Un preparat reuşit poate fi savurat, uneori, doar cu ochii şi mintea. Au demonstrat-o vizitatorii virtuali ai blogurilor culinare, care au putut face judecăţi de valoare, fără a gusta şi mirosi vreo delicatesă.
Iubitorii gastronomiei şi-au dat întâlnire pe Gustos.ro pentru a citi, analiza şi vota diverse bloguri culinare redactate în limba română. “Festivalul blogurilor gustoase” i-a adus mai aproape de ţară şi de mâncărurile noastre tradiţionale pe numeroşi români stabiliţi în alte zări ale lumii. Etapa de înscriere a fost în perioada 9-22 octombrie, votarea s-a desfăşurat de la 23 octombrie până la 5 noiembrie, iar în seara zilei de 6 noiembrie s-au afişat câştigătorii, aleşi în funcţie de numărul de voturi înregistrat de fiecare blog.
SECŢIUNI
De la mâncăruri tradiţionale româneşti până la mâncăruri
exotice, fripturi, torturi, dulciuri diverse şi băuturi, toate secţiunile au
fost votate. Cei mai mulţi concurenţi s-au înscris la categoria “dulciuri
diverse” (33), iar la secţiunea “cel mai bun blog despre restaurante” s-a înscris
un singur concurent, Cristi Roman. Ziaristul român care nu a avut concurenţă
este stabilit în Irlanda. El ne invită să citim pe blogul său reţete, cronici,
reportaje, experimente culinare nereuşite şi, bineînţeles, topul restaurantelor
din Bucureşti. În prezent, Cristi Roman locuieşte la Dublin, în Republica Irlanda. În România,
Cristi Roman a scris cronici de restaurante pentru publicaţia săptămânală Time
Out Bucureşti. În paralel, mai multe publicaţii din România au găzduit/găzduiesc
interviuri cu Cristi Roman.
CUPA FESTIVALULUI
Dacă intrăm pe blogurile câştigătoare, aflăm multe lucruri
despre bucătărie din experienţele personale ale autorilor. Reţete simple sau
sofisticate, poze ale etapelor de realizare a unui preparat, istorioare ale
bucatelor sau idei pentru ornarea mesei, toate merită savurate într-un fel sau
altul. Cei mai mulţi votanţi s-au înregistrat la categoria “blogul cu cele mai
gustoase mâncăruri tradiţionale româneşti” (255 voturi), în vreme ce concurenţii
de la categoria “mâncăruri vegetariene” au fost cel mai puţin “vizitaţi” (35
voturi).
Cele mai votate bloguri au primit ca premiu Cupa Festivalului Blogurilor Gustoase, personalizată cu numele festivalului şi denumirea secţiunii câştigate. De asemenea, au primit şi o diplomă şi un widget – o iconiţă special realizată pentru concurs care va putea fi afişată pe blog-ul personal, cu care se pot mândri. Pentru că acest eveniment s-a vrut a fi unul al prieteniei, echipa Gustos.ro a acordat şi multe premii speciale. Printre blogurile astfel recompensate se numără blogurile: “Ama în bucătărie”, “Lifestyle blog”, “O mie şi una”, “Mihaela – bunătaţi din bucătăria mea”, “Hobbybucătar”, “La cucina di Cristina, Lily’s cakes”.
Câştigătorii
Voturile au fost multe, iar lupta strânsă. Dar haideţi să vedem care au fost cele mai îndrăgite bloguri ale festivalului. “Teo’s Kitchen” şi-a adjudecat, fără drept de apel, premiul pentru cele mai multe categorii (este drept că a şi concurat “copios”). A învins la secţiunile “blogul cu cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale româneşti”, ca şi pentru “mâncăruri exotice” – semn că ştie să ţină balanţa între bucătăria neaoşă şi cea de import. Tot “Teo” a câştigat trofeul pentru “ciorbe şi supe”, pentru “dulciuri diverse”, pentru “blogul cu cele mai explicite reţete” şi, bineînţeles, pentru “Cel mai bun blog culinar”. O urmează îndeaproape proprietara blogului “Gourmandine”, care a reuşit să convingă vizitatorii să o voteze la categoriile: “blogul cu cele mai gustoase mâncăruri din bucătăria internaţională” şi “fripturi”, iar pentru că este o fire “de artist” şi-a adjudecat şi premiile pentru “cele mai frumoase poze” şi “cele mai frumos decorate mâncăruri”. Au mai obţinut premii blogurile: “Gătitul, o plăcere” (categoriile “mâncăruri vegetariene”), “Clipe dulci şi parfumate” (secţiunea “mâncăruri pentru copii”), “Bucătăresele vesele” (“torturi”) ş.a.