x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulciuri de casă preparate cu aromele iubirii

0
Autor: Diana Radu 18 Iun 2008 - 00:00

Cele mai multe cofetării folosesc gelatine şi creme înţesate cu E-uri ca să obţină nişte prăjituri colorate şi foarte dulci. Prăjituri cu adevărat gustoase, obţinute din clasicele ingrediente se găsesc doar pe la cofetăriile cu pretenţii. Cît despre prăjiturile ca la mama acasă, pe acestea nu le puteţi găsi decît… la mama acasă. Sau mai sînt de găsit la Muzeul Satului (la sfîrşitul săptămînii sau la evenimente speciale).



Cele mai multe cofetării folosesc gelatine şi creme înţesate cu E-uri ca să obţină nişte prăjituri colorate şi foarte dulci. Prăjituri cu adevărat gustoase, obţinute din clasicele ingrediente se găsesc doar pe la cofetăriile cu pretenţii. Cît despre prăjiturile ca la mama acasă, pe acestea nu le puteţi găsi decît… la mama acasă. Sau mai sînt de găsit la Muzeul Satului (la sfîrşitul săptămînii sau la evenimente speciale).

Prăjituri cu suflet

Aici le aduce, gata preparate, Mioara Stochiţă, o doamnă venită din Videle, judeţul Teleorman, care de aproximativ trei decenii prepară, în laboratorul de cofetărie, dulciuri de casă: prăjituri, bomboane, checuri, toate făcute după reţete tradiţionale, aflate de la părinţi, de la rude, de la prieteni. Gustoase, prăjiturile satisfac cele mai exigente gusturi, indiferent că eşti moldovean, regăţean, oltean sau ardelean. Asta fiindcă de-a lungul celor trei decenii, specialista noastră a avut timp să desluşească şi cele mai de seamă taine ale preparatelor specifice fiecărei zone. Ingredientul-minune ni-l dezvăluie însă chiar doamna Mioara: “Acolo unde se pune suflet, nu are cum să nu iasă ceva bun”. Reţetele tot de la ea le-am aflat, iar acum le dăruim mai departe cititorilor Jurnalului de bucătărie.

Chec cu căpşune

Ingrediente: 250 g zahăr pudră, 150 g unt, 3 ouă, 250 g făină, 150 g smîntînă, o linguriţă de bicarbonat stins, coaja de la o lămîie, 300 g căpşune, sare, o lingură de unt pentru tapetat formele, o lingură de făină pentru tapetat fructele.

Preparare: Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se freacă untul cu zahărul pînă se obţine o cremă pufoasă, apoi se adaugă gălbenuşurile frecate cu sare, smîntîna, coaja rasă de lămîie, bicarbonatul stins şi făina în ploaie. Separat se bat spumă albuşurile, apoi se adaugă peste compoziţie, amestecîndu-se uşor. Se toarnă compoziţia în două forme. Căpşunele feliate se trec prin făină şi se scufundă în compoziţie. Se lasă la cuptor cam 40 de minute.

Prăjitură de casă (Linzer)

Ingrediente: foaia: 400 g unt, 200 g zahăr, 5 ouă, 100 g stafide, 700 g făină, o linguriţă de bicarbonat stins, răzătură de la o lămîie şi vanilină; umplutura: 500 g gem caise şi 300 g nuci.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru aluat, apoi se frămîntă bine. Se pune la rece pentru 10 minute. Se opreşte din acest aluat o parte, cam de 200 g, care se pune la congelator. Separat se pregăteşte gemul de caise, care se amestecă bine cu nucile măcinate. Aluatul se pune într-o tavă şi se dă la cuptor. Cînd e pe jumătate făcut se scoate şi se toarnă gemul amestecat cu nuci. Deasupra gemului se rade aluatul şi se dă, din nou, la cuptor. La final se pudrează zahăr farin.

Bomboane de casă

Ingrediente: pentru fursecuri: 500 g unt, 4 ouă, 150 g zahăr, 600 g făină, vanilină; crema: 500 g smîntînă, 500 g ciocolată neagră, esenţă de rom, stafide înmuiate în rom.

Preparare:
Se bat untul, ouăle, vanilina şi zahărul. Se adaugă făina, se amestecă, iar compoziţia rezultată se toarnă cu un şpriţ în tavă şi se coace. Separat, se taie bucăţele ciocolata şi se pune la bain-marie împreună cu smîntîna. Cînd e topită ciocolata, se dă de pe foc şi se lasă la răcit, apoi se bate bine cu un tel şi se adaugă esenţă de rom şi stafide. Crema se toarnă pe fursecuri cu ajutorul unui poş, apoi acestea se trec prin nucă de cocos sau nucă măcinată.

Foi cu miere

Ingrediente: foaia: 8 ouă, 250 g miere, 600 g zahăr, un kg făină, 500 g unt, bicarbonat stins, 1 l apă, coaja rasă de la două lămîi, 300 g pesmet, 3 linguriţe de scorţişoară; crema de lămîie: 400 g unt, 250 g miere, zeama de la două lămîi, coaja rasă de la două lămîi; crema de cafea: 400 g unt,
250 g miere, 3 linguri de cafea. 

Preparare: Pentru foaie se amestecă toate ingredientele (mai puţin pesmetul şi scorţişoara) şi rezultă un aluat nu prea vîscos, care se împarte în patru părţi. Se întind, pînă rezultă patru foi. Aceste foi se coc pe dosul tăvii. Cînd sînt gata, se lasă la răcit, şi apoi se umplu: două cu cremă de lămîie, două cu cremă de cafea. Se unesc apoi. Prăjitura se unge cu o lingură de cremă de lămîie şi se tapetează cu pesmet şi scorţişoară. Se taie triunghiuri.

Prăjitură cu glazură

Ingrediente: 8 ouă, 250 g iaurt, 300 g miere, 3 linguri de unt, o linguriţă de bicarbonat, coaja de la o lămîie, 8 linguri de făină, rahat tăiat cubuleţe, stafide înmuiate în rom şi şerbet de vanilie.

Preparare: Se bat gălbenuşurile spumă, se amestecă bine cu mierea şi jumătate de iaurt. Urmează untul tăiat cubuleţe, coaja de lămîie, restul de iaurt, bicarbonatul stins şi făina. Se pun şi albuşurile bătute spumă şi se amestecă uşor. Se toarnă compoziţia în forme şi se aşază bucăţelele de rahat şi stafidele. După ce s-a scos din cuptor şi s-a răcit prăjitura, se pune şerbetul de vanilie, în prealabil topit la bain-marie.

Chec cu iaurt

Ingrediente: 8 ouă, 250 g iaurt, 300 g miere, 3 linguri de unt, o linguriţă de bicarbonat, 8 linguri de făină, coaja de la o lămîie, 100 g cacao, vanilină, nuci.

Preparare: Se bat gălbenuşurile spumă, se adaugă mierea şi jumătate de iaurt. Urmează untul tăiat bucăţele, coaja de lămîie, restul de iaurt, bicarbonatul, făina şi albuşurile bătute. Se opreşte jumătate din compoziţie şi se amestecă bine cu cacaua. Se toarnă în tavă compoziţia albă şi apoi cea amestecată cu cacao. Deasupra se pun nuci pisate. Se lasă la foc mic. Cînd e gata, se scoate din cuptor şi se pudrează cu zahăr şi vanilină.
Citeşte mai multe despre:   iaurt,   făină,   ingrediente,   amesteca,   coaja,   caiet de retete,   lămîie

 



Mai multe titluri din categorie

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...
Serviciul de email marketing furnizat de