secol, doi boieri moldoveni, Mihail Kogalniceanu si Constantin Negruzzi, cunoscute personalitati ale lumii literare, au scos o carte de bucate, prima carte de bucate sistematizata din Moldova - "Doua sute de retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti." Cartea se inscrie pe linia preocuparilor lor culturale, ei "facand un efort de asezare in varianta scrisa" a "artei culinare traditionale romanesti." Retetele captiveaza nu numai prin savoarea bucatelor, dar si prin limbajul folosit. Daca cititorul se lasa usor in voia imaginatiei, lectura ii ofera o imagine interesanta a bucatariei de altadata. Chiar daca unitatile de masura se numesc altfel si nici numele preparatelor nu mai coincide, savoarea preparatelor a ramas la fel de mare. "Posmagii", "salatinele"(un fel de
gelatina de fructe), "slifca"(sau: frisca), "omatul" (de fapt, albusul de ou batut) se pregatesc si astazi. "Laptele zburat" este laptele de pasare pe care il pregatim copiilor nostri, iar "visinapul" cu care doamnele elegante isi serveau musafirii nu este altceva decat o visinata⦠mai speciala.
Cartea celor doi intelectuali denota o reala filosofie a gustului, specifica vremii lor. (Georgeta Marcu)
|
Citește pe Antena3.ro