31 DECEMBRIE 1933
Ziaristii din Bucuresti si-au dat intalnire, in anul 1933, pentru a petrece Revelionul, la Gradina Chateaubriand, ce se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 16. Aici a functionat, de altfel, pana in anul 1938, cand s-a inchis. Localul a fost inaugurat in anul 1918 si s-a aflat la numarul 9, vizavi de fostul Bufet, actualul restaurant Doina. Proprietar era Stefan Halmu. Chelner, originar din Transilvania, revenit de la Paris cu valuta, dar si cu o experienta in ale restauratiei gastronomice, Halmu a facut ca in scurt timp restaurantul sa devina punct de atractie al elitei bucurestene, mai ales in sezonul cald. Numele Chateaubriand a fost dat localului in amintirea binecunoscutului scriitor francez, cu certe calitati de gurmand si gurmet.
Sa revenim, dupa aceasta mica istorioara a locului, la petrecerea gurmanzilor ziaristi.
Costul "distractiei", asa cum se mentioneaza pe meniu, a fost de 200 de lei de persoana. In pret nu se includeau insa bauturile si dulciurile. Preturile lor erau mentionate la sfarsitul meniului. Onorabilii formatori de opinie trebuiau sa plateasca: 15 lei pentru o cafea sau o placinta cu ravase; vinul de Dragasani costa 50 de lei, un parfait - 30 de lei, o sampanie - 280 de lei.
Printre clientii celebri ai anului 1933 s-a numarat si reprezentantul firmei americane care a construit Palatul Telefoanelor din Bucuresti.
|
Citește pe Antena3.ro Pommes chipps - Cipsuri de cartofiSe taie cartofii in rondele foarte subtiri si se prajesc dupa metoda obisnuita, in baie de ulei fierbinte. H. Pellaprat, in "Traite de la cuisine familiale", ne sfatuieste sa mai trecem o data cartofii prin baia de ulei fierbinte, inainte de a-i servi.Boules Parmesan - Bile de parmezanSe cern 50 g de faina alba si se amesteca bine cu 50 g margarina si 100 ml lapte. Se prepara o compozitie omogena in care se adauga 200 g de parmezan ras, sare si piper dupa gust. Din aceasta compozitie se prepara bile de parmezan care se trec prin faina, prin ou batut si prin pesmet. Se prajesc intr-un vas cu ulei fierbinte. Cand sunt rumenite, se scot cu paleta, se scurg de grasime pe un servet absorbant si se asaza pe platou sau pe farfurie, pe o frunza de salata.Esturgeon à la russe en belvue - Nisetru à la russe en belle vueNisetrul à la russe, specifica Em. Guichard si C. Waygart in "Calauza bucatariei franceze", se prepara din pestele fiert, racit, taiat felii si dresat (montat) pe salata ruseasca. Se decoreaza cu oua rascoapte, salata verde, masline, raci si, pentru "belle vue", cu crutoane de aspic. |
CERCUL ZIARISTILOR
| |
|
DIN GURA PRESEI
|
S-au consumat:
|