x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulciuri de casă preparate cu aromele iubirii

0
Autor: Diana Radu 18 Iun 2008 - 00:00

Cele mai multe cofetării folosesc gelatine şi creme înţesate cu E-uri ca să obţină nişte prăjituri colorate şi foarte dulci. Prăjituri cu adevărat gustoase, obţinute din clasicele ingrediente se găsesc doar pe la cofetăriile cu pretenţii. Cît despre prăjiturile ca la mama acasă, pe acestea nu le puteţi găsi decît… la mama acasă. Sau mai sînt de găsit la Muzeul Satului (la sfîrşitul săptămînii sau la evenimente speciale).



Cele mai multe cofetării folosesc gelatine şi creme înţesate cu E-uri ca să obţină nişte prăjituri colorate şi foarte dulci. Prăjituri cu adevărat gustoase, obţinute din clasicele ingrediente se găsesc doar pe la cofetăriile cu pretenţii. Cît despre prăjiturile ca la mama acasă, pe acestea nu le puteţi găsi decît… la mama acasă. Sau mai sînt de găsit la Muzeul Satului (la sfîrşitul săptămînii sau la evenimente speciale).

Prăjituri cu suflet

Aici le aduce, gata preparate, Mioara Stochiţă, o doamnă venită din Videle, judeţul Teleorman, care de aproximativ trei decenii prepară, în laboratorul de cofetărie, dulciuri de casă: prăjituri, bomboane, checuri, toate făcute după reţete tradiţionale, aflate de la părinţi, de la rude, de la prieteni. Gustoase, prăjiturile satisfac cele mai exigente gusturi, indiferent că eşti moldovean, regăţean, oltean sau ardelean. Asta fiindcă de-a lungul celor trei decenii, specialista noastră a avut timp să desluşească şi cele mai de seamă taine ale preparatelor specifice fiecărei zone. Ingredientul-minune ni-l dezvăluie însă chiar doamna Mioara: “Acolo unde se pune suflet, nu are cum să nu iasă ceva bun”. Reţetele tot de la ea le-am aflat, iar acum le dăruim mai departe cititorilor Jurnalului de bucătărie.

Chec cu căpşune

Ingrediente: 250 g zahăr pudră, 150 g unt, 3 ouă, 250 g făină, 150 g smîntînă, o linguriţă de bicarbonat stins, coaja de la o lămîie, 300 g căpşune, sare, o lingură de unt pentru tapetat formele, o lingură de făină pentru tapetat fructele.

Preparare: Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se freacă untul cu zahărul pînă se obţine o cremă pufoasă, apoi se adaugă gălbenuşurile frecate cu sare, smîntîna, coaja rasă de lămîie, bicarbonatul stins şi făina în ploaie. Separat se bat spumă albuşurile, apoi se adaugă peste compoziţie, amestecîndu-se uşor. Se toarnă compoziţia în două forme. Căpşunele feliate se trec prin făină şi se scufundă în compoziţie. Se lasă la cuptor cam 40 de minute.

Prăjitură de casă (Linzer)

Ingrediente: foaia: 400 g unt, 200 g zahăr, 5 ouă, 100 g stafide, 700 g făină, o linguriţă de bicarbonat stins, răzătură de la o lămîie şi vanilină; umplutura: 500 g gem caise şi 300 g nuci.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru aluat, apoi se frămîntă bine. Se pune la rece pentru 10 minute. Se opreşte din acest aluat o parte, cam de 200 g, care se pune la congelator. Separat se pregăteşte gemul de caise, care se amestecă bine cu nucile măcinate. Aluatul se pune într-o tavă şi se dă la cuptor. Cînd e pe jumătate făcut se scoate şi se toarnă gemul amestecat cu nuci. Deasupra gemului se rade aluatul şi se dă, din nou, la cuptor. La final se pudrează zahăr farin.

Bomboane de casă

Ingrediente: pentru fursecuri: 500 g unt, 4 ouă, 150 g zahăr, 600 g făină, vanilină; crema: 500 g smîntînă, 500 g ciocolată neagră, esenţă de rom, stafide înmuiate în rom.

Preparare:
Se bat untul, ouăle, vanilina şi zahărul. Se adaugă făina, se amestecă, iar compoziţia rezultată se toarnă cu un şpriţ în tavă şi se coace. Separat, se taie bucăţele ciocolata şi se pune la bain-marie împreună cu smîntîna. Cînd e topită ciocolata, se dă de pe foc şi se lasă la răcit, apoi se bate bine cu un tel şi se adaugă esenţă de rom şi stafide. Crema se toarnă pe fursecuri cu ajutorul unui poş, apoi acestea se trec prin nucă de cocos sau nucă măcinată.

Foi cu miere

Ingrediente: foaia: 8 ouă, 250 g miere, 600 g zahăr, un kg făină, 500 g unt, bicarbonat stins, 1 l apă, coaja rasă de la două lămîi, 300 g pesmet, 3 linguriţe de scorţişoară; crema de lămîie: 400 g unt, 250 g miere, zeama de la două lămîi, coaja rasă de la două lămîi; crema de cafea: 400 g unt,
250 g miere, 3 linguri de cafea. 

Preparare: Pentru foaie se amestecă toate ingredientele (mai puţin pesmetul şi scorţişoara) şi rezultă un aluat nu prea vîscos, care se împarte în patru părţi. Se întind, pînă rezultă patru foi. Aceste foi se coc pe dosul tăvii. Cînd sînt gata, se lasă la răcit, şi apoi se umplu: două cu cremă de lămîie, două cu cremă de cafea. Se unesc apoi. Prăjitura se unge cu o lingură de cremă de lămîie şi se tapetează cu pesmet şi scorţişoară. Se taie triunghiuri.

Prăjitură cu glazură

Ingrediente: 8 ouă, 250 g iaurt, 300 g miere, 3 linguri de unt, o linguriţă de bicarbonat, coaja de la o lămîie, 8 linguri de făină, rahat tăiat cubuleţe, stafide înmuiate în rom şi şerbet de vanilie.

Preparare: Se bat gălbenuşurile spumă, se amestecă bine cu mierea şi jumătate de iaurt. Urmează untul tăiat cubuleţe, coaja de lămîie, restul de iaurt, bicarbonatul stins şi făina. Se pun şi albuşurile bătute spumă şi se amestecă uşor. Se toarnă compoziţia în forme şi se aşază bucăţelele de rahat şi stafidele. După ce s-a scos din cuptor şi s-a răcit prăjitura, se pune şerbetul de vanilie, în prealabil topit la bain-marie.

Chec cu iaurt

Ingrediente: 8 ouă, 250 g iaurt, 300 g miere, 3 linguri de unt, o linguriţă de bicarbonat, 8 linguri de făină, coaja de la o lămîie, 100 g cacao, vanilină, nuci.

Preparare: Se bat gălbenuşurile spumă, se adaugă mierea şi jumătate de iaurt. Urmează untul tăiat bucăţele, coaja de lămîie, restul de iaurt, bicarbonatul, făina şi albuşurile bătute. Se opreşte jumătate din compoziţie şi se amestecă bine cu cacaua. Se toarnă în tavă compoziţia albă şi apoi cea amestecată cu cacao. Deasupra se pun nuci pisate. Se lasă la foc mic. Cînd e gata, se scoate din cuptor şi se pudrează cu zahăr şi vanilină.
Citeşte mai multe despre:   iaurt,   făină,   ingrediente,   amesteca,   coaja,   caiet de retete,   lămîie

 



Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Serviciul de email marketing furnizat de