x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Editie de Anul Nou

Editie de Anul Nou

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    28 Dec 2005   •   00:00
Editie de Anul Nou
31 DECEMBRIE 1933
Ziaristii din Bucuresti si-au dat intalnire, in anul 1933, pentru a petrece Revelionul, la Gradina Chateaubriand, ce se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 16. Aici a functionat, de altfel, pana in anul 1938, cand s-a inchis. Localul a fost inaugurat in anul 1918 si s-a aflat la numarul 9, vizavi de fostul Bufet, actualul restaurant Doina. Proprietar era Stefan Halmu. Chelner, originar din Transilvania, revenit de la Paris cu valuta, dar si cu o experienta in ale restauratiei gastronomice, Halmu a facut ca in scurt timp restaurantul sa devina punct de atractie al elitei bucurestene, mai ales in sezonul cald. Numele Chateaubriand a fost dat localului in amintirea binecunoscutului scriitor francez, cu certe calitati de gurmand si gurmet.

Sa revenim, dupa aceasta mica istorioara a locului, la petrecerea gurmanzilor ziaristi.

Costul "distractiei", asa cum se mentioneaza pe meniu, a fost de 200 de lei de persoana. In pret nu se includeau insa bauturile si dulciurile. Preturile lor erau mentionate la sfarsitul meniului. Onorabilii formatori de opinie trebuiau sa plateasca: 15 lei pentru o cafea sau o placinta cu ravase; vinul de Dragasani costa 50 de lei, un parfait - 30 de lei, o sampanie - 280 de lei.

Printre clientii celebri ai anului 1933 s-a numarat si reprezentantul firmei americane care a construit Palatul Telefoanelor din Bucuresti.

Pommes chipps - Cipsuri de cartofi

Se taie cartofii in rondele foarte subtiri si se prajesc dupa metoda obisnuita, in baie de ulei fierbinte. H. Pellaprat, in "Traite de la cuisine familiale", ne sfatuieste sa mai trecem o data cartofii prin baia de ulei fierbinte, inainte de a-i servi.

Boules Parmesan - Bile de parmezan

Se cern 50 g de faina alba si se amesteca bine cu 50 g margarina si 100 ml lapte. Se prepara o compozitie omogena in care se adauga 200 g de parmezan ras, sare si piper dupa gust. Din aceasta compozitie se prepara bile de parmezan care se trec prin faina, prin ou batut si prin pesmet. Se prajesc intr-un vas cu ulei fierbinte. Cand sunt rumenite, se scot cu paleta, se scurg de grasime pe un servet absorbant si se asaza pe platou sau pe farfurie, pe o frunza de salata.

Esturgeon à la russe en belvue - Nisetru à la russe en belle vue

Nisetrul à la russe, specifica Em. Guichard si C. Waygart in "Calauza bucatariei franceze", se prepara din pestele fiert, racit, taiat felii si dresat (montat) pe salata ruseasca. Se decoreaza cu oua rascoapte, salata verde, masline, raci si, pentru "belle vue", cu crutoane de aspic.

CERCUL ZIARISTILOR
  • Cocktail
  • Bouchees moscovites au caviar frais - Buseuri moscovite cu caviar proaspat
  • Consomme de volaille - Supa de pasare
  • Boules Parmesan - Bile de parmezan
  • Esturgeon à la russe en belvue - Nisetru à la russe en belle vue
  • Rôti d’agneau à la broche - Miel la frigare
  • Pommes chipps / Cipsuri de cartofi
  • Fruits / Fructe
  • Vin de Dragasani / Champagne - Vin de Dragasani - Sampanie
  • Liqueur / Cognac / Cafe - Lichior - Coniac - Cafea
  • Placinta cu ravase
  • Parfait
  • Cadaif / Cataif

    PARFAIT. Conform definitiei din "Larousse Gastronomique", parfait este "un desert rece, preparat din doua straturi de crema, foarte delicate, ceea ce ii permite sa nu se topeasca foarte repede. La origine, parfait a fost o inghetata cu aroma de cafea. Astazi, se bazeaza pe combinatia de crema de oua, un sirop realizat din galbenusuri sau piureuri de fructe, amestecate cu smantana si apoi puse la inghetat".
  • DIN GURA PRESEI
    S-au consumat:
  • 7.520 brazi pentru Pomul de Craciun si 1.812.000 de voturi guvernamentale, pentru "Ai nostri, ca brazii";
  • 3.824 kilometri de carnati pe varza calita si, la fiecare minister, un carnat de functionari facand coada la casierie pentru incasarea salariilor;
  • 6.428 kilograme de toba de porc, pentru mesele de Craciun si cinci sute de mii de tobe de perceptori, pentru plata impozitelor;
  • 8.205 tone de faina pentru cozonaci si colaci si un colac peste pupaza, facut cadou de guvern tarii ca program de guvernare.
  • ×