Cele mai multe cofetării folosesc gelatine şi creme înţesate cu E-uri ca să obţină nişte prăjituri colorate şi foarte dulci. Prăjituri cu adevărat gustoase, obţinute din clasicele ingrediente se găsesc doar pe la cofetăriile cu pretenţii. Cît despre prăjiturile ca la mama acasă, pe acestea nu le puteţi găsi decît… la mama acasă. Sau mai sînt de găsit la Muzeul Satului (la sfîrşitul săptămînii sau la evenimente speciale).
Cele mai multe cofetării folosesc gelatine şi creme înţesate cu E-uri ca să obţină nişte prăjituri colorate şi foarte dulci. Prăjituri cu adevărat gustoase, obţinute din clasicele ingrediente se găsesc doar pe la cofetăriile cu pretenţii. Cît despre prăjiturile ca la mama acasă, pe acestea nu le puteţi găsi decît… la mama acasă. Sau mai sînt de găsit la Muzeul Satului (la sfîrşitul săptămînii sau la evenimente speciale).
Prăjituri cu suflet
Aici le aduce, gata preparate, Mioara Stochiţă, o doamnă venită din Videle, judeţul Teleorman, care de aproximativ trei decenii prepară, în laboratorul de cofetărie, dulciuri de casă: prăjituri, bomboane, checuri, toate făcute după reţete tradiţionale, aflate de la părinţi, de la rude, de la prieteni. Gustoase, prăjiturile satisfac cele mai exigente gusturi, indiferent că eşti moldovean, regăţean, oltean sau ardelean. Asta fiindcă de-a lungul celor trei decenii, specialista noastră a avut timp să desluşească şi cele mai de seamă taine ale preparatelor specifice fiecărei zone. Ingredientul-minune ni-l dezvăluie însă chiar doamna Mioara: “Acolo unde se pune suflet, nu are cum să nu iasă ceva bun”. Reţetele tot de la ea le-am aflat, iar acum le dăruim mai departe cititorilor Jurnalului de bucătărie.Chec cu căpşune
Ingrediente: 250 g zahăr pudră, 150 g unt, 3 ouă, 250 g făină, 150 g smîntînă, o linguriţă de bicarbonat stins, coaja de la o lămîie, 300 g căpşune, sare, o lingură de unt pentru tapetat formele, o lingură de făină pentru tapetat fructele.Preparare: Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se freacă untul cu zahărul pînă se obţine o cremă pufoasă, apoi se adaugă gălbenuşurile frecate cu sare, smîntîna, coaja rasă de lămîie, bicarbonatul stins şi făina în ploaie. Separat se bat spumă albuşurile, apoi se adaugă peste compoziţie, amestecîndu-se uşor. Se toarnă compoziţia în două forme. Căpşunele feliate se trec prin făină şi se scufundă în compoziţie. Se lasă la cuptor cam 40 de minute.
Prăjitură de casă (Linzer)
Ingrediente: foaia: 400 g unt, 200 g zahăr, 5 ouă, 100 g stafide, 700 g făină, o linguriţă de bicarbonat stins, răzătură de la o lămîie şi vanilină; umplutura: 500 g gem caise şi 300 g nuci.Preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru aluat, apoi se frămîntă bine. Se pune la rece pentru 10 minute. Se opreşte din acest aluat o parte, cam de 200 g, care se pune la congelator. Separat se pregăteşte gemul de caise, care se amestecă bine cu nucile măcinate. Aluatul se pune într-o tavă şi se dă la cuptor. Cînd e pe jumătate făcut se scoate şi se toarnă gemul amestecat cu nuci. Deasupra gemului se rade aluatul şi se dă, din nou, la cuptor. La final se pudrează zahăr farin.
Bomboane de casă
Ingrediente: pentru fursecuri: 500 g unt, 4 ouă, 150 g zahăr, 600 g făină, vanilină; crema: 500 g smîntînă, 500 g ciocolată neagră, esenţă de rom, stafide înmuiate în rom.Preparare: Se bat untul, ouăle, vanilina şi zahărul. Se adaugă făina, se amestecă, iar compoziţia rezultată se toarnă cu un şpriţ în tavă şi se coace. Separat, se taie bucăţele ciocolata şi se pune la bain-marie împreună cu smîntîna. Cînd e topită ciocolata, se dă de pe foc şi se lasă la răcit, apoi se bate bine cu un tel şi se adaugă esenţă de rom şi stafide. Crema se toarnă pe fursecuri cu ajutorul unui poş, apoi acestea se trec prin nucă de cocos sau nucă măcinată.
Foi cu miere
Ingrediente: foaia: 8 ouă, 250 g miere, 600 g zahăr, un kg făină, 500 g unt, bicarbonat stins, 1 l apă, coaja rasă de la două lămîi, 300 g pesmet, 3 linguriţe de scorţişoară; crema de lămîie: 400 g unt, 250 g miere, zeama de la două lămîi, coaja rasă de la două lămîi; crema de cafea: 400 g unt,250 g miere, 3 linguri de cafea.
Preparare: Pentru foaie se amestecă toate ingredientele (mai puţin pesmetul şi scorţişoara) şi rezultă un aluat nu prea vîscos, care se împarte în patru părţi. Se întind, pînă rezultă patru foi. Aceste foi se coc pe dosul tăvii. Cînd sînt gata, se lasă la răcit, şi apoi se umplu: două cu cremă de lămîie, două cu cremă de cafea. Se unesc apoi. Prăjitura se unge cu o lingură de cremă de lămîie şi se tapetează cu pesmet şi scorţişoară. Se taie triunghiuri.
Prăjitură cu glazură
Ingrediente: 8 ouă, 250 g iaurt, 300 g miere, 3 linguri de unt, o linguriţă de bicarbonat, coaja de la o lămîie, 8 linguri de făină, rahat tăiat cubuleţe, stafide înmuiate în rom şi şerbet de vanilie.Preparare: Se bat gălbenuşurile spumă, se amestecă bine cu mierea şi jumătate de iaurt. Urmează untul tăiat cubuleţe, coaja de lămîie, restul de iaurt, bicarbonatul stins şi făina. Se pun şi albuşurile bătute spumă şi se amestecă uşor. Se toarnă compoziţia în forme şi se aşază bucăţelele de rahat şi stafidele. După ce s-a scos din cuptor şi s-a răcit prăjitura, se pune şerbetul de vanilie, în prealabil topit la bain-marie.
Chec cu iaurt
Ingrediente: 8 ouă, 250 g iaurt, 300 g miere, 3 linguri de unt, o linguriţă de bicarbonat, 8 linguri de făină, coaja de la o lămîie, 100 g cacao, vanilină, nuci.Preparare: Se bat gălbenuşurile spumă, se adaugă mierea şi jumătate de iaurt. Urmează untul tăiat bucăţele, coaja de lămîie, restul de iaurt, bicarbonatul, făina şi albuşurile bătute. Se opreşte jumătate din compoziţie şi se amestecă bine cu cacaua. Se toarnă în tavă compoziţia albă şi apoi cea amestecată cu cacao. Deasupra se pun nuci pisate. Se lasă la foc mic. Cînd e gata, se scoate din cuptor şi se pudrează cu zahăr şi vanilină.
Citește pe Antena3.ro