x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Elitele iau cina la Lyon

0
Autor: Tudor Cires 12 Ian 2011 - 17:53
Elitele iau cina la Lyon
Sirha – supranumit şi... rendez-vous-ul mondial al specialiştilor în restauraţie şi hotelărie – adună şi anul acesta mii de profesionişti din domeniu, la Lyon, în zilele de 25 şi 26 ianuarie. Dacă în 2009 – anul precedentei ediţii a Eurexpo Lyon – s-a spus că acela a fost evenimentul gastronomic mondial al deceniului, anul 2011 va aduce şi mai multă glorie artei culinare. Gândiţi-vă numai că 90 dintre cei mai mari bucătari ai lumii, fiecare cu cel puţin o stea Michelin la activ, se adună pentru a plăti un binemeritat tribut personalităţii celui care a fost numit pe drept cuvânt "papă al bucătarilor", Paul Bocuse. Sirha a fost încă de la început locul preferat de întâlnire al maeştrilor artei culinare şi punctul de pornire al multora dintre tendinţele gastronomice care "au îngenuncheat" lumea în ultimele decenii.

Eveniment unic, organizat o dată la doi ani, Sirha va organiza şi o seară de gală, pe 25 ianuarie, găzduită de Primăria din Lyon. Botezată "Diner des Grands Chefs du Monde", gala – la care vor participa aproximativ 200 de persoane din elita gastronomiei mondiale – se doreşte a fi, totodată, şi un omagiu adus acelor "mame" ale bucătăriei tradiţionale lioneze, de la care au învăţat marii şefi de mai târziu. Numele lor, să ni le reamintim, au fost: Brazier, Blanc, Castaing... Este, probabil, şi motivul pentru care au fost alese ca să se ocupe de meniu şi de pregătirea preparatelor şase femei care au obţinut în cariera lor titlul de "lady chef". Acestea vor fi îndrumate de Anne-Sophie Pic. Aperitivele vor fi pregătite de Lea Linster (o stea Michelin, Restaurant Lea Linster din Luxemburg), câştigătoarea Bocuse d'Or din 1989, şi de Carme Ruscalleda (trei stele Michelin, Restaurant Sant Pau, Spania). Anne Sophie Pic (trei stele Michelin, Maison Pic, Franţa) va pregăti peştele, Nadia Santini (trei stele Michelin, Ristorante Dal Pescatore, Italia) se va ocupa de mâncărurile din carne, iar deserturile vor fi preparate de Luiza Valazza (trei stele Michelin, Ristorante al Sorriso, Italia).

Organizată pentru prima dată acum 27 de ani, Sirha este şi spaţiul dedicat pentru desfăşuratea celei mai cunoscute competiţii gastronomice din lume, "Bocuse d'Or", anul acesta urmând să aibă loc cel de-al cinsprezecelea concurs mondial. "Duelul" bucătarilor va avea loc în prezenţa primarului din Lyon, senatorul Gerard Collomb. Nu vor lipsi însă nici "stelele" artei culinare planetare, precum Daniel Boulud, Alain Ducasse, Joël Robuchon, Thomas Keller, Pierre Gagnaire, Yannick Alleno, Michel Guè­rard, Shuzo Kishida sau Philippe Rochat.

Legume cu sos dulce-acrişor
Ingrediente: doi dovlecei, un dovleac pentru plăcintă, 4 cartofi dulci, 500 g broccoli, 4 crenguţe cu roşii cherry, două linguri cu sos de soia, 100 ml suc de ananas, o linguriţă cu ghimbir ras, 300 g zmeură, o portocală, 60 g zahăr tos, sare, piper, ulei de măsline.
Preparare: Într-o oală se pun sucul de ananas şi cel de portocală, ghimbirul, sosul de soia şi zahărul. Se presară sare şi piper după gust, se adaugă zmeura, se amestecă şi se fierbe totul 5-10 minute. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească puţin, se trece printr-o strecurătoare ca să se elimine seminţele sau se lasă aşa cum este.
Dovleceii se spală, se taie rondele şi se pun într-un bol. Se adaugă felii de cartofi dulci şi dovleac, broccoli fiert rupt în bucheţele mai mici, sare şi piper. Se toarnă puţin ulei de măsline, se amestecă şi legumele se pun pe grătarul încins sau pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pe grătar se lasă 3-4 minute pe fiecare parte, iar în cuptor se lasă până încep să se aurească pe margini. Roşiile se ung cu ulei, se aşază pe grătar sau în tavă şi se lasă până începe să se spargă pieliţa. Se pun legumele pe farfurii, se toarnă deasupra sosul, se presară cu pătrunjel şi se servesc.

Creveţi cu paste negre
Ingrediente: o ceapă, 500 g creveţi mari decorticaţi, 400 g paste negre, 3 căţei de usturoi, 3 ardei capia, o conservă roşii, 500 ml suc de roşii, 200 ml supă de legume, 100 g măsline negre, o legătură ceapă verde, 250 g brânză feta, un ardei iute, sare, piper, ulei de măsline.
Preparare: Creveţii se spală, se scurg de apă şi se călesc în puţin ulei până capătă culoarea roz. Se scot cu spumiera într-un bol şi se păstrează la cald.
Ceapa obişnuită şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge puţin ulei, se călesc cinci minute împreună cu ardeii capia tăiaţi cubuleţe şi ardeiul iute, se adaugă roşiile din conservă şi sucul de roşii. Se toarnă supa de legume, se condimentează şi se fierbe totul până se obţine o compoziţie mai groasă, se pasează şi sosul obţinut se pune într-un bol. Pastele se fierb în apă cu sare, se scurg şi se împart în boluri. Se aşază deasupra creveţii, măslinele şi brânza feta tăiată cubuleţe, se toarnă sosul şi se servesc imediat.

Jeleuri din fructe
Ingrediente: 300 ml nectar de portocale, 300 ml nectar de fructe roşii, 300 ml nectar de afine, 300 ml nectar de pere, 1,600 kg zahăr pudră, 80 g gelatină alimentară, 5 g scorţişoară, o linguriţă coajă rasă de lămâie, o linguriţă coajă rasă de portocale, 3 g cuişoare, zahăr tos.
Preparare: Gelatina se împarte în mod egal în patru castronele şi se pune la înmuiat cu puţin nectar din fiecare tip. Nectarul rămas se pune în patru vase împreună cu zahărul pudră împărţit în patru şi se fierbe cinci minute.
Se pune gelatina înmuiată în toate vasele, se opreşte focul, se amestecă apoi în fiecare vas se pune după preferinţă scorţişoara, cuişoarele, coaja de lămâie şi coaja de portocală. Se amestecă bine, se toarnă amestecurile în tăvi pentru jeleuri sau cuburi de gheaţă din silicon şi se lasă să se răcească. Când s-au întărit se scot din forme, se trec prin zahărul tos şi se aşază pe şerveţele absorbante. Se lasă să se usuce la temperatura camerei jumătate de zi sau o zi, apoi se pun în cutii de carton sau metal şi se păstrează la loc uscat.

Sardine cu portocale
Ingrediente: 4 sardine mari sau 8 mai mici, 3 portocale,
4 frunze de dafin, o lingură cu capere, o linguriţă cu boia dulce, 60 g unt, o ceapă albă, o linguriţă cu amidon alimentar, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Sardinele se curăţă, se eviscerează şi se spală. Se ung în interior şi exterior cu ulei, se condimentează cu sare, piper şi boia dulce după gust. În fiecare sardină se introduce câte o frunză de dafin, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu 20 de minute, se stropesc cu suc de portocale, se presară pătrunjel tocat şi se mai lasă cinci minute. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge jumătate din unt într-o cratiţă, se căleşte ceapa două minute apoi se adaugă sucul de portocale rămas, o linguriţă cu coajă de portocală rasă, sare şi piper. Se fierb 5-10 minute, se adaugă amidonul dizolvat în puţină apă şi se fierbe totul la foc mic până se îngroaşă.
Se toarnă sosul peste sardine, se presară caperele şi se servesc imediat.
Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel
Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de