Sirha – supranumit şi... rendez-vous-ul mondial al specialiştilor în restauraţie şi hotelărie – adună şi anul acesta mii de profesionişti din domeniu, la Lyon, în zilele de 25 şi 26 ianuarie. Dacă în 2009 – anul precedentei ediţii a Eurexpo Lyon – s-a spus că acela a fost evenimentul gastronomic mondial al deceniului, anul 2011 va aduce şi mai multă glorie artei culinare. Gândiţi-vă numai că 90 dintre cei mai mari bucătari ai lumii, fiecare cu cel puţin o stea Michelin la activ, se adună pentru a plăti un binemeritat tribut personalităţii celui care a fost numit pe drept cuvânt "papă al bucătarilor", Paul Bocuse. Sirha a fost încă de la început locul preferat de întâlnire al maeştrilor artei culinare şi punctul de pornire al multora dintre tendinţele gastronomice care "au îngenuncheat" lumea în ultimele decenii.
Eveniment unic, organizat o dată la doi ani, Sirha va organiza şi o seară de gală, pe 25 ianuarie, găzduită de Primăria din Lyon. Botezată "Diner des Grands Chefs du Monde", gala – la care vor participa aproximativ 200 de persoane din elita gastronomiei mondiale – se doreşte a fi, totodată, şi un omagiu adus acelor "mame" ale bucătăriei tradiţionale lioneze, de la care au învăţat marii şefi de mai târziu. Numele lor, să ni le reamintim, au fost: Brazier, Blanc, Castaing... Este, probabil, şi motivul pentru care au fost alese ca să se ocupe de meniu şi de pregătirea preparatelor şase femei care au obţinut în cariera lor titlul de "lady chef". Acestea vor fi îndrumate de Anne-Sophie Pic. Aperitivele vor fi pregătite de Lea Linster (o stea Michelin, Restaurant Lea Linster din Luxemburg), câştigătoarea Bocuse d'Or din 1989, şi de Carme Ruscalleda (trei stele Michelin, Restaurant Sant Pau, Spania). Anne Sophie Pic (trei stele Michelin, Maison Pic, Franţa) va pregăti peştele, Nadia Santini (trei stele Michelin, Ristorante Dal Pescatore, Italia) se va ocupa de mâncărurile din carne, iar deserturile vor fi preparate de Luiza Valazza (trei stele Michelin, Ristorante al Sorriso, Italia).
Organizată pentru prima dată acum 27 de ani, Sirha este şi spaţiul dedicat pentru desfăşuratea celei mai cunoscute competiţii gastronomice din lume, "Bocuse d'Or", anul acesta urmând să aibă loc cel de-al cinsprezecelea concurs mondial. "Duelul" bucătarilor va avea loc în prezenţa primarului din Lyon, senatorul Gerard Collomb. Nu vor lipsi însă nici "stelele" artei culinare planetare, precum Daniel Boulud, Alain Ducasse, Joël Robuchon, Thomas Keller, Pierre Gagnaire, Yannick Alleno, Michel Guèrard, Shuzo Kishida sau Philippe Rochat.
Legume cu sos dulce-acrişor
Ingrediente: doi dovlecei, un dovleac pentru plăcintă, 4 cartofi dulci, 500 g broccoli, 4 crenguţe cu roşii cherry, două linguri cu sos de soia, 100 ml suc de ananas, o linguriţă cu ghimbir ras, 300 g zmeură, o portocală, 60 g zahăr tos, sare, piper, ulei de măsline.
Preparare: Într-o oală se pun sucul de ananas şi cel de portocală, ghimbirul, sosul de soia şi zahărul. Se presară sare şi piper după gust, se adaugă zmeura, se amestecă şi se fierbe totul 5-10 minute. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească puţin, se trece printr-o strecurătoare ca să se elimine seminţele sau se lasă aşa cum este.
Dovleceii se spală, se taie rondele şi se pun într-un bol. Se adaugă felii de cartofi dulci şi dovleac, broccoli fiert rupt în bucheţele mai mici, sare şi piper. Se toarnă puţin ulei de măsline, se amestecă şi legumele se pun pe grătarul încins sau pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pe grătar se lasă 3-4 minute pe fiecare parte, iar în cuptor se lasă până încep să se aurească pe margini. Roşiile se ung cu ulei, se aşază pe grătar sau în tavă şi se lasă până începe să se spargă pieliţa. Se pun legumele pe farfurii, se toarnă deasupra sosul, se presară cu pătrunjel şi se servesc.
Creveţi cu paste negre
Ingrediente: o ceapă, 500 g creveţi mari decorticaţi, 400 g paste negre, 3 căţei de usturoi, 3 ardei capia, o conservă roşii, 500 ml suc de roşii, 200 ml supă de legume, 100 g măsline negre, o legătură ceapă verde, 250 g brânză feta, un ardei iute, sare, piper, ulei de măsline.
Preparare: Creveţii se spală, se scurg de apă şi se călesc în puţin ulei până capătă culoarea roz. Se scot cu spumiera într-un bol şi se păstrează la cald.
Ceapa obişnuită şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge puţin ulei, se călesc cinci minute împreună cu ardeii capia tăiaţi cubuleţe şi ardeiul iute, se adaugă roşiile din conservă şi sucul de roşii. Se toarnă supa de legume, se condimentează şi se fierbe totul până se obţine o compoziţie mai groasă, se pasează şi sosul obţinut se pune într-un bol. Pastele se fierb în apă cu sare, se scurg şi se împart în boluri. Se aşază deasupra creveţii, măslinele şi brânza feta tăiată cubuleţe, se toarnă sosul şi se servesc imediat.
Jeleuri din fructe
Ingrediente: 300 ml nectar de portocale, 300 ml nectar de fructe roşii, 300 ml nectar de afine, 300 ml nectar de pere, 1,600 kg zahăr pudră, 80 g gelatină alimentară, 5 g scorţişoară, o linguriţă coajă rasă de lămâie, o linguriţă coajă rasă de portocale, 3 g cuişoare, zahăr tos.
Preparare: Gelatina se împarte în mod egal în patru castronele şi se pune la înmuiat cu puţin nectar din fiecare tip. Nectarul rămas se pune în patru vase împreună cu zahărul pudră împărţit în patru şi se fierbe cinci minute.
Se pune gelatina înmuiată în toate vasele, se opreşte focul, se amestecă apoi în fiecare vas se pune după preferinţă scorţişoara, cuişoarele, coaja de lămâie şi coaja de portocală. Se amestecă bine, se toarnă amestecurile în tăvi pentru jeleuri sau cuburi de gheaţă din silicon şi se lasă să se răcească. Când s-au întărit se scot din forme, se trec prin zahărul tos şi se aşază pe şerveţele absorbante. Se lasă să se usuce la temperatura camerei jumătate de zi sau o zi, apoi se pun în cutii de carton sau metal şi se păstrează la loc uscat.
Sardine cu portocale
Ingrediente: 4 sardine mari sau 8 mai mici, 3 portocale,
4 frunze de dafin, o lingură cu capere, o linguriţă cu boia dulce, 60 g unt, o ceapă albă, o linguriţă cu amidon alimentar, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Sardinele se curăţă, se eviscerează şi se spală. Se ung în interior şi exterior cu ulei, se condimentează cu sare, piper şi boia dulce după gust. În fiecare sardină se introduce câte o frunză de dafin, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu 20 de minute, se stropesc cu suc de portocale, se presară pătrunjel tocat şi se mai lasă cinci minute. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge jumătate din unt într-o cratiţă, se căleşte ceapa două minute apoi se adaugă sucul de portocale rămas, o linguriţă cu coajă de portocală rasă, sare şi piper. Se fierb 5-10 minute, se adaugă amidonul dizolvat în puţină apă şi se fierbe totul la foc mic până se îngroaşă.
Se toarnă sosul peste sardine, se presară caperele şi se servesc imediat.
Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel