x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fifteen’s

Fifteen’s

de Tudor Cires    |    15 Oct 2009   •   00:00
Fifteen’s
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

Un proiect social desenat de Jamie Oliver şi transformat într-un mare succes comercial! În restaurantul Fifteen lucrează foşti puşcăriaşi; asta nu-l împiedică să fie unul dintre cele mai bine cotate din Londra, Amsterdam sau Melbourne.

Deschis în 2002, la Londra, primul restaurant Fifteen reprezintă, în totalitate, opera lui Jamie Oliver. Activist social de excepţie (alimente organice, cultură gastronomică, implicare socială), Jamie e creatorul acestui proiect menit a da de lucru la 15 tineri capabili să devină bucătari profesionişti. Tinerii de 18-24 de ani provin din familii defavorizate, sunt şomeri, unii chiar au făcut puşcărie.

Înainte de a lucra în bucătăria restaurantului, alături de profesionişti, aceştia urmează cursurile unui colegiu de catering, unde învaţă să gătească în condiţii de stres. Elevii intră într-un sistem familial, în care primesc ajutor în ceea ce priveşte locuinţa, cheltuielile şi alte probleme personale.

MAI MULT DECÂT UN RESTAURANT
"După absolvire", spune Jamie, "când e momentul să-şi găsească de lucru, le oferim întotdeauna sprijinul de care au nevoie." Fifteen este prin urmare mai mult decât un restaurant. Este o şcoală şi o întreprindere de interes social care, datorită succesului de care se bucură, a fost replicată la Amsterdam, Cornwall şi Melbourne. Tinerilor care doresc să lucreze la Fifteen le oferim o adresă la care pot scrie, încercându-şi norocul: jobs@fifteenlondon.com.

×