Totodată, în Bucovina se mai face dulceață de cireșe amare, albe sau negre.
"Dulceaţa de cireşe albe amare este o specialitate la noi în zonă, este mai rară. Este o dulceaţă mai fină, mai preţioasă. Bunicii noştri o serveau la zile speciale, întotdeauna dulceaţa de cireşe amare era păstrată pentru musafiri", a declarat Domnica Covalschi, producător local. Delicatesele sunt preparate după o reţetă tradiţională. "Secretul constă şi în timpul de fierbere, dar şi în modul de pregătire. Noi stoarcem un pic de lămâie peste ele pentru a preveni oxidarea, apoi punem zahărul, le lăsăm peste noapte ca ele să-şi lase siropul şi apoi le punem la foc", spune Domnica Covalschi, producător local.
Dulceața de cireșe amare negre se vinde cu 30 de lei borcanul iar cea de cireșe amare albe cu 35 de lei.
Dulceaţa de lavandă este cea mai nou invenţie a unui producător local.
"Lavanda se culege între orele 9 şi 10 dimineaţa. Se face o infuzie intre floarea de lavandă. Practic, se pune cam 200 de grame de lavandă la 1l de apă. Se pune la fiert, se face un ceai. Siropul fierbinte se toarnă peste floricele. După care închidem borcănelul bine şi se aşează la sterilizat", spune Mihaela Radu, producător local.
O altă dulceață deosebită preparată în această regiune este cea de nuci verzi.
"Nuca se curăţă bine de coaja verde până se ajunge la partea albă, după care se pune în apă cu lămâie. Procesul începe cu două zile înainte de a pune dulceaţa pe foc. Se schimba apa de 5-6 ori. După, pe foc, 2-3 ore. Se face un sirop din apă cu zahăr şi se pune nuca şi se fierbe la foc moderat", explică Miaela Radu, producător local.
Un borcan mic cu dulceață de nuci verzi costă 35 de lei, iar 100 de grame de dulceață de lavandă 20 de lei, potrivit observatornews.ro.