SANATATE/FRUMUSETE
MARA RADUCANU
ASA NU! Acest mod de gandire pe care il avem majoritatea dintre noi poate avea efecte negative asupra sanatatii organismului nostru. Desi nu ii acordam importanta cuvenita, micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei. Este momentul cand ne putem infrupta fara sa ne facem griji pentru depunerea caloriilor, pe care cu siguranta le vom elimina prin activitatea din timpul zilei. Cu toate acestea, micul dejun ramane cea mai neglijata masa a zilei. Motive se gasesc destule. Multe persoane "sar" peste micul dejun, argumentand ca nu au timp sa-l pregateasca sau ca pur si simplu dimineata nu le este foame. Cercetatorii considera ca mancarea de dimineata ne ajuta in primul rand sa ne controlam foamea de peste zi si ca in felul acesta vom renunta putin cate putin sa rontaim tot felul de maruntisuri sau sa mancam exagerat la masa de pranz.
ASA DA! Micul dejun este "combustibilul" de care organismul nostru are nevoie dupa o noapte de odihna. El aduce pentru cei care il consuma un efect benefic inca de la prima ora a diminetii. Incercati pe cat posibil sa evitati alimentele concentrate in grasimi si zahar (spre exemplu, gogosile si ciocolata), care va ofera energie pentru moment, dar de scurta durata. Bine, veti spune, dar ce trebuie sa contina un mic dejun pentru a reprezenta piatra de temelie in sanatatea si supletea corpului nostru? Nimic mai simplu. Oriunde v-ati afla, de la micul dejun nu trebuie sa lipseasca un produs lactat, fulgii de cereale, un fruct sau un suc natural. Laptele si iaurtul contin proteine, asigurandu-ne in acest fel jumatate din necesarul zilnic de calciu, iar consumarea a cel putin cinci fructe pe zi ne aprovizioneaza cu vitamine si minerale. La randul lor, cerealele reprezinta modul ideal de a incepe ziua. Acestea asigura organismului energia si sustantele necesare pentru a fi cat mai dinamic si activ pentru activitatile la care participam de dimineata pana seara. Spre binele nostru, ar trebui sa facem tot posibilul ca de la fiecare mic dejun sa nu lipseasca o portie de cereale, care, pe langa faptul ca sunt extrem de gustoase si sanatoase, se prepara foarte simplu. Alegem sortimentul care ne place, il adaugam intr-un bol cu lapte sau iaurt si astfel⦠micul dejun e gata.
Citește pe Antena3.ro
STIATI CAâ¦
|
SIGURANTA. Ultimele cercetari au scos la iveala faptul ca un mic dejun regulat reduce semnificativ riscul de a deveni obezi, diabetici sau predispusi infarctului?
INTELIGENTA. Unele studii au aratat ca, in cazul copiilor ce consuma in fiecare dimineata un mic dejun bogat, performantele scolare sunt mai mari decat cele ale copiilor care il "sar", au mai multa energie si sunt mai creativi decat ceilalti? |