x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Extremul Orient arunca in lupta pestele samurai

Extremul Orient arunca in lupta pestele samurai

08 Mar 2005   •   00:00

FAST FOOD

SIMONA CHIRIAC

Sushi este un preparat ce are ca tara de origine China, avand ca ingrediente principale orezul, otetul de orez si pestele. Cu toate acestea, paradoxal am putea spune, primul sushi facut vreodata nu cuprindea nici macar un bob de orez. El era facut din carne de porc pastrata ceva timp in saramura. In aceasta ipostaza apare descris intr-un dictionar chinez din secolele III - IV i.Hr. De abia dupa sute de ani, in secolul II d. Hr, ca sa fim mai exacti, si tot intr-un dictionar chinez, sushi este definit ca fiind un fel de mancare in care pestele este pus la murat cu orez si sare, servindu-se atunci cand este gata.

O fi fost el un adevarat deliciu, dar chinezii tot se satura de el in cele din urma. Cert este ca in timpul dinastiei Ming dispare. Dar nu de tot. Pur si simplu se muta la vecinii de peste mare, in Japonia ( sa se bucure si altii de el…). Fiind mari amatori de orez, japonezii sunt cei care inventeaza otetul din orez. Mai mult decat atat, orezul devine un preparat consumat frecvent, nemaifiind folosit cu precadere doar in procesul de fermentatie. Orezul era de obicei fiert, dar si inabusit. Nu trebuie sa va mai spun ca reuseau sa-l manance folosind doua betisoare.

La inceputul secolului al XVIII- lea, sushi se vinde in micile restaurante din Osaka. Prepararea lui era ingreunata insa de durata procesului de fermentatie (chiar daca in timp se reusise scurtarea considerabila a acestuia). Asa ca vanzatorii atarnau la usi anunturi care specificau ora la care se vinde sushi. Astfel, de multe ori, daca mureai de foame sau de pofta, trebuia sa astepti ore in sir in fata magazinului pentru a-ti primi portia de sushi. In orice caz, rabdarea era si este in continuare unul dintre punctele forte ale japonezilor. Cu timpul, aceste restaurante se vor inmulti precum ciupercile dupa ploaie, numarul acestora depasind cu mult o mie.

In zilele noastre, pestele este marinat in sos de soia sau otet, dar poate fi si foarte sarat (atat de sarat, ca nici nu-ti poti inchipui, marinarea nemaifiind necesara). Unii dintre pesti erau prajiti inainte de a fi marinati. Motivul este unul simplu: de cele mai multe ori acest preparat nu se tine la frigider, iar carnea prajita rezista mai mult timp.

Azi, marea familie sushi - formata din multi membri: narezushi, makizushi, nigirizushi, temakizushi, inarizushi, chirashizushi si oshizushi - a cucerit deja lumea.

NAREZUSHI
Este o reteta veche, in care, dupa ce pestele este golit de intestine si organe, este umplut pana la refuz cu sare. Apoi este asezat intr-un butoi de lemn, plin si el cu sare, iar peste peste se pune o greutate (de cele mai multe ori o piatra). Se lasa la fermentat timp de o luna. Apoi pestele este scufundat in apa intre 15 minute si o ora. Dupa aceea, se scoate din apa si se asaza intre doua straturi de orez inabusit rece. Deasupra se pune iarasi o greutate. Cu trecerea zilelor, se indeparteaza apa care musteste la suprafata. De abia dupa sase luni narezushi este gata. Dezavantaj: ai mult de asteptat pana la prepararea lui. Avantaj: se poate consuma chiar si dupa sase luni.

MAKIZUSHI
Pentru prepararea lui se foloseste o fasie uscata dintr-o alga marina. Peste aceasta se asaza un strat de orez (lasand totusi cativa centimetri neacoperiti la cele doua extremitati). Peste orez se presara diverse legume, cum ar fi de exemplu castravetii. Se formeaza un rulou, prins foarte bine cu ajutorul unei alte alge, care este in prealabil umezita. Makizushi se taie in felii subtiri de aproximativ doi centimetri si apoi se serveste.

NIGIRIZUSHI
Orezul se preseaza foarte bine formand o minge putin mai mica decat un ou de gaina. Deasupra se asaza o bucata de peste, crevete, sau altceva similar. Dedesubt se pune un strat de pasta de hrean verde (despre aceasta se spune ca este un bun antidot impotriva substantelor toxice continute de unii pesti). Uneori se poate folosi o fasie de alga marina pentru a tine totul laolata.

INARIZUSHI
O felie de branza tofu este prajita pentru putin timp intr-un amestec din zahar si sos de soia. In mijlocul feliei de branza se pune otet de soia si se ruleaza.

CHIRASHIZUSHI
Este foarte usor de preparat in casa. Se amesteca otet de orez cu peste si fructe de mare - foarte usor fierte - legume dulci si feliute foarte subtiri de ou.
×
Subiecte în articol: peştele orez sushi