x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dintr-o scrisoare de odinioara

Dintr-o scrisoare de odinioara

05 Ian 2005   •   00:00

BUCATARIA DE ALTADATA
Peter Breugel: "Nunta"
"Cu fiiasca plecaciune sarut mainile matale, nineaca. Si zisei: Am ajuns cu bine la Moara lui Ciornei. La Buhaiesti m-a asteptat trasura cu patru hutuli albi inaintasi si taca (matusa - n.r.) Virginia in persoana... Vazand ca geamantanasul meu trage greu, s-a incruntat si a prins a zice: Carti si iar carti, la ce folos atatea carti daca nu stii sa cosi un bumb si sa tarai un coltun? Asta numai din sminteala lui bietu frate-miu ti se trage... Ca era bietu frate-miu Iorgu, taica-tu, om vrednic si intelept, nu zic, dar, dupa ce l-o trimis babacu la invatatura, in strainatati, s-a inhaitat cu dealde Asachi si Eliade ciala, Radulescu, si s-a schimbat de tot.... Se vede treaba ca li s-au incurcat foile in cap la invatatura... Ca urmau sa primeasca a doua zi, la pranz, musafiri. Conu’ Mihalache Kogalniceanu si cu-n prieten al dumisale, unu Costache Negruzzi. Acesti doi boieri, spunea taca, au tiparit o carte de bucate si ii foarte clevetea (Doua sute de retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti - n.r.). "Asta-i treaba de bucatar, nu de boier, zicea. Da’ nu ma mier de nimica, de cand am vazut ca se intoarce lumea pe dos." Sa stii ca dintre toate mancarurile, din caietul tacai, una mi-a placut mai mult: Limba rasol cu sos.

Click pentru a mari imaginea

"Iei matale o limba de bou intreaga, o bagi in apa rece si-i primenesti mereu apa, pret de douazeci si patru de ore. Dupa ce ai oparit-o si ai curatat-o bine impaneaza cu slanina. Sareaza, pipereaza, presara cu nucsoara rasa, frunze de patrunjel si pastarnac, tocate marunt. Asterne pe fundul unei tingiri felii de slanina si jambon, bucatile de carne, morcov, ceapa si doua cuisoare. Punem limba deasupra si peste ea alte felii de slanina. Toarna in tingire jumatate de garafa cu de vin alb caldut si tot pe atata zeama de carne... Lasa sa fiarba inabusit cu jaratec deasupra ore vreo cinci. Dupa ce a fiert astfel, scurge limba de zeama... si pune-o pe un talger cu sos de ciuperci tocate... Mai pui putin piper si sare... " Si, pofta buna!" Natalita

.

200 DE RETETE CERCATE
Vreme rece, de iarna. Vreme de lectura la gura sobei. Acum mai bine de un secol, doi boieri moldoveni, Mihail Kogalniceanu si Constantin Negruzzi, cunoscute personalitati ale lumii literare, au scos o carte de bucate, prima carte de bucate sistematizata din Moldova - "Doua sute de retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti." Cartea se inscrie pe linia preocuparilor lor culturale, ei "facand un efort de asezare in varianta scrisa" a "artei culinare traditionale romanesti." Retetele captiveaza nu numai prin savoarea bucatelor, dar si prin limbajul folosit. Daca cititorul se lasa usor in voia imaginatiei, lectura ii ofera o imagine interesanta a bucatariei de altadata. Chiar daca unitatile de masura se numesc altfel si nici numele preparatelor nu mai coincide, savoarea preparatelor a ramas la fel de mare. "Posmagii", "salatinele"(un fel de gelatina de fructe), "slifca"(sau: frisca), "omatul" (de fapt, albusul de ou batut) se pregatesc si astazi. "Laptele zburat" este laptele de pasare pe care il pregatim copiilor nostri, iar "visinapul" cu care doamnele elegante isi serveau musafirii nu este altceva decat o visinata… mai speciala. Cartea celor doi intelectuali denota o reala filosofie a gustului, specifica vremii lor. (Georgeta Marcu)

×