x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Doamna...si marea - "Regina crimei" adora fructele de mare

Doamna...si marea - "Regina crimei" adora fructele de mare

de Anna Borca    |    13 Ian 2007   •   00:00
Doamna...si marea - "Regina crimei" adora fructele de mare

Aghata Cristie, distinsa cu titlul de noblete "Mare Doamna a Imperiului Britanic", era o adevarata gurmanda, dar cu tendinte de lacomie. "Crima din Orient Expres", "Zece negri mititei", "Asasinarea lui Roger Ackroyd", "O crima anuntata" ... Celebrele personaje Hercule Poirot si Miss Marple... Peste 80 de romane, numeroase povestiri, nuvele, dar si dramaturgie, traduse in mai mult de 100 de limbi. Dupa marele Will Shakespeare, este cel mai tradus autor englez in lume. Din anul 1920 si pana in prezent s-au vandut peste doua miliarde de exemplare. Bineinteles, este vorba despre inconfundabila scriitoare de romane politiste: Aghata Cristie.

DARURILE MARII. Cronicarii si criticii literari o admirau numind-o "Regina crimei". Ne-am intrebat: care-i erau tabieturile culinare, ce mancaruri ii placeau? "Rasfoind" mijloacele moderne de informatie precum si surse clasice - bibliotecile - , am aflat "picanterii" biografice. Iscoditorii ziaristi au intrebat-o, de multe ori, la interviuri, despre mancarea ei preferata. Scriitoarea era pusa intr-o situatie delicata. Trebuia sa recunoasca ca era o gurmanda cu tendinte de lacomie. "Gourmandise", ar zice francezul. Adora dulciurile, tortul cu glazura de zahar sau de ciocolata nelipsindu-i de la desert, fructele - preferate fiind capsunile, portocalele, merele verzi. Aroma cafelei era nelipsita de la orice masa, stimuland-o si in momentele de creatie literara. Cand poftea fructe de mare era in stare "de crima". Aflandu-se odata in Grecia, s-a infruptat cu atata pofta din darurile marii, incat a ajuns la spital. Intrebata de medic ce a mancat, a ezitat sa-i spuna adevarul, fiindu-i teama ca acesta sa nu-i interzica cateva zile aceasta placere culinara.

AMINTIRI. Lady Agatha Cristie isi aminteste cu nostalgie despre mesele de acasa, de la parintii ei, si de bucatareasa Jane. "Din bucatarie se aduceau preparate minunate. Dupa un mic dejun copios, la ora 11:00 se servea o ceasca de cacao cu biscuiti si cozonac cu stafide sau o placinta, fierbinte, cu sunca". Descrie si "laboratorul" de unde veneau aceste bunatati: "randuri de borcanase cu dulceata si compot; cutiute cu fructe uscate, curmale, smochine, visine marinate, pachete cu stafide si, fireste, blocuri de unt, saculeti cu zahar, faina, ceai...". Nobila doamna face o remarca aparent simpla, pe care multi din generatiile noastre am uitat-o: "Copilul, cand se ridica de la masa, spunea: «Multumesc Tie, Doamne, pentru masa!»"

×
Subiecte în articol: gastronomie