x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fifteen… de nota 10

0
Autor: Magda Cristina Ursache 14 Ian 2010 - 00:00
Fifteen… de nota 10 Copyright Editura Curtea Veche/
Jamie Oliver şi-a dorit de mic să conducă un restaurant. Lucrând împreună cu tatăl său încă de când era copil la pub-ul familiei din Essex, Jamie a vrut să aibă un restaurant numai al lui, în care oamenii să se simtă bine şi din care să iasă mulţumiţi. Apoi, după ce a început să aibă succes şi să vadă că vorbele sale încep să fie ascultate, Jamie s-a gândit să schimbe lumea. Evident, în bine. Aşa că s-a pornit să schimbe ideile oamenilor despre alimentaţie.

Proiectul care îmbină cel mai bine visele lui este Fundaţia Fifteen. Prin intermediul ei, a vrut să ajute tinerii dezavantajaţi şi care nu aveau un scop în viaţă. Iar cel mai bun mod de a-i ajuta, pe lângă cursurile de gastronomie, a fost deschiderea unui restaurant special în care toţi aceşti tineri să lucreze. Astăzi, "Fifteen" a devenit un lanţ de restaurante în toată lumea şi este un simbol al calităţii.

PROMOŢIA 2009
Anul care s-a încheiat a fost pentru Fundaţia Fifteen unul dintre cei mai productivi, de la lansarea programului. Pe lângă faptul că Jamie a reuşit să deschidă mai multe sedii ale organizaţiei în lume, anul trecut s-a înregistrat şi cel mai mare număr de absolvenţi ai cursului: 83% din totalul celor înscrişi au trecut examenul final şi lucrează acum în restaurantele "Fifteen". De asemenea, în 2009 programul de pregătire al tinerilor bucătari s-a scurtat de la 18 la 12 luni, fapt ce va permite acum ca mai mulţi studenţi să participe.

O MARE FAMILIE DE SUCCES
Fundaţia se ocupă cu recrutarea tinerilor dezavantajaţi, care au nevoie de o schimbare, încurajându-i să-şi folosească potenţialul lucrând într-un restaurant. Directorul executiv al fundaţiei, Penny Newman, a afirmat: "Suntem foarte mândri de promoţia din 2009. Au muncit din greu şi este foarte plăcut să-i vezi cum continuă să lucreze şi pe cont propriu. Peste jumătate dintre absolvenţi au primit deja locuri de muncă, iar restul, deşi încă mai caută, sunt încrezători şi muncesc din greu. Fiecare elev a fost unic şi sperăm ca toţi să rămână în marea familie care este «Fifteen»".


Reţeta de bază pentru rizoto
Ingrediente: aproximativ 1,1 litri de supă de bază (de pasăre, peşte sau legume, în funcţie de caz), o lingură de ulei de măsline, 3 haşme sau 2 cepe de mărime medie tocate mărunt, 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt, o căpăţână de ţelină tocată mărunt, 400 g orez pentru rizoto, 2 pahare cu vermut alb sec (Martini sec sau Noilly Prat) sau cu vin alb sec, sare de mare Maldon şi piper negru proaspăt măcinat, 70 g unt, 115 g parmezan proaspăt ras.

Preparare: Încălziţi supa. Într-un alt vas încingeţi uleiul de măsline, adăugaţi haşmele sau ceapa, usturoiul şi ţelina, apoi căliţi-le la foc foarte mic timp de circa 4 minute. Atunci când legumele s-au înmuiat adăugaţi orezul şi daţi focul mai tare. Acum orezul va începe să se prăjească, aşa că amestecaţi încontinuu. După un minut, el va deveni uşor translucid. Adăugaţi vermutul sau vinul şi continuaţi să amestecaţi - va mirosi de-a dreptul fantastic. Aroma puternică de alcool se va evapora, dar va imprima orezului o mireasmă irezistibilă.

Îndată ce vermutul sau vinul a fost absorbit de orez, adăugaţi primul polonic de supă fierbinte şi un praf bun de sare. Daţi focul mai mic, astfel încât orezul să nu se gătească prea repede la exterior. Continuaţi să adăugaţi câte un polonic de supă, amestecând pentru a uniformiza amidonul cremos din boabele de orez şi permiţându-le să absoarbă lichidul înainte de a turna următorul polonic. Această procedură va dura cam 15 minute. Gustaţi orezul - a fiert destul?

Continuaţi să turnaţi supă până în momentul când orezul este moale,
dar a rămas puţin crocant. Nu uitaţi să asezonaţi, cu atenţie, după gust. Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi untul şi parmezanul. Amestecaţi cu grijă. Acoperiţi vasul cu un capac şi lăsaţi orezul să stea aşa timp de 2-3 minute. Acesta este punctul cel mai important în gătirea unui rizoto perfect, pentru că acum capătă acea textură incredibil de cremoasă şi moale. Consumaţi-l cât mai curând posibil, pentru ca rizotoul să îşi păstreze calităţile.


Comentariul lui Jamie
Cred că reţeta de faţă este cea mai bună pe care o puteţi găsi pentru rizoto - veţi vedea că este extrem de simplă. Vă asigur că, după ce aţi deprins meşteşugul, veţi continua să preparaţi acest fel mereu şi nu vă va dezamăgi niciodată. Puteţi să îmbunătăţiţi rizotoul cu uşurinţă, apelând la diverse ingrediente de sezon. Iată aici reţeta de bază, prin care veţi obţine un orez deosebit de cremos, iar apoi vă voi indica nişte metode simple prin care puteţi transforma complet acest fel de mâncare.
Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 



Mai multe titluri din categorie

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino   Cafea pentru business – cafea acasă   În...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...
Serviciul de email marketing furnizat de