x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fifteen… de nota 10

0
Autor: Magda Cristina Ursache 14 Ian 2010 - 00:00
Fifteen… de nota 10 Copyright Editura Curtea Veche/
Jamie Oliver şi-a dorit de mic să conducă un restaurant. Lucrând împreună cu tatăl său încă de când era copil la pub-ul familiei din Essex, Jamie a vrut să aibă un restaurant numai al lui, în care oamenii să se simtă bine şi din care să iasă mulţumiţi. Apoi, după ce a început să aibă succes şi să vadă că vorbele sale încep să fie ascultate, Jamie s-a gândit să schimbe lumea. Evident, în bine. Aşa că s-a pornit să schimbe ideile oamenilor despre alimentaţie.

Proiectul care îmbină cel mai bine visele lui este Fundaţia Fifteen. Prin intermediul ei, a vrut să ajute tinerii dezavantajaţi şi care nu aveau un scop în viaţă. Iar cel mai bun mod de a-i ajuta, pe lângă cursurile de gastronomie, a fost deschiderea unui restaurant special în care toţi aceşti tineri să lucreze. Astăzi, "Fifteen" a devenit un lanţ de restaurante în toată lumea şi este un simbol al calităţii.

PROMOŢIA 2009
Anul care s-a încheiat a fost pentru Fundaţia Fifteen unul dintre cei mai productivi, de la lansarea programului. Pe lângă faptul că Jamie a reuşit să deschidă mai multe sedii ale organizaţiei în lume, anul trecut s-a înregistrat şi cel mai mare număr de absolvenţi ai cursului: 83% din totalul celor înscrişi au trecut examenul final şi lucrează acum în restaurantele "Fifteen". De asemenea, în 2009 programul de pregătire al tinerilor bucătari s-a scurtat de la 18 la 12 luni, fapt ce va permite acum ca mai mulţi studenţi să participe.

O MARE FAMILIE DE SUCCES
Fundaţia se ocupă cu recrutarea tinerilor dezavantajaţi, care au nevoie de o schimbare, încurajându-i să-şi folosească potenţialul lucrând într-un restaurant. Directorul executiv al fundaţiei, Penny Newman, a afirmat: "Suntem foarte mândri de promoţia din 2009. Au muncit din greu şi este foarte plăcut să-i vezi cum continuă să lucreze şi pe cont propriu. Peste jumătate dintre absolvenţi au primit deja locuri de muncă, iar restul, deşi încă mai caută, sunt încrezători şi muncesc din greu. Fiecare elev a fost unic şi sperăm ca toţi să rămână în marea familie care este «Fifteen»".


Reţeta de bază pentru rizoto
Ingrediente: aproximativ 1,1 litri de supă de bază (de pasăre, peşte sau legume, în funcţie de caz), o lingură de ulei de măsline, 3 haşme sau 2 cepe de mărime medie tocate mărunt, 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt, o căpăţână de ţelină tocată mărunt, 400 g orez pentru rizoto, 2 pahare cu vermut alb sec (Martini sec sau Noilly Prat) sau cu vin alb sec, sare de mare Maldon şi piper negru proaspăt măcinat, 70 g unt, 115 g parmezan proaspăt ras.

Preparare: Încălziţi supa. Într-un alt vas încingeţi uleiul de măsline, adăugaţi haşmele sau ceapa, usturoiul şi ţelina, apoi căliţi-le la foc foarte mic timp de circa 4 minute. Atunci când legumele s-au înmuiat adăugaţi orezul şi daţi focul mai tare. Acum orezul va începe să se prăjească, aşa că amestecaţi încontinuu. După un minut, el va deveni uşor translucid. Adăugaţi vermutul sau vinul şi continuaţi să amestecaţi - va mirosi de-a dreptul fantastic. Aroma puternică de alcool se va evapora, dar va imprima orezului o mireasmă irezistibilă.

Îndată ce vermutul sau vinul a fost absorbit de orez, adăugaţi primul polonic de supă fierbinte şi un praf bun de sare. Daţi focul mai mic, astfel încât orezul să nu se gătească prea repede la exterior. Continuaţi să adăugaţi câte un polonic de supă, amestecând pentru a uniformiza amidonul cremos din boabele de orez şi permiţându-le să absoarbă lichidul înainte de a turna următorul polonic. Această procedură va dura cam 15 minute. Gustaţi orezul - a fiert destul?

Continuaţi să turnaţi supă până în momentul când orezul este moale,
dar a rămas puţin crocant. Nu uitaţi să asezonaţi, cu atenţie, după gust. Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi untul şi parmezanul. Amestecaţi cu grijă. Acoperiţi vasul cu un capac şi lăsaţi orezul să stea aşa timp de 2-3 minute. Acesta este punctul cel mai important în gătirea unui rizoto perfect, pentru că acum capătă acea textură incredibil de cremoasă şi moale. Consumaţi-l cât mai curând posibil, pentru ca rizotoul să îşi păstreze calităţile.


Comentariul lui Jamie
Cred că reţeta de faţă este cea mai bună pe care o puteţi găsi pentru rizoto - veţi vedea că este extrem de simplă. Vă asigur că, după ce aţi deprins meşteşugul, veţi continua să preparaţi acest fel mereu şi nu vă va dezamăgi niciodată. Puteţi să îmbunătăţiţi rizotoul cu uşurinţă, apelând la diverse ingrediente de sezon. Iată aici reţeta de bază, prin care veţi obţine un orez deosebit de cremos, iar apoi vă voi indica nişte metode simple prin care puteţi transforma complet acest fel de mâncare.
Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania
Fiecare român este un influencer, iar actorul și prezentatorul de televiziune, Cosmin Seleși, vrea să folosească această calitate pentru a susține brandurile autohtone. Într-o campanie lansată astăzi, pe...

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...
Serviciul de email marketing furnizat de