x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dragostea pluteşte în aer

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 13 Feb 2008 - 00:00

La mijlocul lui februarie, vrând-ne­vrând, te molipseşti şi tu de “febra iubirii”. Te laşi furat, mai mult decât de obicei, de inimioare roşii, lumânărele parfumate sau bomboane poleite.

La mijlocul lui februarie, vrând-ne­vrând, te molipseşti şi tu de “febra iubirii”. Te laşi furat, mai mult decât de obicei, de inimioare roşii, lumânărele parfumate sau bomboane poleite. An de an te străduieşti să-i oferi iubitului sau iubitei ceva cu totul special, ceva care să-i arate – poate sună un pic prea banal – cât de mult o iubeşti.

Şi totuşi nu simţiţi nevoia unei schim­­bări? Dacă în locul unei cutii de bom­boane frumos ambalate (bineînţeles cu fundiţa de rigoare) aţi pregăti un ca­dou aromat şi îmbietor? Nu e vorba pur şi simplu despre o cină romantică, în in­ti­mitatea căminului. Închipuiţi-vă o ini­ţiere în arta dulce a iubirii. Arome de cio­co­lată, de migdale, de scorţişoară sau de va­nilie. Prăjituri pufoase ce se to­pesc în gu­ră şi altele ce trebuie savurate mai pe în­delete. Luaţi parte împreună la al­chi­mia ce transformă ingrediente inerte în gusturi şi arome vii, mereu noi.

 

 

Alchimie în bucătărie

Cercetătorii (iată că şi iubirea a devenit obiect de experimente şi studii ştiin­ţifice) spun că aromele din bu­că­tă­rie, în special cele de ciocolată caldă, scor­ţişoară, cocos, căpşuni sau vanilie sunt mult mai puternice decât orice par­fum. Nu mai încercaţi să des­coperiţi subs­tanţa secretă, afro­di­ziacă, ce transformă un suflet îngheţat în foc. Des­chideţi uşa bucătăriei şi lăsaţi-vă sufletul să vă ghideze. “Deliciu fistichiu”, “Gu­riţe gurmande”, “Tort Micul Tria­non” sau “Şuşoteli de ciocolată” sunt doar câteva idei născute dintr-o inspira­ţie de moment. Combinaţi ingredientele preferate, aşezaţi alături un pahar de şampanie sau de vin şi deschideţi-vă inima! Dragostea pluteşte în aer.

 

 

Deliciu “fistichiu”

Ingrediente: 150 g ciocolată neagră, 100 g unt, 4 ouă,

120 g zahăr, 100 g făină, o linguriţă de praf de copt, unt pentru uns formele; pentru decor: 50 g ciocolată neagră

şi 50 g aşchii de fistic. 

Preparare: Topiţi ciocolata şi untul (fiecare separat), la microunde (timp de o jumătate de minut). Bateţi bine ouăle cu zahărul, adăugaţi făina (în care aţi amestecat praful de copt), apoi ciocolata topită şi untul. Ungeţi forme de brioşe cu unt şi turnaţi înăuntru compoziţia rezultată. Daţi la ­cuptor, pentru 30 de minute, la temperatura de 180˚C. După ce s-au copt, scoateţi-le şi aşteptaţi cinci minute înainte de a scoate din forme. Pentru a-l decora turnaţi pe deasupra puţină ciocolată topită şi presăraţi aşchii de fistic, apoi lăsaţi să se răcească.

 

 

Tort “Micul Trianon”

Ingrediente: pentru blatul cu migdale: 60 g pudră de migdale, 130 g zahăr pudră, 15 g făină, 3 albuşuri, o linguriţă de fulgi de ciocolată amară; pentru crema pralinată: 200 g praline, 90 g pişcoturi de şampanie; pentru spuma de ciocolată: 75 g zahăr pudră, un ou şi încă 3 gălbenuşuri, două linguri de apă caldă, 200 g ciocolată menaj, 300 g frişcă lichidă.

Preparare: Pentru a pregăti blatul cu migdale, amestecaţi întâi bine ingredientele în stare solidă: făina, pudra de migdale, fulgii de ciocolată şi jumătate din cantitatea de zahăr pudră. Bateţi albuşurile spumă, încorporând restul de zahăr. Apoi încorporaţi celelalte ingrediente, amestecând uşor. Într-o for­mă de tort cu diametrul de 22 cm pu­neţi această compoziţie şi daţi 10-15 mi­nute la cuptor, la temperatura de 220˚C. Lăsaţi să se răcească de tot, apoi scoateţi din formă. Acest blat va fi baza tortului.

 

Pentru crema pralinată, mai întâi topiţi la microunde pralinele. Sfărâmaţi pişcoturile de şampanie şi încorporaţi-le. Întindeţi bine, cu lama unui cuţit, această compoziţie peste blatul cu migdale. Lăsaţi să se întărească într-un loc mai rece (e bine să nu fie la frigider).

Pentru spuma de ciocolată, bateţi gălbenuşurile cu zahărul şi cu două linguri de apă caldă. Amestecul trebuie să-şi tripleze volumul şi să devină lejer şi spumos. Topiţi ciocolata în cuptorul cu microunde şi adăugaţi-o în compoziţie, amestecând până se uniformizează. Bateţi frişca foarte bine şi apoi încorporaţi amestecul obţinut mai înainte. Puneţi cercul tăvii de copt pe un platou şi vărsaţi în interiorul lui această spumă, netezind-o bine cu o spatulă, pentru a elimina bulele de aer. Daţi la congelator pentru patru ore, apoi scoateţi şi treceţi cu grijă spuma îngheţată deasupra celorlalte elemente ale tortului, trăgând încet platoul de dedesubt. Abia când aţi fixat locul, desfaceţi cercul tăvii de tort şi ridicaţi-l. Decoraţi cu felii de portocale sau kiwi, cu jumătăţi de căpşuni sau pur şi simplu pudraţi cu cacao şi fulgi de migdale. 

 

“Şuşoteli” de ciocolată

Ingrediente: 125 ml lapte, 120 ml apă, 125 g unt, 2 g sare, 4 ouă mari, 110 g făină, 30 g pudră de cacao,

200 g zahăr tos.

Preparare: Fierbeţi laptele şi apa, împreună cu untul tăiat în bucăţele şi sarea. Când untul s-a topit complet, adăugaţi făina şi cacaua (amestecate). Încorporaţi bine şi lăsaţi să fiarbă un minut la foc mic, până se mai îngroaşă compoziţia. Lăsaţi puţin să se răcească şi vărsaţi totul într-un bol de mixer, adăugaţi trei ouă – unul câte unul – şi mixaţi. Bateţi ultimul ou cu un tel şi adăugaţi-l în compoziţia din bol, amestecând de această dată uşor cu o spatulă.

Luaţi un poş şi montaţi-i o duză mărimea 10. Aşezaţi o folie de hârtie sulfurizată pe o tavă de cuptor şi, cu ajutorul poşului, puneţi câte puţin din compoziţie, la distanţe egale (ar trebui să vă iasă aproximativ 50-60 de bucăţi). Curăţaţi eventualele picături din compoziţie care au căzut din poş. Presăraţi zahăr tos pe fiecare porţie şi daţi la cuptor, timp de 30 de minute, la temperatura de 170˚C. Micile “şuşoteli” dulci pot fi servite atunci când aveţi o întâlnire intimă, alături de cafea, ceai cu lapte sau cu un vin roşu.

 

 

“Guriţe” gurmande

Ingrediente: 150 g smochine uscate (alese să fie ceva mai moi), 150 g cai­se uscate, 40 g coajă de portocale confiată, 100 g fistic, migdale şi alune (în total), 50 g unt, 100 g ciocolată cu lapte, 150 g ciocolată neagră.

Preparare: Tocaţi fructele uscate în cubuleţe. Tăiaţi în bucăţi mari jumă­tate din cantitatea de fistic, migdale şi alune. Topiţi untul şi ­cio­colata cu lapte în cuptorul cu microunde ­(se­parat, fiecare câte o jumătate de minut). Amestecaţi totul foarte bine. Formaţi între palme “guriţele” (în formă de bulgăraşi), pe care le aşe­zaţi pe o planşetă acoperită cu hârtie ­perga­ment. Daţi la rece ­pentru o oră. După acest timp, topiţi ciocolata neagră la bain-marie şi treceţi fie­care “guriţă” prin această ciocolată, apoi aşezaţi-le din nou pe hârtia ­per­ga­ment. Tăiaţi mărunt restul de mig­dale, fistic şi alune, presăraţi peste dulciuri şi mai treceţi o dată prin ciocolată. Lăsaţi să se întă­rească ciocolata la temperatura ca­me­rei, după care le puteţi păstra le rece, într-o cutie de metal sau de sticlă închisă ermetic. Puteţi prepara ­ace­leaşi “gu­riţe” folosind, în loc de fistic, migdale şi alune (integral sau pentru o parte din cantitate), o serie de ­con­dimente, în special scorţişoară sau piper. ­Astfel “guriţele” vor fi mai picante.

Citeşte mai multe despre:   ciocolata,   zahăr,   migdale,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!” Chefi la cuţite, lider de audienţă

Un nou câștig pentru chef Sorin Bontea în clasamentul amuletelor: ”În sfârșit!”  Chefi la cuţite, lider de audienţă
Galerie Foto Marți, 20 aprilie, Chefi la cuțite a fost lider de piață cu peste 1,7 milioane de români ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.41, la nivel național. Telespectatorii Antena 1 au avut...

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal
Cristalul, sticla de plumb sau clestarul reprezinta o sticla deosebita, care in loc de calciu contine plumb. Calitatile sale principale sunt cele estetice, in conditiile in care are o putere mare de refractie a luminii,...

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”
Trei actori profesioniști marchează o premieră, astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor, cu cel mai lung număr de până...

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie
Peste 50 de artiști vor urma pe scena ediției de anul acesta a SAGA Festival de la București, între 11 și 13 septembrie, în parcul Izvor. Astfel, pe scena principală vor urca Alan Walker, Clean Bandit (DJ...

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 95 de ani. Aniversarea nu va fi marcată prin festivități publice deorece survine la patru zile după înmormântarea soțului ei, prințul Philip....

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere
Îți amintești prima dată când ai primit sau ai oferit o floare în dar? I-ai atins petalele, i-ai inspirat mirosul îmbătător, și ai lipit-o de obraz? Te-ai gândit vreodată de ce contează să primești și...

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...
Serviciul de email marketing furnizat de