x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulciuri de casă preparate cu aromele iubirii

0
Autor: Diana Radu 18 Iun 2008 - 00:00

Cele mai multe cofetării folosesc gelatine şi creme înţesate cu E-uri ca să obţină nişte prăjituri colorate şi foarte dulci. Prăjituri cu adevărat gustoase, obţinute din clasicele ingrediente se găsesc doar pe la cofetăriile cu pretenţii. Cît despre prăjiturile ca la mama acasă, pe acestea nu le puteţi găsi decît… la mama acasă. Sau mai sînt de găsit la Muzeul Satului (la sfîrşitul săptămînii sau la evenimente speciale).



Cele mai multe cofetării folosesc gelatine şi creme înţesate cu E-uri ca să obţină nişte prăjituri colorate şi foarte dulci. Prăjituri cu adevărat gustoase, obţinute din clasicele ingrediente se găsesc doar pe la cofetăriile cu pretenţii. Cît despre prăjiturile ca la mama acasă, pe acestea nu le puteţi găsi decît… la mama acasă. Sau mai sînt de găsit la Muzeul Satului (la sfîrşitul săptămînii sau la evenimente speciale).

Prăjituri cu suflet

Aici le aduce, gata preparate, Mioara Stochiţă, o doamnă venită din Videle, judeţul Teleorman, care de aproximativ trei decenii prepară, în laboratorul de cofetărie, dulciuri de casă: prăjituri, bomboane, checuri, toate făcute după reţete tradiţionale, aflate de la părinţi, de la rude, de la prieteni. Gustoase, prăjiturile satisfac cele mai exigente gusturi, indiferent că eşti moldovean, regăţean, oltean sau ardelean. Asta fiindcă de-a lungul celor trei decenii, specialista noastră a avut timp să desluşească şi cele mai de seamă taine ale preparatelor specifice fiecărei zone. Ingredientul-minune ni-l dezvăluie însă chiar doamna Mioara: “Acolo unde se pune suflet, nu are cum să nu iasă ceva bun”. Reţetele tot de la ea le-am aflat, iar acum le dăruim mai departe cititorilor Jurnalului de bucătărie.

Chec cu căpşune

Ingrediente: 250 g zahăr pudră, 150 g unt, 3 ouă, 250 g făină, 150 g smîntînă, o linguriţă de bicarbonat stins, coaja de la o lămîie, 300 g căpşune, sare, o lingură de unt pentru tapetat formele, o lingură de făină pentru tapetat fructele.

Preparare: Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se freacă untul cu zahărul pînă se obţine o cremă pufoasă, apoi se adaugă gălbenuşurile frecate cu sare, smîntîna, coaja rasă de lămîie, bicarbonatul stins şi făina în ploaie. Separat se bat spumă albuşurile, apoi se adaugă peste compoziţie, amestecîndu-se uşor. Se toarnă compoziţia în două forme. Căpşunele feliate se trec prin făină şi se scufundă în compoziţie. Se lasă la cuptor cam 40 de minute.

Prăjitură de casă (Linzer)

Ingrediente: foaia: 400 g unt, 200 g zahăr, 5 ouă, 100 g stafide, 700 g făină, o linguriţă de bicarbonat stins, răzătură de la o lămîie şi vanilină; umplutura: 500 g gem caise şi 300 g nuci.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru aluat, apoi se frămîntă bine. Se pune la rece pentru 10 minute. Se opreşte din acest aluat o parte, cam de 200 g, care se pune la congelator. Separat se pregăteşte gemul de caise, care se amestecă bine cu nucile măcinate. Aluatul se pune într-o tavă şi se dă la cuptor. Cînd e pe jumătate făcut se scoate şi se toarnă gemul amestecat cu nuci. Deasupra gemului se rade aluatul şi se dă, din nou, la cuptor. La final se pudrează zahăr farin.

Bomboane de casă

Ingrediente: pentru fursecuri: 500 g unt, 4 ouă, 150 g zahăr, 600 g făină, vanilină; crema: 500 g smîntînă, 500 g ciocolată neagră, esenţă de rom, stafide înmuiate în rom.

Preparare:
Se bat untul, ouăle, vanilina şi zahărul. Se adaugă făina, se amestecă, iar compoziţia rezultată se toarnă cu un şpriţ în tavă şi se coace. Separat, se taie bucăţele ciocolata şi se pune la bain-marie împreună cu smîntîna. Cînd e topită ciocolata, se dă de pe foc şi se lasă la răcit, apoi se bate bine cu un tel şi se adaugă esenţă de rom şi stafide. Crema se toarnă pe fursecuri cu ajutorul unui poş, apoi acestea se trec prin nucă de cocos sau nucă măcinată.

Foi cu miere

Ingrediente: foaia: 8 ouă, 250 g miere, 600 g zahăr, un kg făină, 500 g unt, bicarbonat stins, 1 l apă, coaja rasă de la două lămîi, 300 g pesmet, 3 linguriţe de scorţişoară; crema de lămîie: 400 g unt, 250 g miere, zeama de la două lămîi, coaja rasă de la două lămîi; crema de cafea: 400 g unt,
250 g miere, 3 linguri de cafea. 

Preparare: Pentru foaie se amestecă toate ingredientele (mai puţin pesmetul şi scorţişoara) şi rezultă un aluat nu prea vîscos, care se împarte în patru părţi. Se întind, pînă rezultă patru foi. Aceste foi se coc pe dosul tăvii. Cînd sînt gata, se lasă la răcit, şi apoi se umplu: două cu cremă de lămîie, două cu cremă de cafea. Se unesc apoi. Prăjitura se unge cu o lingură de cremă de lămîie şi se tapetează cu pesmet şi scorţişoară. Se taie triunghiuri.

Prăjitură cu glazură

Ingrediente: 8 ouă, 250 g iaurt, 300 g miere, 3 linguri de unt, o linguriţă de bicarbonat, coaja de la o lămîie, 8 linguri de făină, rahat tăiat cubuleţe, stafide înmuiate în rom şi şerbet de vanilie.

Preparare: Se bat gălbenuşurile spumă, se amestecă bine cu mierea şi jumătate de iaurt. Urmează untul tăiat cubuleţe, coaja de lămîie, restul de iaurt, bicarbonatul stins şi făina. Se pun şi albuşurile bătute spumă şi se amestecă uşor. Se toarnă compoziţia în forme şi se aşază bucăţelele de rahat şi stafidele. După ce s-a scos din cuptor şi s-a răcit prăjitura, se pune şerbetul de vanilie, în prealabil topit la bain-marie.

Chec cu iaurt

Ingrediente: 8 ouă, 250 g iaurt, 300 g miere, 3 linguri de unt, o linguriţă de bicarbonat, 8 linguri de făină, coaja de la o lămîie, 100 g cacao, vanilină, nuci.

Preparare: Se bat gălbenuşurile spumă, se adaugă mierea şi jumătate de iaurt. Urmează untul tăiat bucăţele, coaja de lămîie, restul de iaurt, bicarbonatul, făina şi albuşurile bătute. Se opreşte jumătate din compoziţie şi se amestecă bine cu cacaua. Se toarnă în tavă compoziţia albă şi apoi cea amestecată cu cacao. Deasupra se pun nuci pisate. Se lasă la foc mic. Cînd e gata, se scoate din cuptor şi se pudrează cu zahăr şi vanilină.
Citeşte mai multe despre:   iaurt,   făină,   ingrediente,   amesteca,   coaja,   caiet de retete,   lămîie

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate
Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate...

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă
Podelele din casă, indiferent de tipul și materialele din care sunt realizate, sunt cele care se murdăresc repede și trebuie curățate des. Partea bună este că nu toate podelele din casă trebuie întreținute cu...

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum
Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum. Hilton spunea la un podcast că a apelat la tratamentul de fertilizare in vitro. Informația despre sarcina...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia, unde au fost emise un Cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie - 3 august 2021 și o avertizare de incendii. Potrivit...

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice
  Vara este anotimpul perfect pentru relaxare la piscină, iar dacă ai deja o grădină atunci tot ce mai ai de făcut este să îți amenajezi spațiul după bunul plac. O curte cu piscină îți oferă o...

Care sunt avantajele unui gazon artificial?

Care sunt avantajele unui gazon artificial?
Vrei o peluză perfectă la tine în curte dar nu ai timpul și nici răbdarea necesară să te ocupi de îngrijirea ei? Nu trebuie să îți faci probleme. Există alternative și pentru astfel de situații, gazonul...

Curățarea geamurilor: ponturi pentru ferestre impecabile

Curățarea geamurilor: ponturi pentru ferestre impecabile
Pentru multe persoane, spălarea geamurilor poate părea o misiune dificilă. Alegerea produselor potrivite pentru curățenie, îndepărtarea tuturor petelor și obținerea unui luciu perfect sunt doar câteva dintre...

Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală

Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală
Auzim adesea că ținuta de cocktail este acea rochie nici de zi, nici de seară, nici casual, nici elegantă, poate fi lungă, midi sau scurtă. Și așa este. Rochia de cocktail este cea care face trecerea de la stilul...

Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău

Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău
În materie de design interior, confortul este cea mai importantă caracteristică, mai ales în tendințele ultimilor ani. Mulți dintre noi am petrecut și încă petrecem mult timp acasă. Munca de acasă va continua...

Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital

Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital
Oana Mizil a fost agresată fizic de către partenerul său, Marian Vanghelie. Ea a ajuns la spital şi a fost internată. Totodată, a primit şi un ordin de protecţie împotriva fostului primar al Sectorului...

Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn

 Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn
Dimineți pline de culoare și o atmosferă de vacanță, asta promite gașca veselă a matinalului de la Antena Stars, care din 31 iulie, în fiecare zi, de luni până duminică, începând cu ora 09:00 va transmite...

Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...
Serviciul de email marketing furnizat de