x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Exotisme

Exotisme

06 Sep 2004   •   00:00

Mai apare, din cand in cand, cate o stire referitoare la "vinul fara alcool". Din punctul de vedere al unui om care iubeste vinul, o astfel de inventie nici nu poate fi luata in seama. Vinul este vin pentru ca are si alcoolul natural in echilibru cu toate celelalte componente. Pe cel fara alcool il poti numi suc, bors, zeama, soft drink sau oricum altcumva, numai vin, nu.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

I se imputa vinului, din cauza continutului de alcool, greselile umane. Spun raspicat ca nu vinul este de vina, ci omul. Abuzul. Asa cum am mai spus, excesul de cafea este cel putin la fel de daunator. Cat despre asta, cafeaua se vinde minorilor si nu are nici un avertisment explicit in reclame.

Facem stire de senzatie din "vinul fara alcool" de parca necazurile produse de alcoolici s-ar datora consumului de vin si nu al bauturilor spirtoase. Vinul bun n-a ajuns sa fie o pro-blema in Romania si, din cate vedem la marii consumatori, nici nu va fi. Daca este sa ne folosim de exemplul francezilor - mari amatori de vin - putem spune ca merita sa incurajam urcarea in topul preferintelor vinul, in defavoarea altor bauturi. Francezii sunt - va amintesc - cel mai putin afectati de bolile cardio-vasculare.

Pana si fobia manifestata a priori fata de tratamentele prin care trece vinul este nejustificata. Riscurile care pandesc un vin "netratat" sunt mai mari decat traseul obisnuit al tehnicilor de prezervare. Tehnici, in majoritate neagresive, care se bazeaza mai mult pe tratamente termice.

Vinul "curat" are o imbatranire precoce, tinde spre maderizare, este instabil si aproape inapt pentru transport. Lumina, caldura (cam greu de evitat pe raftul magazinelor si chiar acasa) ducand vinul spre o noua fermentare, fenomen absolut nedorit la un vin linistit.

Revenind la imbratisarea in necunostinta de cauza a unor idei ce ies din obisnuit, recomand… prudenta.

Sa stim tot ceea ce este obligatoriu sa stim. Sa intelegem tot ceea ce este obligatoriu de inteles. Dupa aceste etape, ne putem ocupa si de exotisme.
×
Subiecte în articol: gastronomie vinul