CULTURA - In Filipine, arta culinara este sinonima cu traditia
Chiar daca vremea de afara ne duce cu gandul la primavara, totusi la noi este toamna. Asa ca va vom conduce intr-un spatiu exotic prin intermediul bucatariei filipineze.
CRISTINA CATANA
DESIGN. Pentru filipinezi este importanta si estetica mesei
|
INTERCULTURAL. De la chinezi s-a preluat traditia taiteilor: pancit miki, pancit bihon etc. Dar filipinezii nu au lasat mancarea exact asa cum au preluat-o. Au schimbat cate ceva pana cand a capatat gustul pe care acestia si-l doreau. Asa cum se stie, Filipine a fost colonie spaniola timp de trei sute de ani, motiv pentru care bucataria traditionala a fost imbogatita si cu savoarea bucatelor mediteraneene. Tocanite care abunda in carne ca cocido sau puchero, dulciuri migaloase precum brazos si tort imperial sunt considerate si astazi preparate demne de a fi servite la mesele oficiale si fastuoase.
Indienii, care cresteau foarte multe pasari in gospodariile lor, au facut ca productia de oua din Filipine sa creasca foarte mult. Asa ca s-au "inventat" foarte multe mancaruri in compozitia carora oul este principalul ingredient.
Dar o mancare care nu are orez nu este mancare filipineza. Pe langa acesta, filipinezii mananca orice: serpi, creveti, crapi, raci, radacini de toate felurile, frunze, scoarta unor copaci, plante salbatice, rechini, flori, iguane, lacuste, sobolani. De aceea, bucatele filipineze reprezinta atasamentul si dependenta puternica a taranilor fata de mediul inconjurator. Atunci cand consuma fructe de mare, filipinezii prefera sa fie cat mai proaspete posibil, chiar crude. Atunci cand il pregatesc folosesc gratarul - ikhaw sau sunt umplute cu ceapa si impaturite in frunze de banana.
Exotismul artei culinare filipineze este completat si de folosirea laptelui de nuca de cocos. Guinatan este denumirea data acestor preparate din carne sau legume pentru care s-a folosit lapte de cocos.
OBICEI
|
Obiceiurile culinare ale filipinezilor nu se rezuma doar la preparate. Majoritatea sunt incantati de faptul ca indienii mananca folosindu-si mainile, dar atunci cand sunt in public folosesc tacamurile. Obiceiul a fost imprumutat de la occidentali, care au adus cu ei si cutitul, furculita si lingura. Atunci cand sunt in familie si nu folosesc tacamuri, filipinezii folosesc doar mana dreapta pentru a manca. Cu degetele formeaza un mic bol de mancare pe care apoi il imping in gura cu limba.
Inainte de a fi adusa aici vesela, bastinasii foloseau drept farfurii frunze proaspete de bananier, folosite si astazi in unele restaurante.
|
PUI ADOBO
|
Pofta buna! |