x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

“Dolci” – delicatesele abruzzeze

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 02 Apr 2008 - 00:00

Este probabil unul dintre acele preparate care sunt în măsură să contribuie la identificarea unei comunităţi prin simpla rostire a denu­mi­rii sale: “bocconotto” (am putea traduce acest cuvânt prin “delicatesă”) este un desert specific ­pentru o arie re­strânsă.

Este probabil unul dintre acele preparate care sunt în măsură să contribuie la identificarea unei comunităţi prin simpla rostire a denu­mi­rii sale: “bocconotto” (am putea traduce acest cuvânt prin “delicatesă”) este un desert specific ­pentru o arie re­strânsă. Practic, “bocco­notto” se pre­gă­teşte numai în Castel­fren­tano (provincia Chieti, regiunea Ab­ruzzo), iar cu unele variante o în­tâl­nim şi în comunele limitrofe – Casoli, Lanciano, San’Eusanio del Sangro. Ce are speci­fic acest preparat? Este o tartletă, de formă tronconică, umplută cu o “farsă” consistentă, compactă, obţinută din ciocolată (uneori şi cu marmeladă), scorţişoară şi migdale măcinate, acoperită cu o foaie de aluat şi dată la cuptor. Se serveşte pudrată cu zahăr aromat cu vanilie.


O reţetă tradiţională

“Torrone tenero al cioccolato” e un alt “dol­ce” tipic, de această dată, pentru pro­vincia Aquila. Este, de fapt, o ciocolată cu nuga şi bucăţi mari de nucă. Du­pă tradiţie, această reţetă a fost creată cu secole în urmă în casa faimoasei familii aquilene Nurzia, care a păs­trat cu stricteţe secretul prepa­rării până în perioada interbelică. “Părintele” re­ţe­tei iniţiale a fost Fran­cesco Saverio Nur­zia, un patiser priceput, renumit pentru dul­ciurile sale. A fost îmbogăţită de fiul său Ulisse, care, ­fascinat de caracteristicile pudrei de cacao, include acest ingredient în reţeta originală. Prin anii ’20-’30, ­celebrele “torrone” pătrund în toa­te casele şi se poate spune că de atunci nici o sărbătoare importantă nu se face fără acest “dolce tipico” pe masă. Pen­tru a-l prepara, se amestecă uşor mie­re cu albuşuri bătute spumă, zahăr şi puţină vanilie, după care întreaga com­po­ziţie se pune într-un vas la bain-ma­rie (“bagno­maria”, cum spune italia­nul), adău­gându-i-se apoi nuci tăiate în bucăţi mari (peste 30% din întreaga cantitate a ingredientelor) şi cacao. Se poate adăuga şi puţin lapte condensat. După ce se îngroaşă suficient, această pastă se întinde pe o suprafaţă plană, se lasă să se răcească şi se taie din ea ­dreptunghiuri înguste.

 

Spumini

Bezele cu migdale şi scorţişoară

Ingrediente: 500 g zahăr, 500 g mig­da­le tăiate mărunt sau măcinate, o lămâie rasă, scorţişoară măcinată, 3 albuşuri.

Preparare: Bate bine albuşurile cu zahărul, până se obţine o spumă densă. Adaugă apoi uşor migdalele – tăiate foarte mărunt sau măcinate –, scorţişoara măcinată, coaja rasă de lămâie. Aşază în tavă, la distanţă potrivită, câte o lingură din această compoziţie, după care dă la cuptor, la foc mic, timp de 35-40 de minute.


Pepatelli

Uscăţele cu piper

Ingrediente: 750 g făină, 750 g miere, o lingură de cacao, 250 g migdale întregi, coaja rasă de la o portocală, o linguriţă de piper măcinat.

Preparare: Amestecă bine mierea cu lingura de cacao, coaja rasă de portocală şi piperul. Pune făina într-un castron, fă o gaură la mijloc şi opăreşte cu puţină apă, după care adaugă compoziţia pe bază de miere şi amestecă totul bine. Pune migdalele – tăiate felii sau zdrobite (însă nu măcinate). Amestecă bine. Aluatul astfel obţinut se întinde într-o foaie, care se taie în fâşii late de un centimetru şi lungi de 10-12 cm. Se aşază în tavă şi se dau la cuptor.


Neole

Fursecuri cu anason

Ingrediente: un ou, o lingură de zahăr, o lingură de ulei, o jumătate de pahar de vin alb, seminţe de anason, făină cât cuprinde.

Preparare: Amestecă zahărul cu oul, făina şi seminţele de anason. Frământă până obţii o pastă omogenă. Adaugă vinul şi continuă să frămânţi. Împarte aluatul în bucăţele mici din care pregăteşti gnocchi. Pune-le pe o tablă (o tavă) unsă cu ulei şi dă la cuptor. Lasă-le până prind o culoare aurie.


Parrozzo

Chec cu ciocolată

Ingrediente: 70 g făină, 5 ouă, 70 g mig­­dale dulci, 50 g migdale amare, 130 g zahăr, 150 g ciocolată de casă, 100 g unt, 70 g amidon, coaja rasă de la o lămâie mică, sare.

Preparare: Macină migdalele şi amestecă-le pe cele dulci cu cele amare, împreună cu două linguri de zahăr. Sparge ouăle şi separă albuşurile de gălbenuşuri. Amestecă-le pe acestea din urmă cu restul de zahăr, migdalele măcinate, făina şi amidonul, adăugându-le pe rând, puţin câte puţin, şi frecând cu telul până se omogenizează. Freacă untul, ca să se înmoaie (sau înmoaie-l, punându-l într-o bucată de pânză curată şi frământându-l între degete) şi adaugă-l, de asemenea, în compoziţia obţinută. Bateţi spumă albuşurile, cu puţină sare, şi adăugaţi-le delicat în aluat. Ungeţi cu unt o formă specială, turnaţi aluatul şi daţi la cuptor, la temperatura de 180˚C, timp de 40 de minute. Odată copt, lăsaţi-l să se răcească. Topiţi ciocolata la bain-marie şi turnaţi-o peste prăjitură, ca o glazură.


Uccelletti

Păsărele

Ingrediente: două pahare de ulei, două pahare de vin alb, 100 g zahăr, făină cât cuprinde, marmeladă de struguri, migdale măcinate, scorţişoară, cacao, bucăţele de ciocolată de casă, rom, coaja rasă de la o lămâie.

Preparare: Pune făina într-un castron, fă o gaură în mijloc şi aşază acolo celelalte ingrediente, mai puţin marmelada. Se frământă bine aluatul (dacă e nevoie, se mai adaugă din făină până nu e nici prea moale, nici prea tare). Se întinde o foaie de aluat şi se decupează din ea, cu o formă, “păsărele”. Pe una dintre for­mele decupate se aşază o lingură de marmeladă, se întinde puţin, se pune deasupra altă formă decupată, apoi se presează marginile cu o furculiţă, pentru a se lipi. Aşază toate “păsărelele” într-o tavă, unge-le cu puţină apă cu zahăr şi dă-le la cuptor, pentru 35 de minute, la foc potrivit.

 

Bocconotti

Tartlete umplute

Ingrediente: 100 g unt, 600 g făină, două albuşuri, 6 gălbenuşuri, o lingură de lapte, puţină drojdie de bere, 500 g marmeladă, o chitră, scorţişoară, migdale măcinate, sare, coaja rasă de la o lămâie, ciocolată.

Preparare: Amestecă făina cu untul şi cele şase gălbenuşuri (4+2, frecate bine înainte cu puţină sare), cele două albuşuri (bătute spumă), laptele şi drojdia. Lasă ­aluatul puţin să crească. Apoi întinde din el foi subţiri, pe care le tai cu diferite forme de metal. Pe una dintre formele obţinute aşază puţină umplutură (pregătită din marmeladă, ciocolată topită, chitră tăiată mărunt, scorţişoară şi migdale măcinate) şi acoperă cu altă formă de aluat. Dă la cuptor, pentru 15-20 de minute. Presară-le cu zahăr pudră.

Citeşte mai multe despre:   ciocolata,   zahăr,   ingrediente,   cuptor,   rasa,   migdale,   caiet de retete,   măcinate

 



Mai multe titluri din categorie

Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”

Vlad Bieltz merge în finala iUmor, sezonul 10! Cheloo: ”Respect! Ai toată admirația mea”
La doar 22 de ani, Vlad Bieltz a fost trimis în finala iUmor din cel de-al zecelea sezon, după ce i-a cucerit, seara trecută, pe Delia, Cheloo și Mihai Bendeac cu numărul său de stand-up.     ...

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita

Cum poti comanda flori online si primesti livrare gratuita
Galerie Foto De fiecare data cand esti pus in situatia de a oferi un buchet de flori cu ocazia unei zile de nastere sau a unui eveniment special, exista un sentiment de incertitudine si nehotarare in privinta tipului de flori,...

Un alt produs românesc înregistrat în UE

Un alt produs românesc înregistrat în UE
Comisia Europeană a aprobat înscrierea ''Caşcavalului de Săveni'' în registrul produselor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). "Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată...

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!

Loredana, invitat special în gala Piese de top la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală a celui de-al şaisprezecelea sezon, bătălia pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă la Te cunosc de undeva!,...

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti

Nivele laser  - echipamente pentru profesionişti
Nivelele laser sunt echipamente cu aplicabilitate în construcții şi design interior, ce nu mai necesita prezentare. Sunt utilizate de specialişti pentru a îmbunătăți calitatea lucrărilor, mai degrabă a...

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară

Cirque du Soleil va relua spectacolele în această vară
Cirque du Soleil va relua patru dintre spectacolele sale în această vară, întrerupte de peste un an din cauza pandemiei, scrie AFP. Spectacolele ''Mystere'' şi ''O'' vor fi preluate la Las Vegas din 28...

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!” Chefi la cuţite, lider de audienţă

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!”  Chefi la cuţite, lider de audienţă
Galerie Foto Marți, 20 aprilie, Chefi la cuțite a fost lider de piață cu peste 1,7 milioane de români ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.41, la nivel național. Telespectatorii Antena 1 au avut...

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal
Cristalul, sticla de plumb sau clestarul reprezinta o sticla deosebita, care in loc de calciu contine plumb. Calitatile sale principale sunt cele estetice, in conditiile in care are o putere mare de refractie a luminii,...

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”
Trei actori profesioniști marchează o premieră, astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor, cu cel mai lung număr de până...

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie
Peste 50 de artiști vor urma pe scena ediției de anul acesta a SAGA Festival de la București, între 11 și 13 septembrie, în parcul Izvor. Astfel, pe scena principală vor urca Alan Walker, Clean Bandit (DJ...

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 95 de ani. Aniversarea nu va fi marcată prin festivități publice deorece survine la patru zile după înmormântarea soțului ei, prințul Philip....

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere
Îți amintești prima dată când ai primit sau ai oferit o floare în dar? I-ai atins petalele, i-ai inspirat mirosul îmbătător, și ai lipit-o de obraz? Te-ai gândit vreodată de ce contează să primești și...

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar
Serviciul de email marketing furnizat de