x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Elitele iau cina la Lyon

0
Autor: Tudor Cires 12 Ian 2011 - 17:53
Elitele iau cina la Lyon
Sirha – supranumit şi... rendez-vous-ul mondial al specialiştilor în restauraţie şi hotelărie – adună şi anul acesta mii de profesionişti din domeniu, la Lyon, în zilele de 25 şi 26 ianuarie. Dacă în 2009 – anul precedentei ediţii a Eurexpo Lyon – s-a spus că acela a fost evenimentul gastronomic mondial al deceniului, anul 2011 va aduce şi mai multă glorie artei culinare. Gândiţi-vă numai că 90 dintre cei mai mari bucătari ai lumii, fiecare cu cel puţin o stea Michelin la activ, se adună pentru a plăti un binemeritat tribut personalităţii celui care a fost numit pe drept cuvânt "papă al bucătarilor", Paul Bocuse. Sirha a fost încă de la început locul preferat de întâlnire al maeştrilor artei culinare şi punctul de pornire al multora dintre tendinţele gastronomice care "au îngenuncheat" lumea în ultimele decenii.

Eveniment unic, organizat o dată la doi ani, Sirha va organiza şi o seară de gală, pe 25 ianuarie, găzduită de Primăria din Lyon. Botezată "Diner des Grands Chefs du Monde", gala – la care vor participa aproximativ 200 de persoane din elita gastronomiei mondiale – se doreşte a fi, totodată, şi un omagiu adus acelor "mame" ale bucătăriei tradiţionale lioneze, de la care au învăţat marii şefi de mai târziu. Numele lor, să ni le reamintim, au fost: Brazier, Blanc, Castaing... Este, probabil, şi motivul pentru care au fost alese ca să se ocupe de meniu şi de pregătirea preparatelor şase femei care au obţinut în cariera lor titlul de "lady chef". Acestea vor fi îndrumate de Anne-Sophie Pic. Aperitivele vor fi pregătite de Lea Linster (o stea Michelin, Restaurant Lea Linster din Luxemburg), câştigătoarea Bocuse d'Or din 1989, şi de Carme Ruscalleda (trei stele Michelin, Restaurant Sant Pau, Spania). Anne Sophie Pic (trei stele Michelin, Maison Pic, Franţa) va pregăti peştele, Nadia Santini (trei stele Michelin, Ristorante Dal Pescatore, Italia) se va ocupa de mâncărurile din carne, iar deserturile vor fi preparate de Luiza Valazza (trei stele Michelin, Ristorante al Sorriso, Italia).

Organizată pentru prima dată acum 27 de ani, Sirha este şi spaţiul dedicat pentru desfăşuratea celei mai cunoscute competiţii gastronomice din lume, "Bocuse d'Or", anul acesta urmând să aibă loc cel de-al cinsprezecelea concurs mondial. "Duelul" bucătarilor va avea loc în prezenţa primarului din Lyon, senatorul Gerard Collomb. Nu vor lipsi însă nici "stelele" artei culinare planetare, precum Daniel Boulud, Alain Ducasse, Joël Robuchon, Thomas Keller, Pierre Gagnaire, Yannick Alleno, Michel Guè­rard, Shuzo Kishida sau Philippe Rochat.

Legume cu sos dulce-acrişor
Ingrediente: doi dovlecei, un dovleac pentru plăcintă, 4 cartofi dulci, 500 g broccoli, 4 crenguţe cu roşii cherry, două linguri cu sos de soia, 100 ml suc de ananas, o linguriţă cu ghimbir ras, 300 g zmeură, o portocală, 60 g zahăr tos, sare, piper, ulei de măsline.
Preparare: Într-o oală se pun sucul de ananas şi cel de portocală, ghimbirul, sosul de soia şi zahărul. Se presară sare şi piper după gust, se adaugă zmeura, se amestecă şi se fierbe totul 5-10 minute. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească puţin, se trece printr-o strecurătoare ca să se elimine seminţele sau se lasă aşa cum este.
Dovleceii se spală, se taie rondele şi se pun într-un bol. Se adaugă felii de cartofi dulci şi dovleac, broccoli fiert rupt în bucheţele mai mici, sare şi piper. Se toarnă puţin ulei de măsline, se amestecă şi legumele se pun pe grătarul încins sau pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pe grătar se lasă 3-4 minute pe fiecare parte, iar în cuptor se lasă până încep să se aurească pe margini. Roşiile se ung cu ulei, se aşază pe grătar sau în tavă şi se lasă până începe să se spargă pieliţa. Se pun legumele pe farfurii, se toarnă deasupra sosul, se presară cu pătrunjel şi se servesc.

Creveţi cu paste negre
Ingrediente: o ceapă, 500 g creveţi mari decorticaţi, 400 g paste negre, 3 căţei de usturoi, 3 ardei capia, o conservă roşii, 500 ml suc de roşii, 200 ml supă de legume, 100 g măsline negre, o legătură ceapă verde, 250 g brânză feta, un ardei iute, sare, piper, ulei de măsline.
Preparare: Creveţii se spală, se scurg de apă şi se călesc în puţin ulei până capătă culoarea roz. Se scot cu spumiera într-un bol şi se păstrează la cald.
Ceapa obişnuită şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge puţin ulei, se călesc cinci minute împreună cu ardeii capia tăiaţi cubuleţe şi ardeiul iute, se adaugă roşiile din conservă şi sucul de roşii. Se toarnă supa de legume, se condimentează şi se fierbe totul până se obţine o compoziţie mai groasă, se pasează şi sosul obţinut se pune într-un bol. Pastele se fierb în apă cu sare, se scurg şi se împart în boluri. Se aşază deasupra creveţii, măslinele şi brânza feta tăiată cubuleţe, se toarnă sosul şi se servesc imediat.

Jeleuri din fructe
Ingrediente: 300 ml nectar de portocale, 300 ml nectar de fructe roşii, 300 ml nectar de afine, 300 ml nectar de pere, 1,600 kg zahăr pudră, 80 g gelatină alimentară, 5 g scorţişoară, o linguriţă coajă rasă de lămâie, o linguriţă coajă rasă de portocale, 3 g cuişoare, zahăr tos.
Preparare: Gelatina se împarte în mod egal în patru castronele şi se pune la înmuiat cu puţin nectar din fiecare tip. Nectarul rămas se pune în patru vase împreună cu zahărul pudră împărţit în patru şi se fierbe cinci minute.
Se pune gelatina înmuiată în toate vasele, se opreşte focul, se amestecă apoi în fiecare vas se pune după preferinţă scorţişoara, cuişoarele, coaja de lămâie şi coaja de portocală. Se amestecă bine, se toarnă amestecurile în tăvi pentru jeleuri sau cuburi de gheaţă din silicon şi se lasă să se răcească. Când s-au întărit se scot din forme, se trec prin zahărul tos şi se aşază pe şerveţele absorbante. Se lasă să se usuce la temperatura camerei jumătate de zi sau o zi, apoi se pun în cutii de carton sau metal şi se păstrează la loc uscat.

Sardine cu portocale
Ingrediente: 4 sardine mari sau 8 mai mici, 3 portocale,
4 frunze de dafin, o lingură cu capere, o linguriţă cu boia dulce, 60 g unt, o ceapă albă, o linguriţă cu amidon alimentar, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Sardinele se curăţă, se eviscerează şi se spală. Se ung în interior şi exterior cu ulei, se condimentează cu sare, piper şi boia dulce după gust. În fiecare sardină se introduce câte o frunză de dafin, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu 20 de minute, se stropesc cu suc de portocale, se presară pătrunjel tocat şi se mai lasă cinci minute. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge jumătate din unt într-o cratiţă, se căleşte ceapa două minute apoi se adaugă sucul de portocale rămas, o linguriţă cu coajă de portocală rasă, sare şi piper. Se fierb 5-10 minute, se adaugă amidonul dizolvat în puţină apă şi se fierbe totul la foc mic până se îngroaşă.
Se toarnă sosul peste sardine, se presară caperele şi se servesc imediat.
Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel
Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de