ROMANIA CULIBARA - TURT, SATU-MARE
O localitate poate deveni cunoscuta prin oamenii ei, prin traditiile pe care le are sau prin minunile ei gastronomice. Comuna Turt insa este renumita si datorita oamenilor - dacii liberi, cum le place sa se numeasca, si gratie portului traditional pe care pana in prezent il respecta, dar mai ales multumita tuicii de Turt, cea de 52 de "volti".
TRADITIE. Aceasta tuica este cea mai tare care se prepara in Tara Oasului si are o traditie de vreo 500 de ani. Vara, comuna miroase a prune, spunea un vizitator. Fiecare familie pregateste cate 300 de litri de tarie, pentru tot anul inainte. Cum de altfel, doar in Oas tuica este bautura prezenta la botez, la nunta si la inmormantare. Din 1570, cand a fost distilata prima tarie din localitate, pana in prezent, modul de preparare s-a schimbat foarte putin. Traditional, femeile sunt cele care invart timp de doua ore borhotul de prune ca sa nu se lipeasca de cazan. Pentru aceasta munca sotii lor le cumpara un costum popular.
ETAPE. Dupa prima distilare iese o tarie de 28-30 de "volti", pe care turtenii o numesc "vutca". Racitoarele sunt umplute cu apa de izvor, iar in general, cele 40 de palincii (distilatoare) ale comunei sunt in apropiere de paraie. Dupa a doua distilare iese "floarea palincii", cea de 52 de grade, cu care turtenii se mandresc foarte mult. Insa ei mai au o vorba: "un pahar de tuica e leac, mai multe boala". Si apropo de pahar. Taria de Turt, de obicei, se bea rece din pahare mici de sticla de forma cilindrica. Ca preparat de baza, se serveste slanina afumata. Osenii nu se grabesc cand sunt in fata unui paharut de "floarea palincii". O beau cu inghitituri mici, printre vorbe. Dupa ce a fost distilata a doua oara, este pusa la maturat in butoaie de stejar sau de fag si dud. Dudul da culoare galbena tariei. Resturile ramase dupa preparare nu se pierd, ele sunt un bun ingrasamant pentru sol. Inca din perioada interbelica taria de Turt era cunoscuta in tara si nu numai. Pe vremuri, ea era foarte cautata in Cehoslovacia.
PRUNE TURTESTI
|
Comuna Turt, din judetul Satu-Mare, este inconjurata de dealuri pe care cresc pruni.
Pomii nu sunt altoiti. Fiecare pom da o productie anuala de 300-400 kg de prune, care in regiune sunt numite prune "turtene". Acestea sunt folosite numai si numai pentru prepararea tuicii. Floarea palincii, dupa preparare, inainte de a fi consumata sau pusa in vanzare, este maturata timp de cel putin cinci ani. Desi nu are un ambalaj propriu, toti vizitatorii localitatii sunt dornici sa guste si sa cumpere "tarie de Turt".
|
TUICA FIARTA DE TURT
|
|
Citește pe Antena3.ro