x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Există sau nu bucătărie românească?

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 29 Oct 2008 - 00:00

A fost ediţia princeps a “Bucharest Food Festival”, primul eveniment românesc de acest fel dintr-o serie internaţională care are succes de mai bine de 30 de ani.



Întrebări provocatoare

Workshopul organizat în prima zi la “Bucharest Food Festival” de “Jurnalul de bucătărie” a adresat participanţilor o întrebare provocatoare: Există, cu adevărat, bucătărie românească? Toate popoarele mănâncă, dar puţine au o gastronomie naţională. La noi, sărmăluţele, mititeii, ciorba dreasă cu smântână au fost, nu de puţine ori, contestate ca produse neaoş româneşti.

În cadrul workshopului de joi, 16 octombrie, Gheorghe Vătafu, maestru al artei culinare şi vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, a liniştit auditoriul: Bucătăria românească nu este pe cale de dispariţie! A existat, există şi va exista! “Un fel de mâncare, într-un meniu”, ne-a spus el, “trebuie să reziste mai mult de un an. Iar pentru a intra într-un catalog de preparate tradiţionale, trebuie să reziste mai mult de un veac. Este posibil ca un fel de mâncare să-l înghită pe altul, dar fiecare trebuie să aibă specificul său… Bucătăria românească nu trebuie ignorată, pentru că place, atât românilor, cât şi străinilor... Lumea s-a săturat de reţete pompoase şi sofisticate. Chiar celebrul bucătar Paul Bocuse a ajuns la concluzia că bucătăria tradiţională este cea mai bună!”.

Degustări buzoiene

Meniurile tradiţionale trebuie, însă, făcute de profesionişti. O lume în schimbare cere, de asemenea, ca aceste bucate tradiţionale să fie aduse pe masa consumatorului într-o haină nouă; de unde apare o nouă provocare: sub ce formă ajung să fie servite, în restaurant, preparatele tradiţionale româneşti? Gabriela Berechet, autoarea volumului “Manualul practic al bucătarului” a punctat foarte bine: “Nu o să avem niciodată gustul mâncărurilor mamelor şi bunicilor, dacă folosim ingredientele mileniului III, străine de spaţiul românesc. Tehnicile de lucru se mai păstrează – şi din acest punct de vedere există şi astăzi bucătărie tradiţională –, dar ingredientele aparţin unui alt timp”.

Iar în ceea ce priveşte “noua faţă” pe care profesionistul din domeniul artei culinare o poate da preparatelor tradiţionale, aceasta a subliniat: “Dacă puriceii boiereşti sunt prezentaţi într-o «scoică» făcută dintr-o jumătate de ceapă roşie de Buzău, iar mămăliga pe pături are o nouă montare, felurile de mâncare româneşti ar fi tradiţionale prin reţetă şi inovatoare prin prezentare şi şi-ar găsi locul în marile restaurante ale lumii”.

Provocare

Dacă există bucătărie românească sau nu, asta decide fiecare, e de părere şi Cristina Partal, preşedinta ANTREC România. În orice tindă sau bucătărie ţărănească, ne-a spus ea, poţi să găseşti pe masă mămăligă rece, rămasă de cu seara, şi slănină de la porcul de Crăciun. Sunt mâncăruri simple, gustoase, aşa cum se făceau prin satele româneşti acum foarte multă vreme. “Vizitaţi pensiunile agroturistice din Buzău şi gustaţi mâncarea făcută de mâinile dibace ale gospodinelor. Răspunsul îl veţi afla, cu siguranţă!”

Şi, pentru a ieşi din cadrul strict teoretic, carismatica preşedintă şi-a invitat ad-hoc musafirii la o degustare de produse venite de la “Casa cu Tei” (din Sărata Monteoru), “Casa Matei” (din Berca), Pensiunea “Varlaam” (din Varlaam) şi Pensiunea “Tata Lice” (din Chiojdu). Pe scurt: iepure tomnatic, preparat cu legume şi fructe de toamnă, raţă leşească pe varză – reţetă specifică zonei Chiojdu –, salată de ghebe, ţuică mortală de Chiojdu – omologată la OSIM –, jambon de porc în crustă de miere şi muştar, murături sănătoase – puse în apă sărată natural din izvorul Sărata Monteoru –, rulada pădurarului, din carne de mistreţ, ciuperci şi multă verdeaţă, cârnaţi de porc “aranjaţi” în formă de… vulcan picant, ca la Berca, cârnaţi de Pleşcoi, drob din măruntaie de ied, puricei boiereşti şi bulz ca la Varlaam.

Subiect deschis

În cadrul workshopului, directorul Muzeului Ţăranului Român, Georgeta Roşu, a subliniat şi o altă perspectivă a bucătăriei româneşti. Aceasta ar trebui percepută ca având caracter dual: hrană profană – destinată consumului de zi cu zi – şi hrană sacră – cu puterea de a mântui şi de a lega lumea oamenilor de cea a lui Dumnezeu.

Maria Cristea-Şoimu, autoarea volumului “Reţete de post şi sărbători creştine” şi actriţa Adriana Trandafir şi-au deschis sufletul în faţa celor prezenţi, mărturisind că bucătăria mamelor şi bunicilor rămâne, pentru totdeauna, “o amintire gustoasă”.

Au existat însă şi alte păreri. Un rafinat exeget al valorilor gastronomice, Vlad Macri, autorul cărţii “Stufat sau Estouffade sau Există bucătărie românească?” a fost, în cadrul dezbaterilor, avocatul diavolului. “România se poate deschide către lume doar prin intermediul restaurantelor, dar acestea nu se deschid spre ceva nou, sunt conservatoare. Oamenii de astăzi vor ceva nou; ei nu se regăsesc doar în sărmăluţe”, afirmaţie care a fost susţinută şi de Octavian Făgăraş, preşedinte al “Chaîne des Rotisseurs” în România.

Invitaţie la discuţii

Workshopul organizat de Jurnalul de bucătărie, la împlinirea a patru ani de la prima apariţie, pune în discuţie o temă deosebit de importantă pentru timpul în care trăim. Într-o lume în care nevoia de “aliniere” la reperele planetare şi “mondializarea” conduc la nivelarea identităţilor naţionale, gastronomia specifică unei ţări poate fi unul dintre elementele-cheie care definesc datele particulare ale unui popor. Tema workshopului rămâne deschisă. Aşteptăm ca şi cititorii noştri să-şi exprime părerea.
Citeşte mai multe despre:   bucătărie,   romaneasca,   bucatarie de festival

 



Mai multe titluri din categorie

Stand-upperi din toate colţurile ţării, roast pe regiuni la „Râzi cu RoaST, de Sărbătoare!”

Stand-upperi din toate colţurile ţării, roast pe regiuni la „Râzi cu RoaST, de Sărbătoare!”
Galerie Foto De ziua ei, Antena 1 sărbătoreşte în familie, cu un festival de râs şi distracţie, oferindu-le telespectatorilor trei ediţii speciale de roast – Râzi cu RoaST! Astfel, pe 29, 30 noiembrie şi 1 decembrie, de...

Mihai și Elwira Petre au câștigat Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul a avut record de audiență pe toate targeturile

Mihai și Elwira Petre au câștigat Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul a avut record de audiență pe toate targeturile
Galerie Foto Asia Express sezonul 4 și-a desemnat aseară căștigătorii. Marele titlu, amuleta de 30.000 de Euro și coroanele de pe Drumul Împăraților au ajuns la Mihai și Elwira Petre....

Pescuitul cu magnet - un hobby pe care trebuie să îl descoperi

Pescuitul cu magnet - un hobby pe care trebuie să îl descoperi
Galerie Foto Pescuitul cu magneţi este unul dintre hobby-urile practicate cu pasiune de mulţi dintre români, pasionați de comori. Este relaxant, provocator şi aduce satisfacţii numeroase celor ce îl practică. Această formă...

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1
Galerie Foto Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18-49 de cu o audiență medie de...

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră
Indiferent că vorbim despre propriile locuințe, despre spatiile de lucru, instituții publice și așa mai departe, dăunătorii de orice fel, fie că discutăm despre rozătoare sau despre insecte, acestea nu trebuie...

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !
Utilizată în mod special în mediul exterior balustrada a început să fie integrată din ce în ce mai mult în procesul de amenajare interioară. Această situație a apărut ca urmare a faptului că balustrada...

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat
În viața fiecărei femei, momentul cumpărării unei case este cu adevărat foarte important, un moment de tranziție care presupune schimbări intense și care tocmai din acest motiv merită sărbătorit. Dacă o...
Serviciul de email marketing furnizat de