x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Dobrou Chut"

0
Autor: Veronica Guzun 29 Mar 2006 - 00:00
"Dobrou Chut"

Va previn din capul locului: bucataria ceheasca nu este pentru vegetarieni! Carnea de porc si cea de vita sunt la mai mare cautare decat orice leguma sau fruct.

CAIET DE RETETE
Va previn din capul locului: bucataria ceheasca nu este pentru vegetarieni! Carnea de porc si cea de vita sunt la mai mare cautare decat orice leguma sau fruct. Carnea macra fie se rotiseaza sau se prajeste, fie este mereu insotita de galustele traditionale cehesti, de varza murata sau de cartofi. Printre bucatele traditionale preferate sunt: Svickova - friptura de carne de vita in sos de legume cu afine, frisca si galuste, Bramboráky - galuste din cartofi, Ovocn... Knedlíky - galuste umplute cu fructe. Un alt preparat este gulasul care, spre deosebire de cel unguresc, este mai consistent si se serveste neaparat cu galuste. Cehii au trei tipuri principale de galuste: galuste din paine, galuste din cartofi si galuste din cartofi cu slanina. In ceha ele se numesc Knedlíky si nu lipsesc de pe nici o masa traditionala. La mare cinste se afla si varza murata.

INECAT IN OTET. Daca, totusi, nu sunteti carnivor si vreti neaparat sa gustati ceva specific gastronomiei cehe, puteti comanda branza pane care se serveste cu cartofi frantuzesti sau ciuperci fripte servite cu sos tartar.

Un preparat specific pub-urilor este Utopenec - care s-ar traduce "Inecatul" - si este un carnat marinat servit cu ceapa marinata. Mancarea ceheasca ar putea parea ciudata celor care nu sunt obisnuiti cu combinatii de gusturi indraznete. De exemplu, aproape orice preparat este usor dulce. In acelasi timp, mancarea este foarte aromata.

Dintre condimente sunt folosite chimenul si macul, boiaua si mararul. Gustul mancarii il mai dau mustarul, varza murata, sosul tartar, ketchup-ul dulce si hreanul. Pofta buna!, sau, cum spun cehii, "Dobrou Chut!".

BUNELE MANIERE. Cehii nu obisnuiesc sa "impopotoneze" farfuriile. Mai degraba sunt adeptii simplitatii. Daca ati ajuns intr-un restaurant din Cehia, dupa ce ati comandat si ati mancat, sa nu va mirati ca nu vine chelnerul cu nota de plata. In aceasta tara se obisnuieste ca dupa masa sa se mai stea o ora-doua de vorba, asa ca, daca doriti sa plecati, trebuie sa anuntati chelnerul. De obicei, nota este data barbatului. Mai nou, chelnerul intreaba: "Dohromady nebo zvlasti?", adica: "Impreuna sau separat?" Iar daca zice vreunul dintre cei de la masa "impreuna", atunci el primeste nota si tot el plateste.

BORUVKOVY KNEDLIKY - GALUSTE CU FRUCTE DE PADURE
  • Ingrediente: doua oua, 300 g faina, 300 g piure de cartofi, 100 g pesmet, un kg fructe de padure, 70 g zahar, sare, unt.
  • Prepapare: Ouale se bat cu doua linguri cu unt si sare, treptat se adauga faina si piureul. Se obtine un aluat tare din care se formeaza niste mingiute cu diametrul de 2 centimetri. Fiecare mingiuta se intinde, i se pun in centru fructe de padure si se presara zahar. Capetele se aduna si se remodeleaza in forma de sfere care se fierb in apa cu sare. Dupa ce au fiert se lasa in cratita inca un sfert de ora. Pesmetul se amesteca impreuna cu 50 g unt topit. Galustile fierte se trec prin acest amestec, apoi se presara zahar.
  • POLEVKA S JATROVYMI KNEDLICKY - SUPA CU GALUSTE DE FICAT

  • Ingrediente: 200 g ficat de vita tocat marunt, doua oua, 150 g pesmet, doua linguri cu faina, doua linguri cu unt, un catel de usturoi, jumatate de lingurita cu coaja de lamaie rasa, un varf de cutit cu piper, jumatate de lingurita cu sare, un varf de cutit cu maghiran pisat, un varf de cutit cu nucsoara pisata, un litru de supa.
  • Preparare: Ficatul tocat marunt se amesteca bine cu untul, usturoiul pisat, coaja de lamaie, maghiranul si nucsoara. Se adauga ouale batute, pesmetul, faina, sarea si piperul. Dupa ce s-a omogenizat amestecul se lasa pentru o ora la temperatura camerei. Din compozitia rezultata se fac galuste. Se fierb in supa, iar dupa ce au fiert se stinge focul si se acopera vasul pentru 15 minute.

    TELECI KYTA S VINNOU OMACKOU - PULPA DE VITA IN SOS DE VIN

  • Ingrediente: 2,5 kg pulpa de vita cu os, doua lingurite cu sare, doua cepe, un morcov, o telina cu frunze, o radacina de patrunjel, doua pahare cu apa fierbinte, un pahar cu vin alb sec, o lingura cu faina, o jumatate de pahar cu smantana, 100 g slanina, unt sau margarina. Sosul: o jumatate de pahar cu vin alb, o jumatate de pahar cu frisca, o lingurita cu faina de grau, coaja unei lamai, sare si piper.
  • Preparare: Pulpa se impaneaza cu felioare de slanina. Se sareaza, se pipereaza dupa gust si se asaza intr-o tava. Se adauga rondele de morcov, rondele de ceapa, bucati de telina, felii de radacina de patrunjel, apa si trei linguri cu unt. Tava se da la cuptor, iar cand carnea este pe jumatate facuta se scoate si se trece prin smantana si faina. Se asaza din nou carnea in tava, se stropeste cu vin si unt topit. Din cand in cand se umezeste carnea cu zeama din tava. Pentru a prepara sosul, vinul se amesteca impreuna cu coaja de lamaie rasa marunt si se fierbe timp de cinci minute. Faina se omogenizeaza cu frisca si se adauga in sos. Se sareaza, se pipereaza si se serveste alaturi de carne si legume.

    HOUBY S VEJCI - CIUPERCI CU OUA

  • Ingrediente: 400 g ciuperci, 200 g unt, o lingurita cu sare, un varf de cutit cu piper macinat, jumatate de lingurita cu seminte de chimen, patrunjel verde, 6 oua.
  • Preparare: Ciupercile proaspete se curata, se trec prin unt fierbinte amestecat cu sare, piper, chimen macinat si patrunjel tocat. Apoi se pun la prajit in unt si, dupa ce s-au rumenit putin, se adauga ouale batute.

    PECENY KAPR S KYSELOU OMACKOU - CRAP CU SOS ACRU

  • Ingrediente: 100 g unt, doua frunze de dafin, 100 g smantana, sucul unei lamai, sare, piper, un crap de 1,5 kg.
  • Preparare: Pestele se curata, se spala, se sareaza si se pipereaza. Se asaza intr-o tava unsa cu unt, se stropeste cu smantana si suc de lamaie. Se adauga frunzele de dafin si se lasa in cuptor timp de 40 de minute la foc potrivit. Pestele se poate servi alaturi de cartofi natur.

    UTOPENEC - INECATUL (CREMVURST MARINAT)

  • Ingrediente: 1,5 kg cremvursti de calitate, mai grosi, 10 cepe, un litru de apa, 200 ml otet, 50 ml ulei, o lingurita cu sare, zece boabe de piper, doua foi de dafin, alte mirodenii dupa gust.
  • Preparare: Se desface pielita de pe crenvursti, se taie si se impaneaza cu felii de ceapa, piper si foi de dafin. Apoi se pun la marinat timp de doua zile intr-o solutie de otet cu apa sau in vin alb sec. In aceasta solutie se adauga mirodeniile si uleiul. Dupa ce s-au marinat, se servesc la bere.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   piper,   cartofi,   făină,   galuste,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală

    Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală
    Auzim adesea că ținuta de cocktail este acea rochie nici de zi, nici de seară, nici casual, nici elegantă, poate fi lungă, midi sau scurtă. Și așa este. Rochia de cocktail este cea care face trecerea de la stilul...

    Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău

    Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău
    În materie de design interior, confortul este cea mai importantă caracteristică, mai ales în tendințele ultimilor ani. Mulți dintre noi am petrecut și încă petrecem mult timp acasă. Munca de acasă va continua...

    Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital

    Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital
    Oana Mizil a fost agresată fizic de către partenerul său, Marian Vanghelie. Ea a ajuns la spital şi a fost internată. Totodată, a primit şi un ordin de protecţie împotriva fostului primar al Sectorului...

    Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn

     Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn
    Dimineți pline de culoare și o atmosferă de vacanță, asta promite gașca veselă a matinalului de la Antena Stars, care din 31 iulie, în fiecare zi, de luni până duminică, începând cu ora 09:00 va transmite...

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
    Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
    Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
    Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
    Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
    Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
    Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
    Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
    Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului
    Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase...

    Cotele de pariuri de astăzi

    Cotele de pariuri de astăzi
    Atunci când îți place să joci la pariuri sportive, cu siguranță vrei să fii la curent cu cotele de pariuri de astăzi. Astfel poți ști ce casa de pariuri oferă cele mai bune cote și unde să plasezi biletul...
    Serviciul de email marketing furnizat de