x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Există sau nu bucătărie românească?

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 29 Oct 2008 - 00:00

A fost ediţia princeps a “Bucharest Food Festival”, primul eveniment românesc de acest fel dintr-o serie internaţională care are succes de mai bine de 30 de ani.



Întrebări provocatoare

Workshopul organizat în prima zi la “Bucharest Food Festival” de “Jurnalul de bucătărie” a adresat participanţilor o întrebare provocatoare: Există, cu adevărat, bucătărie românească? Toate popoarele mănâncă, dar puţine au o gastronomie naţională. La noi, sărmăluţele, mititeii, ciorba dreasă cu smântână au fost, nu de puţine ori, contestate ca produse neaoş româneşti.

În cadrul workshopului de joi, 16 octombrie, Gheorghe Vătafu, maestru al artei culinare şi vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, a liniştit auditoriul: Bucătăria românească nu este pe cale de dispariţie! A existat, există şi va exista! “Un fel de mâncare, într-un meniu”, ne-a spus el, “trebuie să reziste mai mult de un an. Iar pentru a intra într-un catalog de preparate tradiţionale, trebuie să reziste mai mult de un veac. Este posibil ca un fel de mâncare să-l înghită pe altul, dar fiecare trebuie să aibă specificul său… Bucătăria românească nu trebuie ignorată, pentru că place, atât românilor, cât şi străinilor... Lumea s-a săturat de reţete pompoase şi sofisticate. Chiar celebrul bucătar Paul Bocuse a ajuns la concluzia că bucătăria tradiţională este cea mai bună!”.

Degustări buzoiene

Meniurile tradiţionale trebuie, însă, făcute de profesionişti. O lume în schimbare cere, de asemenea, ca aceste bucate tradiţionale să fie aduse pe masa consumatorului într-o haină nouă; de unde apare o nouă provocare: sub ce formă ajung să fie servite, în restaurant, preparatele tradiţionale româneşti? Gabriela Berechet, autoarea volumului “Manualul practic al bucătarului” a punctat foarte bine: “Nu o să avem niciodată gustul mâncărurilor mamelor şi bunicilor, dacă folosim ingredientele mileniului III, străine de spaţiul românesc. Tehnicile de lucru se mai păstrează – şi din acest punct de vedere există şi astăzi bucătărie tradiţională –, dar ingredientele aparţin unui alt timp”.

Iar în ceea ce priveşte “noua faţă” pe care profesionistul din domeniul artei culinare o poate da preparatelor tradiţionale, aceasta a subliniat: “Dacă puriceii boiereşti sunt prezentaţi într-o «scoică» făcută dintr-o jumătate de ceapă roşie de Buzău, iar mămăliga pe pături are o nouă montare, felurile de mâncare româneşti ar fi tradiţionale prin reţetă şi inovatoare prin prezentare şi şi-ar găsi locul în marile restaurante ale lumii”.

Provocare

Dacă există bucătărie românească sau nu, asta decide fiecare, e de părere şi Cristina Partal, preşedinta ANTREC România. În orice tindă sau bucătărie ţărănească, ne-a spus ea, poţi să găseşti pe masă mămăligă rece, rămasă de cu seara, şi slănină de la porcul de Crăciun. Sunt mâncăruri simple, gustoase, aşa cum se făceau prin satele româneşti acum foarte multă vreme. “Vizitaţi pensiunile agroturistice din Buzău şi gustaţi mâncarea făcută de mâinile dibace ale gospodinelor. Răspunsul îl veţi afla, cu siguranţă!”

Şi, pentru a ieşi din cadrul strict teoretic, carismatica preşedintă şi-a invitat ad-hoc musafirii la o degustare de produse venite de la “Casa cu Tei” (din Sărata Monteoru), “Casa Matei” (din Berca), Pensiunea “Varlaam” (din Varlaam) şi Pensiunea “Tata Lice” (din Chiojdu). Pe scurt: iepure tomnatic, preparat cu legume şi fructe de toamnă, raţă leşească pe varză – reţetă specifică zonei Chiojdu –, salată de ghebe, ţuică mortală de Chiojdu – omologată la OSIM –, jambon de porc în crustă de miere şi muştar, murături sănătoase – puse în apă sărată natural din izvorul Sărata Monteoru –, rulada pădurarului, din carne de mistreţ, ciuperci şi multă verdeaţă, cârnaţi de porc “aranjaţi” în formă de… vulcan picant, ca la Berca, cârnaţi de Pleşcoi, drob din măruntaie de ied, puricei boiereşti şi bulz ca la Varlaam.

Subiect deschis

În cadrul workshopului, directorul Muzeului Ţăranului Român, Georgeta Roşu, a subliniat şi o altă perspectivă a bucătăriei româneşti. Aceasta ar trebui percepută ca având caracter dual: hrană profană – destinată consumului de zi cu zi – şi hrană sacră – cu puterea de a mântui şi de a lega lumea oamenilor de cea a lui Dumnezeu.

Maria Cristea-Şoimu, autoarea volumului “Reţete de post şi sărbători creştine” şi actriţa Adriana Trandafir şi-au deschis sufletul în faţa celor prezenţi, mărturisind că bucătăria mamelor şi bunicilor rămâne, pentru totdeauna, “o amintire gustoasă”.

Au existat însă şi alte păreri. Un rafinat exeget al valorilor gastronomice, Vlad Macri, autorul cărţii “Stufat sau Estouffade sau Există bucătărie românească?” a fost, în cadrul dezbaterilor, avocatul diavolului. “România se poate deschide către lume doar prin intermediul restaurantelor, dar acestea nu se deschid spre ceva nou, sunt conservatoare. Oamenii de astăzi vor ceva nou; ei nu se regăsesc doar în sărmăluţe”, afirmaţie care a fost susţinută şi de Octavian Făgăraş, preşedinte al “Chaîne des Rotisseurs” în România.

Invitaţie la discuţii

Workshopul organizat de Jurnalul de bucătărie, la împlinirea a patru ani de la prima apariţie, pune în discuţie o temă deosebit de importantă pentru timpul în care trăim. Într-o lume în care nevoia de “aliniere” la reperele planetare şi “mondializarea” conduc la nivelarea identităţilor naţionale, gastronomia specifică unei ţări poate fi unul dintre elementele-cheie care definesc datele particulare ale unui popor. Tema workshopului rămâne deschisă. Aşteptăm ca şi cititorii noştri să-şi exprime părerea.
Citeşte mai multe despre:   bucătărie,   romaneasca,   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...
Serviciul de email marketing furnizat de