x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fifteen… de nota 10

Fifteen… de nota 10

de Magda Cristina Ursache    |    14 Ian 2010   •   00:00
Fifteen… de nota 10
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

Jamie Oliver şi-a dorit de mic să conducă un restaurant. Lucrând împreună cu tatăl său încă de când era copil la pub-ul familiei din Essex, Jamie a vrut să aibă un restaurant numai al lui, în care oamenii să se simtă bine şi din care să iasă mulţumiţi. Apoi, după ce a început să aibă succes şi să vadă că vorbele sale încep să fie ascultate, Jamie s-a gândit să schimbe lumea. Evident, în bine. Aşa că s-a pornit să schimbe ideile oamenilor despre alimentaţie.

Proiectul care îmbină cel mai bine visele lui este Fundaţia Fifteen. Prin intermediul ei, a vrut să ajute tinerii dezavantajaţi şi care nu aveau un scop în viaţă. Iar cel mai bun mod de a-i ajuta, pe lângă cursurile de gastronomie, a fost deschiderea unui restaurant special în care toţi aceşti tineri să lucreze. Astăzi, "Fifteen" a devenit un lanţ de restaurante în toată lumea şi este un simbol al calităţii.

PROMOŢIA 2009
Anul care s-a încheiat a fost pentru Fundaţia Fifteen unul dintre cei mai productivi, de la lansarea programului. Pe lângă faptul că Jamie a reuşit să deschidă mai multe sedii ale organizaţiei în lume, anul trecut s-a înregistrat şi cel mai mare număr de absolvenţi ai cursului: 83% din totalul celor înscrişi au trecut examenul final şi lucrează acum în restaurantele "Fifteen". De asemenea, în 2009 programul de pregătire al tinerilor bucătari s-a scurtat de la 18 la 12 luni, fapt ce va permite acum ca mai mulţi studenţi să participe.

O MARE FAMILIE DE SUCCES
Fundaţia se ocupă cu recrutarea tinerilor dezavantajaţi, care au nevoie de o schimbare, încurajându-i să-şi folosească potenţialul lucrând într-un restaurant. Directorul executiv al fundaţiei, Penny Newman, a afirmat: "Suntem foarte mândri de promoţia din 2009. Au muncit din greu şi este foarte plăcut să-i vezi cum continuă să lucreze şi pe cont propriu. Peste jumătate dintre absolvenţi au primit deja locuri de muncă, iar restul, deşi încă mai caută, sunt încrezători şi muncesc din greu. Fiecare elev a fost unic şi sperăm ca toţi să rămână în marea familie care este «Fifteen»".


Reţeta de bază pentru rizoto
Ingrediente: aproximativ 1,1 litri de supă de bază (de pasăre, peşte sau legume, în funcţie de caz), o lingură de ulei de măsline, 3 haşme sau 2 cepe de mărime medie tocate mărunt, 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt, o căpăţână de ţelină tocată mărunt, 400 g orez pentru rizoto, 2 pahare cu vermut alb sec (Martini sec sau Noilly Prat) sau cu vin alb sec, sare de mare Maldon şi piper negru proaspăt măcinat, 70 g unt, 115 g parmezan proaspăt ras.

Preparare: Încălziţi supa. Într-un alt vas încingeţi uleiul de măsline, adăugaţi haşmele sau ceapa, usturoiul şi ţelina, apoi căliţi-le la foc foarte mic timp de circa 4 minute. Atunci când legumele s-au înmuiat adăugaţi orezul şi daţi focul mai tare. Acum orezul va începe să se prăjească, aşa că amestecaţi încontinuu. După un minut, el va deveni uşor translucid. Adăugaţi vermutul sau vinul şi continuaţi să amestecaţi - va mirosi de-a dreptul fantastic. Aroma puternică de alcool se va evapora, dar va imprima orezului o mireasmă irezistibilă.

Îndată ce vermutul sau vinul a fost absorbit de orez, adăugaţi primul polonic de supă fierbinte şi un praf bun de sare. Daţi focul mai mic, astfel încât orezul să nu se gătească prea repede la exterior. Continuaţi să adăugaţi câte un polonic de supă, amestecând pentru a uniformiza amidonul cremos din boabele de orez şi permiţându-le să absoarbă lichidul înainte de a turna următorul polonic. Această procedură va dura cam 15 minute. Gustaţi orezul - a fiert destul?

Continuaţi să turnaţi supă până în momentul când orezul este moale,
dar a rămas puţin crocant. Nu uitaţi să asezonaţi, cu atenţie, după gust. Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi untul şi parmezanul. Amestecaţi cu grijă. Acoperiţi vasul cu un capac şi lăsaţi orezul să stea aşa timp de 2-3 minute. Acesta este punctul cel mai important în gătirea unui rizoto perfect, pentru că acum capătă acea textură incredibil de cremoasă şi moale. Consumaţi-l cât mai curând posibil, pentru ca rizotoul să îşi păstreze calităţile.


Comentariul lui Jamie
Cred că reţeta de faţă este cea mai bună pe care o puteţi găsi pentru rizoto - veţi vedea că este extrem de simplă. Vă asigur că, după ce aţi deprins meşteşugul, veţi continua să preparaţi acest fel mereu şi nu vă va dezamăgi niciodată. Puteţi să îmbunătăţiţi rizotoul cu uşurinţă, apelând la diverse ingrediente de sezon. Iată aici reţeta de bază, prin care veţi obţine un orez deosebit de cremos, iar apoi vă voi indica nişte metode simple prin care puteţi transforma complet acest fel de mâncare.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie