Vineri 8 Mai 2009, ora 11:00. S-a dat startul Campionatului de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti. Concurenţii, amatori şi profesionişti s-au reunit cu "spirit" de învingători din toate colţurile ţării. Mai mult, anul acesta un element nou a constat în prezenţa participanţilor din afara ţării.
Competitorii şi-au ales cu multă grijă reţetele, fie din bucătăria românească, fie din cea internaţională, cu care au dorit să câştige cupele şi medaliile puse în joc de organizatori. Concursul, care a debutat cu aproape doi ani în urmă, a apărut pe fondul unui vid competiţional în zona artei culinare din România şi şi-a dorit să aducă în prim-plan conceptul de bucătărie-cultură. "Această manifestare este, poate, cel mai important eveniment gastronomic din ţară. Când s-a mai organizat aşa ceva la noi? Este o asociere între gastronomia românească şi ceea ce se cheamă cultură, artă, civilizaţie. Această asociaţie este fabuloasă, pentru că de multă vreme doresc să apropii arta culinară de cultură, iar cei care au avut acestă idee merită toată lauda din partea noastră, a profesioniştilor. Gastronomia reprezintă gradul de civilizaţie al unei naţiuni", ne-a declarat Gheorghe Vătafu, maestru al artei culinare şi membru al juriului. De ce un campionat de gătit în aer liber? "Acest concept şi-a propus, şi a reuşit, să scoată bucătarul, fie că e amator sau profesionist, din spaţiul lui clasic de lucru, să-l transforme într-o vedetă şi să-i stimuleze imaginaţia şi talentul", a continuat distinsul nostru interlocutor.
Concurenţi
Revenind la competiţia de gătit în aer liber, Parcul Izvor din Capitală a fost într-o continuă forfoteală de dimineaţă până târziu în noapte. Timp de trei zile, în perioada 8, 9 şi 10 mai 2009, pasionaţii de gastronomie s-au înscris la două clase distincte: artă culinară şi gătit în aer liber. Dacă profesioniştii au avut de partea lor experienţa, amatorii au uimit prin îndemânarea şi creativitatea de care au dat dovadă.
Încă de la intrarea în parc mi-au atras atenţia echipele de amatori de la Societatea Jurnaliştilor Dunărea de Jos, care au preparat un borş de peşte cu apă din Dunăre, de la ISU Pompieri Dealul Spirii, echipă care a gătit un miel la proţap, dar şi varză cu raţă leşească, apoi Haiducii secolului XXI, o echipă de motociclişti din Bucureşti, care au făcut ciorbă de peşte în ... "două rânduri" - reţeta sună cam aşa: în apă din Dunăre au pus peşte mic, l-au lăsat la fiert, apoi l-au aruncat, au pus legumele tocate, sare, piper, iar după ce s-au fiert au adăugat şapte kilograme de peşte mare, precum crap şi somn - şi saramură de peşte din nouă kilograme de păstrăv.
Recorduri
Profesioniştii s-au întrecut în stabilirea de noi recorduri. Astfel, Ştefan Bercea de la Cabana Vânătorilor şi căpitanul echipei olimpice de bucătari a României, a preparat, împreună cu colaboratorii lui, cea mai mare omletă ţărănească din lume la care s-au folosit "32.000 de ouă, dar şi din toate legumele pe care ţăranul le are în bătătură". De asemenea, s-au mai stabilit recorduri la categoriile: cea mai mare sarma, care a măsurat peste doi metri, în compoziţia căreia au intrat şase kilograme de varză, tot atâtea de carne şi trei de orez, apoi cel mai lung mic, preparate de echipa de la Hotel Păltiniş din Sinaia, coordonată de celebrul bucătar Eugen Păvăloiu.
Demouri cu vedete
Pe parcursul celor trei zile, pe scena amenajată în Parcul Izvor, au susţinut concerte formaţii îndrăgite precum Şuie Paparude, Bucium, familia Călin, care a întreţinut atmosfera de sărbatoare cu un concert de muzică populară oltenească etc. Apoi au fost demouri susţinute de bucătari celebri, precum cheful Robert Rainford, preşedintele juriului, care a avut primul demo în direct la Bucureşti, alături de Jakob Hausmann şi Dan Chişu. Petrişor Tănase a preparat un meniu surpriză, Horia Vîrlan a gătit meniul crizei, Nicolae Urs care a făcut un meniu chinezesc iar tânărul Dragoş Bercea, şi-a demonstrat calităţile prin prepararea unui meniu vânătoresc.
De asemenea, binecunoscutul bucătar Şoni - Alexandru Pădurean, din Vama Veche, a susţinut Gastro-Showul "Simfonia ceaunelor", gătind, simultan, mai multe feluri de mâncare în 12 ceaune. Astfel, contra sumei de 15 lei, publicul bucureştean, şi nu numai, a savurat cel mai bun gulaş din fasole cu carne!
Citește pe Antena3.ro