x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dragostea pluteşte în aer

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 13 Feb 2008 - 00:00

La mijlocul lui februarie, vrând-ne­vrând, te molipseşti şi tu de “febra iubirii”. Te laşi furat, mai mult decât de obicei, de inimioare roşii, lumânărele parfumate sau bomboane poleite.

La mijlocul lui februarie, vrând-ne­vrând, te molipseşti şi tu de “febra iubirii”. Te laşi furat, mai mult decât de obicei, de inimioare roşii, lumânărele parfumate sau bomboane poleite. An de an te străduieşti să-i oferi iubitului sau iubitei ceva cu totul special, ceva care să-i arate – poate sună un pic prea banal – cât de mult o iubeşti.

Şi totuşi nu simţiţi nevoia unei schim­­bări? Dacă în locul unei cutii de bom­boane frumos ambalate (bineînţeles cu fundiţa de rigoare) aţi pregăti un ca­dou aromat şi îmbietor? Nu e vorba pur şi simplu despre o cină romantică, în in­ti­mitatea căminului. Închipuiţi-vă o ini­ţiere în arta dulce a iubirii. Arome de cio­co­lată, de migdale, de scorţişoară sau de va­nilie. Prăjituri pufoase ce se to­pesc în gu­ră şi altele ce trebuie savurate mai pe în­delete. Luaţi parte împreună la al­chi­mia ce transformă ingrediente inerte în gusturi şi arome vii, mereu noi.

 

 

Alchimie în bucătărie

Cercetătorii (iată că şi iubirea a devenit obiect de experimente şi studii ştiin­ţifice) spun că aromele din bu­că­tă­rie, în special cele de ciocolată caldă, scor­ţişoară, cocos, căpşuni sau vanilie sunt mult mai puternice decât orice par­fum. Nu mai încercaţi să des­coperiţi subs­tanţa secretă, afro­di­ziacă, ce transformă un suflet îngheţat în foc. Des­chideţi uşa bucătăriei şi lăsaţi-vă sufletul să vă ghideze. “Deliciu fistichiu”, “Gu­riţe gurmande”, “Tort Micul Tria­non” sau “Şuşoteli de ciocolată” sunt doar câteva idei născute dintr-o inspira­ţie de moment. Combinaţi ingredientele preferate, aşezaţi alături un pahar de şampanie sau de vin şi deschideţi-vă inima! Dragostea pluteşte în aer.

 

 

Deliciu “fistichiu”

Ingrediente: 150 g ciocolată neagră, 100 g unt, 4 ouă,

120 g zahăr, 100 g făină, o linguriţă de praf de copt, unt pentru uns formele; pentru decor: 50 g ciocolată neagră

şi 50 g aşchii de fistic. 

Preparare: Topiţi ciocolata şi untul (fiecare separat), la microunde (timp de o jumătate de minut). Bateţi bine ouăle cu zahărul, adăugaţi făina (în care aţi amestecat praful de copt), apoi ciocolata topită şi untul. Ungeţi forme de brioşe cu unt şi turnaţi înăuntru compoziţia rezultată. Daţi la ­cuptor, pentru 30 de minute, la temperatura de 180˚C. După ce s-au copt, scoateţi-le şi aşteptaţi cinci minute înainte de a scoate din forme. Pentru a-l decora turnaţi pe deasupra puţină ciocolată topită şi presăraţi aşchii de fistic, apoi lăsaţi să se răcească.

 

 

Tort “Micul Trianon”

Ingrediente: pentru blatul cu migdale: 60 g pudră de migdale, 130 g zahăr pudră, 15 g făină, 3 albuşuri, o linguriţă de fulgi de ciocolată amară; pentru crema pralinată: 200 g praline, 90 g pişcoturi de şampanie; pentru spuma de ciocolată: 75 g zahăr pudră, un ou şi încă 3 gălbenuşuri, două linguri de apă caldă, 200 g ciocolată menaj, 300 g frişcă lichidă.

Preparare: Pentru a pregăti blatul cu migdale, amestecaţi întâi bine ingredientele în stare solidă: făina, pudra de migdale, fulgii de ciocolată şi jumătate din cantitatea de zahăr pudră. Bateţi albuşurile spumă, încorporând restul de zahăr. Apoi încorporaţi celelalte ingrediente, amestecând uşor. Într-o for­mă de tort cu diametrul de 22 cm pu­neţi această compoziţie şi daţi 10-15 mi­nute la cuptor, la temperatura de 220˚C. Lăsaţi să se răcească de tot, apoi scoateţi din formă. Acest blat va fi baza tortului.

 

Pentru crema pralinată, mai întâi topiţi la microunde pralinele. Sfărâmaţi pişcoturile de şampanie şi încorporaţi-le. Întindeţi bine, cu lama unui cuţit, această compoziţie peste blatul cu migdale. Lăsaţi să se întărească într-un loc mai rece (e bine să nu fie la frigider).

Pentru spuma de ciocolată, bateţi gălbenuşurile cu zahărul şi cu două linguri de apă caldă. Amestecul trebuie să-şi tripleze volumul şi să devină lejer şi spumos. Topiţi ciocolata în cuptorul cu microunde şi adăugaţi-o în compoziţie, amestecând până se uniformizează. Bateţi frişca foarte bine şi apoi încorporaţi amestecul obţinut mai înainte. Puneţi cercul tăvii de copt pe un platou şi vărsaţi în interiorul lui această spumă, netezind-o bine cu o spatulă, pentru a elimina bulele de aer. Daţi la congelator pentru patru ore, apoi scoateţi şi treceţi cu grijă spuma îngheţată deasupra celorlalte elemente ale tortului, trăgând încet platoul de dedesubt. Abia când aţi fixat locul, desfaceţi cercul tăvii de tort şi ridicaţi-l. Decoraţi cu felii de portocale sau kiwi, cu jumătăţi de căpşuni sau pur şi simplu pudraţi cu cacao şi fulgi de migdale. 

 

“Şuşoteli” de ciocolată

Ingrediente: 125 ml lapte, 120 ml apă, 125 g unt, 2 g sare, 4 ouă mari, 110 g făină, 30 g pudră de cacao,

200 g zahăr tos.

Preparare: Fierbeţi laptele şi apa, împreună cu untul tăiat în bucăţele şi sarea. Când untul s-a topit complet, adăugaţi făina şi cacaua (amestecate). Încorporaţi bine şi lăsaţi să fiarbă un minut la foc mic, până se mai îngroaşă compoziţia. Lăsaţi puţin să se răcească şi vărsaţi totul într-un bol de mixer, adăugaţi trei ouă – unul câte unul – şi mixaţi. Bateţi ultimul ou cu un tel şi adăugaţi-l în compoziţia din bol, amestecând de această dată uşor cu o spatulă.

Luaţi un poş şi montaţi-i o duză mărimea 10. Aşezaţi o folie de hârtie sulfurizată pe o tavă de cuptor şi, cu ajutorul poşului, puneţi câte puţin din compoziţie, la distanţe egale (ar trebui să vă iasă aproximativ 50-60 de bucăţi). Curăţaţi eventualele picături din compoziţie care au căzut din poş. Presăraţi zahăr tos pe fiecare porţie şi daţi la cuptor, timp de 30 de minute, la temperatura de 170˚C. Micile “şuşoteli” dulci pot fi servite atunci când aveţi o întâlnire intimă, alături de cafea, ceai cu lapte sau cu un vin roşu.

 

 

“Guriţe” gurmande

Ingrediente: 150 g smochine uscate (alese să fie ceva mai moi), 150 g cai­se uscate, 40 g coajă de portocale confiată, 100 g fistic, migdale şi alune (în total), 50 g unt, 100 g ciocolată cu lapte, 150 g ciocolată neagră.

Preparare: Tocaţi fructele uscate în cubuleţe. Tăiaţi în bucăţi mari jumă­tate din cantitatea de fistic, migdale şi alune. Topiţi untul şi ­cio­colata cu lapte în cuptorul cu microunde ­(se­parat, fiecare câte o jumătate de minut). Amestecaţi totul foarte bine. Formaţi între palme “guriţele” (în formă de bulgăraşi), pe care le aşe­zaţi pe o planşetă acoperită cu hârtie ­perga­ment. Daţi la rece ­pentru o oră. După acest timp, topiţi ciocolata neagră la bain-marie şi treceţi fie­care “guriţă” prin această ciocolată, apoi aşezaţi-le din nou pe hârtia ­per­ga­ment. Tăiaţi mărunt restul de mig­dale, fistic şi alune, presăraţi peste dulciuri şi mai treceţi o dată prin ciocolată. Lăsaţi să se întă­rească ciocolata la temperatura ca­me­rei, după care le puteţi păstra le rece, într-o cutie de metal sau de sticlă închisă ermetic. Puteţi prepara ­ace­leaşi “gu­riţe” folosind, în loc de fistic, migdale şi alune (integral sau pentru o parte din cantitate), o serie de ­con­dimente, în special scorţişoară sau piper. ­Astfel “guriţele” vor fi mai picante.

Citeşte mai multe despre:   ciocolata,   zahăr,   migdale,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania
Autoritățile din Germania impun prezentarea unui test PCR sau antigen cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19 pentru persoanele care sosesc din zonele de risc, printre care se află și România, transmite MAE....

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia
Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia trebuie să știe că autoritățile sârbe au emis coduri portocaliu și galben pentru condiții...
Serviciul de email marketing furnizat de