x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Exotism asiatic pe o frunza de bananier

Exotism asiatic pe o frunza de bananier

01 Noi 2004   •   00:00

CULTURA - In Filipine, arta culinara este sinonima cu traditia

Chiar daca vremea de afara ne duce cu gandul la primavara, totusi la noi este toamna. Asa ca va vom conduce intr-un spatiu exotic prin intermediul bucatariei filipineze.
CRISTINA CATANA

Click pentru a mari imaginea
DESIGN. Pentru filipinezi este importanta si estetica mesei
Cultura malaieziana, chineza si spaniola si-au pus amprenta in farfuriile filipinezilor. Si nu numai atat. Fiind o tara cu o mare deschidere la ocean, este formata din cateva sute de insule, Filipine a avut norocul sa intre in contact cu traditiile si obiceiurile culinare ale multor tari. Asa incat in gastronomia filipineza veti gasi si anumite elemente din bucataria indiana, mexicana, arabeasca si americana. Cei din urma, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, au adus in Filipine moda conservelor, care a prins foarte bine din cauza lipsei de hrana proaspata. Numai ca nu au lasat mancarea conservata ca atare, ci i-au adaugat condimente specifice, astfel incat mancarea a devenit specific filipineza. Americanii nu numai ca au adus preparate noi, dar au usurat munca gospodinelor filipineze. Frigiderul, cuptorul cu microunde, prajitorul de paine, ustensile care astazi sunt indispensabile intr-o bucatarie moderna au fost aduse in Filipine de soldatii americani.

INTERCULTURAL. De la chinezi s-a preluat traditia taiteilor: pancit miki, pancit bihon etc. Dar filipinezii nu au lasat mancarea exact asa cum au preluat-o. Au schimbat cate ceva pana cand a capatat gustul pe care acestia si-l doreau. Asa cum se stie, Filipine a fost colonie spaniola timp de trei sute de ani, motiv pentru care bucataria traditionala a fost imbogatita si cu savoarea bucatelor mediteraneene. Tocanite care abunda in carne ca cocido sau puchero, dulciuri migaloase precum brazos si tort imperial sunt considerate si astazi preparate demne de a fi servite la mesele oficiale si fastuoase.

Indienii, care cresteau foarte multe pasari in gospodariile lor, au facut ca productia de oua din Filipine sa creasca foarte mult. Asa ca s-au "inventat" foarte multe mancaruri in compozitia carora oul este principalul ingredient.

MIRODENII. Chiar daca este o tara asiatica, in ceea ce priveste condimentele, Filipine nu a preluat iuteala din bucatariile tarilor din jur. Din contra, specifice pentru aceasta tara sunt mirodeniile dulci si blande care nu fac altceva decat sa incante papilele gustative ale gurmanzilor.

Dar o mancare care nu are orez nu este mancare filipineza. Pe langa acesta, filipinezii mananca orice: serpi, creveti, crapi, raci, radacini de toate felurile, frunze, scoarta unor copaci, plante salbatice, rechini, flori, iguane, lacuste, sobolani. De aceea, bucatele filipineze reprezinta atasamentul si dependenta puternica a taranilor fata de mediul inconjurator. Atunci cand consuma fructe de mare, filipinezii prefera sa fie cat mai proaspete posibil, chiar crude. Atunci cand il pregatesc folosesc gratarul - ikhaw sau sunt umplute cu ceapa si impaturite in frunze de banana.

Exotismul artei culinare filipineze este completat si de folosirea laptelui de nuca de cocos. Guinatan este denumirea data acestor preparate din carne sau legume pentru care s-a folosit lapte de cocos.

BUCATARII. O caracteristica importanta a artei culinare filipineze este ingaduinta bucatarilor. Daca in Franta acesta s-ar simti ofensat in cazul in care clientul ar mai cere sare sau orice alt condiment care sa completeze gustul mancarurilor, in Filipine, asezonarea bucatelor dupa gustul fiecaruia este o dovada de respect. Clientul nu ar face decat sa dea dovada de imaginatie, ceea ce ar determina ca bucatarul sa il respecte mai mult.
OBICEI
Obiceiurile culinare ale filipinezilor nu se rezuma doar la preparate. Majoritatea sunt incantati de faptul ca indienii mananca folosindu-si mainile, dar atunci cand sunt in public folosesc tacamurile. Obiceiul a fost imprumutat de la occidentali, care au adus cu ei si cutitul, furculita si lingura. Atunci cand sunt in familie si nu folosesc tacamuri, filipinezii folosesc doar mana dreapta pentru a manca. Cu degetele formeaza un mic bol de mancare pe care apoi il imping in gura cu limba. Inainte de a fi adusa aici vesela, bastinasii foloseau drept farfurii frunze proaspete de bananier, folosite si astazi in unele restaurante.
PUI ADOBO
  • Ingrediente: 4 file-uri de piept de pui (150 gr bucata, dezosate si fara piele), o jumatate de cana sos de soia, o jumatate de cana otet de vin, o cana de apa, 10 catei de usturoi sau 5 lingurite de praf de usturoi.
  • Mod de preparare: Se dau in clocot soia cu otetul, apa si usturoiul zdrobit sau praful de usturoi.Se adauga carnea de pui si se fierbe la foc mic 30-40 minute. Se serveste cu orez fiert la abur si legume.
    Pofta buna!
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie filipine