x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar EVENIMENT GASTRONOMIC - Săptămâna hanurilor europene

EVENIMENT GASTRONOMIC - Săptămâna hanurilor europene

de Florina Grigorie    |    03 Oct 2008   •   00:00
EVENIMENT GASTRONOMIC - Săptămâna hanurilor europene

Poate vă întrebaţi ce se mai întâmplă săptămâna aceasta prin Bucureşti? Vă spunem noi: este "Săptămâna hanurilor din Europa".  Care este locul cel mai potrivit pentru un asemenea eveniment turistico-gastro-cultural? Desigur, Clubul Ţăranului, din cadrul Muzeului Ţăranului Român.



Poate vă întrebaţi ce se mai întâmplă săptămâna aceasta prin Bucureşti? Vă spunem noi: este "Săptămâna hanurilor din Europa".  Care este locul cel mai potrivit pentru un asemenea eveniment turistico-gastro-cultural? Desigur, Clubul Ţăranului, din cadrul Muzeului Ţăranului Român.
     
Pe parcursul a patru zile, organizatorii propun un periplu turistic, gastronomic şi cultural, în care bucatele vor face o punte de legătură între Italia şi România. Evenimentul a fost deschis – cum altfel? – cu o degustare de brânzeturi din regiunile Toscana, Puglia, Sardinia şi Abruzzo. Maestrul de ceremonii a fost un specialist, Renzo Fantucci, cu o experienţă de 49 de ani în producerea brânzeturilor tradiţionale. Zece tipuri de brânză şi tot atâtea gusturi noi, imposibil de refuzat. Dintre specialităţile degustate, cea de brânză Pecorino, din lapte de oaie, a atras cel mai mult atenţia, prin gustul ei intens, puţin sărat, puţin iute. Specifică regiunii Toscana, această specialitate de brânză se maturează timp de 60 de zile, în butoaie ca şi cele folosite pentru producerea vinului, şi se aşază în straturi, separate de frunze de nuc şi alte plante aromatice, după care se închide ermetic şi se mai lasă la maturat încă 100 de zile.

Caciocavallo, un alt sortiment de brânză, nu este doar un aliment pur şi simplu, foarte gustos, ce-i drept, ci poate da naştere unor "amintiri gustative". De altfel, chiar Renzo Fantucci mărturisea: "Caciocavallo mă atinge la suflet". Dar care este povestea acestei specialităţi din Umbria? Se pare că, iniţial, acest caşcaval se făcea numai din lapte de iapă. În prezent însă se foloseşte lapte de la o anumită rasă de vite, numită Podolica, al cărei lapte, deşi în cantitate mică, este foarte gras. Mai întâi se comandă de la furnizor o bucată de brânză, de aproximativ 25 kg, ce are deja opt luni de maturare. După alţi patru ani se poate considera încheiat procesul transformării unei bucăţi obişnuite de brânză în deliciosul Caciocavallo. Perioada de maturare se poate prelungi însă până la şase ani, atunci când Caciocavallo este acoperit de o crustă groasă şi dură care funcţionează ca un baraj între miez şi mediul înconjurător, aceasta rafinându-şi în timp calităţile. Se poate servi după dorinţă, la aperitiv, fel principal sau desert, regăsindu-se, de asemenea, în meniurile celor mai prestigioase restaurante din Europa.

Astăzi, 3 octombrie, la Clubul Ţăranului ultima zi în care poţi călători (degustând) prin Toscana (Italia). Aici poţi încerca uleiurile de măsline tipice zonelor rurale din Italia. Iar mâine, 4 octombrie, puteţi "târgui" unde altundeva decât în… "Târgului Ţăranului Român", găzduit în fiecare sâmbătă în Piaţa Amzei. Aici vă aşteaptă un adevărat festin culinar, cu degustări şi vânzare de produse tipice regiunilor partenere în proiectul "European Country Inn – Hanurile Europei rurale".

Proiectul "Săptămîna hanurilor din Europa", aflat sub egida acestui eveniment, are ca obiectiv promovarea zonelor rurale din Europa, oprindu-se de această dată asupra regiunilor Toscana, Puglia, Sardinia şi Abruzzo din Italia şi a judeţului Suceava din România.

Proiectul se realizează prin "şcolile de gust", adevărate "lecţii" dedicate produselor gastronomice, prin evenimente culturale şi spaţii de vânzare.

×
Subiecte în articol: gastronomie