x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dragostea din farfurie

Dragostea din farfurie

10 Feb 2005   •   00:00

Rolul alimentelor nu este numai de a ne umple stomacul. Si daca vorbim despre legume, cu atat mai mult. Ele ne pot reda sanatatea, ne pot infrumuseta sau pot sa ne ajute in dragoste. In cea fizica.


CRISTINA ANDREEA CATANA

ARATOS. Decorul si vestimentatia conteaza foarte mult la o cina romantica
Ca telina, mierea sau scortisoara sunt afrodiziace este un lucru comun. Dar lista este atat de lunga incat am putea alege in fiecare zi un alt stimulent. Important este sa stim cum sa le combinam astfel incat efectul sa fie cel dorit. De exemplu, daca din exces de zel consumam prea multe afine, care in mod normal ajuta la circulatia sangelui spre organele genitale, s-ar putea sa ne petrecem noaptea romantica citind despre povestile de dragoste ale altora intr-un loc unde si regele se ducea pe jos.

AROME. Efectul afrozidiac al legumelor isi face simtita prezenta inca din momentul in care gatim. Mirosurile care ies pe sub usa din bucatarie pot incinge simturile partenerilor. Un pic de busuioc presarat in mancare, un pic de piper, un pic de sofran ajunse la nasul partenerului de viata poate face minuni. Dar pentru ca nu toata lumea reactioneaza la fel atunci cand este vorba de mirosuri, inainte de a pregati o cina romantica este indicat sa intrebati partenerul ce anume il deranjeaza. In aceasta ordine de idei, usturoiul este si el considerat un afrodiziac foarte puternic. Asa incat, o lingura de mujdei presarat deasupra unei fripturi poate sa tonifieze foarte mult organismul. In Orientul antic se considera ca acesta are efect chiar si daca este pus la cap in timpul somnului.

DE DEMULT. Multe dintre aceste legume miraculoase a fost testate inca din cele mai vechi timpuri. Pe vremurile cand oamenii nu auzisera de pilule minune sau cand medicina nu putea raspunde unor astfel de cereri, barbatii si femeile se ajutau de puterea plantelor ce cresteau in jurul caselor lor. O mancare de ciuperci, niste morcovi, o salata de telina erau suficiente pentru a intrema spiritele slabe. Si daca la desert, serveau un ciorchine de strugure, o lingurita de miere, niste capsune se putea spune ca dragostea renastea.

Toate aceste alimente nu trebuie sa lipseasca de la o cina romantica. Cei care si-au planificat asa ceva trebuie sa mearga intr-un supermarket de unde sa procure ingredientele necesare, pentru ca reteta vi-o oferim noi.

RETETA

"Feroce" de Morun

  • Ingrediente:
  • 400 gr file de morun sarat, 1 lingura de faina de manioc, 3 linguri de ulei de masline, un avocado mic bine copt, 3 cepe, o legatura de patrunjel, 150 gr rosii tari, sare, piper

  • Mod de preparare:
  • Desarati fileurile tinandu-le timp de un sfert de ora jub un jet puternic de apa rece. Intre timp, decojiti fructul de avocado si taiati-l bucati, curatati ceapa si taiati-o marunt, taiati rosiile cubulete fara a le decoji si tocati patrunjelul foarte marunt. Stergeti fileurile de morun si tavaliti-le prin faina de manioc. Puneti uleiul la foc, intr-o tigaie mare. Puneti in tigaie bucatile de avocado si, cand s-au inmuiat putin, rumeniti fileurile impreuna cu ceapa, rosiile si patrunjelul. Puneti sare si piper dupa gust si lasati sa fiarba inabusit timp de 25 de minute, la foc servit. Serviti fara pretentii, direct din tigaie in farfurii.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie