Barul casei
Armonizarea simturilor, pentru a intelege licoarea lui Bachus, inseamna degustare de vinuri. Un astfel de eveniment este spectaculos oricand. Orice moment fericit din viata poate fi serbat in compania licorii zeilor, pentru ca "vinul te desfata (...), te inalta (...), te poate transforma in zeu sau in cuceritor de noi lumi si bucurii depline" (V. D. Cotea).
O degustare poate fi prilej de manifestare a amicitiei intre oameni, dar si intre popoare vecine. Romania si Bulgaria, state cu traditii viti-vinicole milenare, se lauda cu soiuri indigene de o calitate aparte. Si daca despre vinurile stramosesti ale romanilor am mai scris in aceasta pagina, haideti sa aflam cate ceva despre vinurile Bulgariei. Cultura viti-vinicola bulgara este tot mai apreciata in toate partile lumii datorita vinurilor sale rosii exceptionale. Mavrud este unul dintre ele. Este un vin rosu, rubiniu care provine doar din regiunea Tracia, din sudul Bulgariei. Istoricul roman A. D. Xenopol scria despre Tracia ca ar fi "locul de nastere al zeului vinului, Dionyssos". Acolo, solurile foarte bune se armonizeaza cu un climat bland, influentat de Marea Neagra, Marea Egee si Marea Marmara - Istorie si legenda. Legenda se imbina frumos cu istoria si spune ca, in timpul domniei sale, hanul bulgar Krum a hotarat ca toate viile sa fie desfiintate. Oamenii se obisnuisera cu lipsa vinului. Dar s-a intamplat ca un leu fioros sa scape din cusca lui si sa terorizeze intreg tinutul. Atunci, un tanar, pe numele sau Mavrud, s-a luptat cu jivina si a reusit sa o ucida. Hanul Krum a intrebat-o pe mama lui Mavrud care este sursa curajului baiatului sau? De unde atata stapanire de sine? Mama temerarului baiat a marturisit, sfioasa, ca a pastrat un butuc de vie in spatele casei ei, iar din vita aceea a reusit sa obtina niste vin. Se pare ca licoarea aceasta ii dadea fiului ei atata putere. Imediat, regele a ordonat ca viile sa acopere din nou plaiurile pe care le conducea.
O alta legenda vorbeste despre cruzimile Hanului Krum. El l-a ucis pe imparatul bizantin Nikifor si si-a facut din craniul acestuia un pocal de baut vin. Sortiment autohton. Mavrud este o emblema bulgareasca, un soi care nu se mai intalneste in nici o alta parte din lume. Are culoarea rubinului, este un vin foarte corpolent, este acid si are un caracter puternic. Poate fi invechit in butoaie de stejar mai mult de opt ani. Cu cat trece timpul, cu atat taninul din stejar se simte din ce in ce mai mult in aroma licorii, aducandu-i un plus de valoare. Gustul este o combinatie intre struguri si fructe de padure. In functie de perioada petrecuta in butoiul de stejar, Mavrud capata si un usor gust de prune uscate, care se simte imediat dupa inghitirea vinului.
Soiuri stramosesti
|
Mavrud este un soi autentic bulgaresc. Vinurile rosii obtinute in Bulgaria sunt apreciate in intreaga lume, atat in Europa Occidentala, cat si in Statele Unite ale Americii, in Canada si chiar in China si Japonia. Alte vinuri indigene bulgaresti sunt "gamza" si "melnik", acesta din urma fiind un vin rosu care se preteaza foarte bine la o invechire indelungata in butoaiele de stejar. De asemenea, "pamid" este un alt sortiment autentic bulgaresc, un vin pe care, daca il gusti, cu greu mai uiti tinutul de la sud de Dunare.
|
Citește pe Antena3.ro