x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Esenţe tari. Depre eternitate, în Alpi

0
Autor: Magda Cristina Ursache 19 Oct 2013 - 07:23
Esenţe tari. Depre eternitate, în Alpi
Vezi galeria foto
 Schiind atât de aproape de cer… Acesta este senzaţia pe care o au turiştii care ajung în staţiunile de schi din Alpii francezi: Chamonix, Les Deux Alpes, Bride les Bains, Courchevel… Pârtii situate uneori chiar şi la 3.200 de metri sau chiar pe coama gheţarilor. Distracţia este maximă, infrastructura uluitoare, iar deliciile gastronomice nu pot fi evitate.

La lăsarea serii, cabanele acoperite de zăpadă (unele dintre ele situate sus pe pârtii, astfel încât, după un drum pitoresc cu rachetele în picioare, să te afli deasupra luminiţelor oraşului din vale) se umplu de schiori. Sunt poftiţi mai întâi să treacă proba de foc – un pahar cu rachiu din ienupăr ce te încălzeşte instantaneu şi-ţi deschide pofta de viaţă. O vatră în care ard cu vâlvătaie buşteni, o lumină difuză şi mese la care se strâng unii lângă alţii amatorii de clipe petrecute alături de prieteni. În mijlocul mesei tronează vasul de fondue (tradiţional era făcut din lut, permiţând astfel să se păstreze căldura pentru mai mult timp, iar numele său era „caquelon”), păstrat la cald astfel încât brânza să fie suficient de cremoasă pentru ca în ea să fie înmuiate bucăţile de pâine.

Există mai multe metode de a prepara un bun fondue, dar secretul îl constituie întodeauna combinaţia de brânzeturi. În zona alpină franceză se amestecă Comté (brânză de vacă, având gust uşor dulceag), Beaufort (este tot o brânză de vacă, dar cu gust mai accentuat şi cu o consistenţă moale, ceea ce o face ideală pentru fondue) şi Emmental. În Elveţia, ţara în care fondue este considerat a fi preparat naţional, tipic este moitié – moitié (ceea ce s-ar putea traduce prin jumătate – jumătate), un amestec de brânză Gruyère şi Fribourg. În general, mai întâi se pregăteşte vasul pentru fondue (pereţii vasului se ung cu usturoi), se pune brânza puţin câte puţin, astfel încât să se topească foarte bine în vinul alb, iar apoi se adaugă făină (sau amidon, pentru a îngroşa compoziţia) şi condimente (cimbru, nucşoară, măghiran, piper). Vinul trebuie să fie unul sec, cu un buchet plin, suficient de maturat. Se lasă vasul pe foc până când brânza se topeşte uşor, fără să se ardă însă.

Se folosesc furculiţe speciale, cu mânerul foarte lung, în care se înfig bucăţele de pâine (important este ca acestea să aibă şi coajă), carne de pui, şuncă, dar şi legume. Eticheta cere ca bucăţelele să fie înmuiate o singură dată în vas, aşezate apoi pe farfurie şi mâncate cu o altă furculiţă. Alături se pot pune cartofi copţi şi salate verzi.

Bineînţeles că nu trebuie să lipsească un pahar cu vin alb sau poate mai multe, căci dacă unul dintre meseni scapă bucăţica de pâine în vas trebuie să dea de băut prietenilor. Aceasta este regula. La sfârşit, pe fundul vasului se formează o crustă de brânză, pe care muntenii obişnuiesc să o numească „la religieuse” („măicuţa”). Este considerată o adevărată delicatesă, un mod foarte delicios de a încheia masa. Sau poate cei care nu s-au săturat încă pot încerca o altă specialitate din Alpi, „la raclette”, în care o jumătate dintr-o roată de brânză este lăsată să se topească uşor deasupra unei surse de căldură. Se rade cu cuţitul câte o pojghiţă de brânză şi se savurează pe îndelete.
Citeşte mai multe despre:   esenţe tari

 



Mai multe titluri din categorie

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...
Serviciul de email marketing furnizat de