● Ingrediente: 150 g mere, o lingură de zahăr, un pahar de apă, coajă de lămâie.
● Preparare: Se pun apa cu zahărul şi coaja de lămăie la fiert. Merele se curăţă de coajă şi sămburi, se taie sferturi. Se pun să fiarbă în sirop la un foc mai tare, până se înmoaie, fără să se sfărâme. Se serveşte rece.
Compot asortat
● Ingrediente: 500 g cireşe roşii, 250 g cireşe albe, 250 g căpşuni, 250 g fragi, 400 g zahăr, 3 pahare de apă, sucul de la o lămâie.
● Preparare: Se pune la fiert apa cu zahărul. Când zahărul s-a topit complet, se adaugă sucul de lămâie. Se pun apoi cireşele spălate, fără codiţe şi sâmburi. Se fierbe până ce cireşele s-au înmuiat. Separat se spală căpşunile şi fragii, se scurg de apă şi se aşază într-un castron sau o compotieră. Când cireşele au fiert, se trage vasul deoparte, se lasă la răcit, după care se toarnă peste fructele din compotieră. Se lasă să stea compotul la rece (fără să fie acoperit) aproximativ 2-3 ore, pentru ca fructele să pătrundă bine în sirop.
Compot de piersici cu trandafiri
● Ingrediente: 6 piersici, 50 g petale de trandafir, o lămâie, 200 g zahăr pudră, 750 g iaurt sau brânză dulce de vaci.
● Preparare: Se pun petalele de trandafir într-un castron cu apă rece, având grijă să fie tăiată partea mai albicioasă de la bază care este amăruie, şi se lasă la măcerat peste noapte. Se pun piersicile la fiert în apă clocotită pentru a le curăţa de pieliţă mai uşor. Se scot sâmburii şi se taie în bucăţi potrivite. Se strecoară cu grijă petalele de trandafir şi se pun într-un săculeţ de tifon. Se varsă maceratul de trandafir într-o cratiţă. Se adaugă zahărul, sucul şi coaja rasă de lămâie, apoi petalele de trandafiri, cu săculeţ cu tot. Se pune totul la fiert pentru 10 minute, apoi se adaugă piersicile, lăsăndu-le să fiarbă incet incă 15 minute. Se lasă siropul la răcit şi se strecoară înainte de răcire. Se pun în cupe iaurtul sau brânza moale şi dulce de vacă, bucăţi de piersici şi câteva linguri de sirop.
Compot de gutui
● Ingrediente: 4 kg gutui, un kg zahăr,4 l apă, 1/2 baton de vanilie.
● Preparare: Se spală gutuile şi se curăţă de coajă. Se taie în sferturi şi se scoate căsuţa de sămburi. Din coji şi sămburi se prepară peltea. Restul se taie în felii de 1/2 cm. Siropul se fierbe cu vanilia şi, când dă in clocot, se adaugă feliile de gutui. Se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, în clocote mici, pănă se înmoaie puţin. Se scot apoi cu spumiera sau cu strecurătoarea şi se pun într-o cratiţă. Se aşază în borcane şi se toarnă siropul cald peste ele. Borcanele se leagă şi se sterilizează.
Pelte a de gutui
● Ingrediente: coaja şI cotoarele de la 3 kg gutui, 1 kg zahăr.
● Preparare: Se pun la fiert coaja şI cotoarele de gutui, cu apă cât să le acopere. Se lasă să fiarbă până ce cotoarele s-au înmuiat bine de tot şI intră furculiţa uşor în ele. Se strecoară zeama rezultată prin tifon şI se pune într-o crăticioară. Se adaugă la un litru de lichid 1 kilogram de zahăr şI se lasă la fiert pâ nă se leagă siropul. Nu o fierbeţi prea mult, deoarece se va întări. Se pune pelteaua fierbinte în borcane şI se lasă să se răcească. După ce s-a răcit, trebuie să arate exact ca un jeleu.
Dulceaţă de struguri negri
● Ingrediente: 2 kg boabe de struguri negri, 1 kg zahăr.
● Preparare: Boabele de struguri se spală, se scurg şI apoi se pun într-o cratiţă la fiert la foc mic, cu apă atâ t cât să lă acopere. După ce coaja boabelor se crapă, fructele se strecoară printr-o sită, pentru a separa miezul de pieliţă şI sâmburi. Se toarnă pulpa de struguri într-un alt vas, se adaugă zahărul şI se lasă la foc mic până se leagă ducleaţa. Gemul se pune în borcane sterilizate fierbinte şI se depozitează într-o cameră aerisită după ce s-a răcit.
Citește pe Antena3.ro