x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Dobrou Chut"

"Dobrou Chut"

de Veronica Guzun    |    29 Mar 2006   •   00:00
"Dobrou Chut"

Va previn din capul locului: bucataria ceheasca nu este pentru vegetarieni! Carnea de porc si cea de vita sunt la mai mare cautare decat orice leguma sau fruct.

CAIET DE RETETE
Va previn din capul locului: bucataria ceheasca nu este pentru vegetarieni! Carnea de porc si cea de vita sunt la mai mare cautare decat orice leguma sau fruct. Carnea macra fie se rotiseaza sau se prajeste, fie este mereu insotita de galustele traditionale cehesti, de varza murata sau de cartofi. Printre bucatele traditionale preferate sunt: Svickova - friptura de carne de vita in sos de legume cu afine, frisca si galuste, Bramboráky - galuste din cartofi, Ovocn... Knedlíky - galuste umplute cu fructe. Un alt preparat este gulasul care, spre deosebire de cel unguresc, este mai consistent si se serveste neaparat cu galuste. Cehii au trei tipuri principale de galuste: galuste din paine, galuste din cartofi si galuste din cartofi cu slanina. In ceha ele se numesc Knedlíky si nu lipsesc de pe nici o masa traditionala. La mare cinste se afla si varza murata.

INECAT IN OTET. Daca, totusi, nu sunteti carnivor si vreti neaparat sa gustati ceva specific gastronomiei cehe, puteti comanda branza pane care se serveste cu cartofi frantuzesti sau ciuperci fripte servite cu sos tartar.

Un preparat specific pub-urilor este Utopenec - care s-ar traduce "Inecatul" - si este un carnat marinat servit cu ceapa marinata. Mancarea ceheasca ar putea parea ciudata celor care nu sunt obisnuiti cu combinatii de gusturi indraznete. De exemplu, aproape orice preparat este usor dulce. In acelasi timp, mancarea este foarte aromata.

Dintre condimente sunt folosite chimenul si macul, boiaua si mararul. Gustul mancarii il mai dau mustarul, varza murata, sosul tartar, ketchup-ul dulce si hreanul. Pofta buna!, sau, cum spun cehii, "Dobrou Chut!".

BUNELE MANIERE. Cehii nu obisnuiesc sa "impopotoneze" farfuriile. Mai degraba sunt adeptii simplitatii. Daca ati ajuns intr-un restaurant din Cehia, dupa ce ati comandat si ati mancat, sa nu va mirati ca nu vine chelnerul cu nota de plata. In aceasta tara se obisnuieste ca dupa masa sa se mai stea o ora-doua de vorba, asa ca, daca doriti sa plecati, trebuie sa anuntati chelnerul. De obicei, nota este data barbatului. Mai nou, chelnerul intreaba: "Dohromady nebo zvlasti?", adica: "Impreuna sau separat?" Iar daca zice vreunul dintre cei de la masa "impreuna", atunci el primeste nota si tot el plateste.

BORUVKOVY KNEDLIKY - GALUSTE CU FRUCTE DE PADURE
  • Ingrediente: doua oua, 300 g faina, 300 g piure de cartofi, 100 g pesmet, un kg fructe de padure, 70 g zahar, sare, unt.
  • Prepapare: Ouale se bat cu doua linguri cu unt si sare, treptat se adauga faina si piureul. Se obtine un aluat tare din care se formeaza niste mingiute cu diametrul de 2 centimetri. Fiecare mingiuta se intinde, i se pun in centru fructe de padure si se presara zahar. Capetele se aduna si se remodeleaza in forma de sfere care se fierb in apa cu sare. Dupa ce au fiert se lasa in cratita inca un sfert de ora. Pesmetul se amesteca impreuna cu 50 g unt topit. Galustile fierte se trec prin acest amestec, apoi se presara zahar.
  • POLEVKA S JATROVYMI KNEDLICKY - SUPA CU GALUSTE DE FICAT

  • Ingrediente: 200 g ficat de vita tocat marunt, doua oua, 150 g pesmet, doua linguri cu faina, doua linguri cu unt, un catel de usturoi, jumatate de lingurita cu coaja de lamaie rasa, un varf de cutit cu piper, jumatate de lingurita cu sare, un varf de cutit cu maghiran pisat, un varf de cutit cu nucsoara pisata, un litru de supa.
  • Preparare: Ficatul tocat marunt se amesteca bine cu untul, usturoiul pisat, coaja de lamaie, maghiranul si nucsoara. Se adauga ouale batute, pesmetul, faina, sarea si piperul. Dupa ce s-a omogenizat amestecul se lasa pentru o ora la temperatura camerei. Din compozitia rezultata se fac galuste. Se fierb in supa, iar dupa ce au fiert se stinge focul si se acopera vasul pentru 15 minute.

    TELECI KYTA S VINNOU OMACKOU - PULPA DE VITA IN SOS DE VIN

  • Ingrediente: 2,5 kg pulpa de vita cu os, doua lingurite cu sare, doua cepe, un morcov, o telina cu frunze, o radacina de patrunjel, doua pahare cu apa fierbinte, un pahar cu vin alb sec, o lingura cu faina, o jumatate de pahar cu smantana, 100 g slanina, unt sau margarina. Sosul: o jumatate de pahar cu vin alb, o jumatate de pahar cu frisca, o lingurita cu faina de grau, coaja unei lamai, sare si piper.
  • Preparare: Pulpa se impaneaza cu felioare de slanina. Se sareaza, se pipereaza dupa gust si se asaza intr-o tava. Se adauga rondele de morcov, rondele de ceapa, bucati de telina, felii de radacina de patrunjel, apa si trei linguri cu unt. Tava se da la cuptor, iar cand carnea este pe jumatate facuta se scoate si se trece prin smantana si faina. Se asaza din nou carnea in tava, se stropeste cu vin si unt topit. Din cand in cand se umezeste carnea cu zeama din tava. Pentru a prepara sosul, vinul se amesteca impreuna cu coaja de lamaie rasa marunt si se fierbe timp de cinci minute. Faina se omogenizeaza cu frisca si se adauga in sos. Se sareaza, se pipereaza si se serveste alaturi de carne si legume.

    HOUBY S VEJCI - CIUPERCI CU OUA

  • Ingrediente: 400 g ciuperci, 200 g unt, o lingurita cu sare, un varf de cutit cu piper macinat, jumatate de lingurita cu seminte de chimen, patrunjel verde, 6 oua.
  • Preparare: Ciupercile proaspete se curata, se trec prin unt fierbinte amestecat cu sare, piper, chimen macinat si patrunjel tocat. Apoi se pun la prajit in unt si, dupa ce s-au rumenit putin, se adauga ouale batute.

    PECENY KAPR S KYSELOU OMACKOU - CRAP CU SOS ACRU

  • Ingrediente: 100 g unt, doua frunze de dafin, 100 g smantana, sucul unei lamai, sare, piper, un crap de 1,5 kg.
  • Preparare: Pestele se curata, se spala, se sareaza si se pipereaza. Se asaza intr-o tava unsa cu unt, se stropeste cu smantana si suc de lamaie. Se adauga frunzele de dafin si se lasa in cuptor timp de 40 de minute la foc potrivit. Pestele se poate servi alaturi de cartofi natur.

    UTOPENEC - INECATUL (CREMVURST MARINAT)

  • Ingrediente: 1,5 kg cremvursti de calitate, mai grosi, 10 cepe, un litru de apa, 200 ml otet, 50 ml ulei, o lingurita cu sare, zece boabe de piper, doua foi de dafin, alte mirodenii dupa gust.
  • Preparare: Se desface pielita de pe crenvursti, se taie si se impaneaza cu felii de ceapa, piper si foi de dafin. Apoi se pun la marinat timp de doua zile intr-o solutie de otet cu apa sau in vin alb sec. In aceasta solutie se adauga mirodeniile si uleiul. Dupa ce s-au marinat, se servesc la bere.
  • ×
    Subiecte în articol: sare piper cartofi făină galuste adauga