A ajutat metresele de la curtile regale sa tina langa ele mari monarhi. Astazi, ghimbirul are darul de a ne calma durerile de stomac si de a condimenta mancarurile.
Ghimbirul ne este cunoscut din povestile Seherezadei. Nici poetii arabi nu s-au lasat mai prejos si i-au cantat calitatile in versuri. Condimentul acesta a fost folosit drept muza artistica pentru ca inca din antichitate era recunoscut ca un puternic afrodiziac. Medicii de pe atunci spuneau ca are darul de a "incinge" sangele. Nici in Evul Mediu nu i-a fost uitata reptatia. Se spune ca madame de Bary, amanta Regelui Ludovic al XV-lea, ii cerea bucatarului ei sa pregateasca o mixtura din galbenus de ou si ghimbir, care ii tinea mereu treaza pasiunea monarhului francez. Chiar si in zilele noastre condimentul "minune" este expus in templele din Hong Kong, ca talisman al fertilitatii. PENTRU CARNE. Ghimbirul nu are doar meritul de a intretine pasiunea. In radacinile lui sunt concentrate o sumedenie de elemente chimice utile. Puterea lui medicinala sta in "gingeroli", care stimuleaza circulatia sangelui, scad tensiunea arteriala, calmeaza stomacul si actioneaza ca analgezic. Si nu numai atat. Ghimbirul contine o substanta similara celei pe care stomacul o foloseste pentru a digera carnea. De aceea este foarte folosit pentru a condimenta fripturile, tocanitele si alte preparate din carne. Uneori este mult mai eficient la nivelul digestiei si decat ceaiul de menta. SOS. O reteta usoara si gustoasa este sosul de tomate cu ghimbir. Inmuiati usor ghimbirul in ulei de masline, impreuna cu usturoi pisat si cu ardei iute uscat, taiat marunt. Dupa ce au dat in clocot, amestecati pe foc mic cu rosii si sosul lor de tomate din conserva. Dupa ce a scazut, se amesteca impreuna cu spaghetele.Citește pe Antena3.ro