x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Frageda jertfa

0
26 Apr 2005 - 00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • MIELUL CEL BLAND
  • Obiceiul de a consuma carne de miel dateaza dinainte de Hristos, fiind un aliment de ritual la diferite sarbatori, mai ales primavara. Evreii mancau de Pasti numai pulpa din fata, care semnifica mana lui Dumnezeu scotandu-i din robie. Pentru crestini, mielul il simbolizeaza pe Iisus: "Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii". In acelasi timp, el semnifica sacrificiul, dar reprezinta si victoria vietii asupra mortii.

    SFINTIREA. Inainte de a fi sacrificat, mielul este stropit cu apa sfintita, iar cu ajutorul cutitului i se face pe cap semnul crucii. In alte zone insa, inainte de taiere, mielul este sfintit printr-o slujba religioasa in biserica din sat. In Banat, resturile ramase dupa sacrificarea mielului sunt ingropate la radacina unui mar, pentru ca membrii familiei sa fie sanatosi tot anul. Actul sacrificiului, in sine, comporta o serie de accente rituale care s-au pastrat din practici precrestine, in special cele romane, cand animalul ales pentru jertfa era pieptanat, i se aureau coarnele si i se atarnau ghirlande de flori la gat.

    Din carnea de miel se prepara, in mod traditional, bors cu verdeturi, friptura, stufat de miel si drob, caruia i se mai spune si placinta de cighir. Drobul se pregateste din maruntaie tocate si se inveleste de obicei in prapur, dar in unele locuri se mai pregateste si drob in aluat sau drob in coaste de miel. Drobul isi pastreaza fragezimea daca nu va fi tinut prea mult timp in cuptor.

    In unele locuri, in special la oras, cand nu se poate cumpara si servi miel la masa de Pasti, se face simbolic un mielut de unt, care se asaza in mijlocul bucatelor.

    BORS DE MIEL

  • INGREDIENTE: un kg de carne de miel cu os, 200 gr ceapa verde, 250 gr ceapa, doua rosii, 100 gr morcovi, 150 gr telina, o legatura de leustean, un litru de bors, sare.
  • PREPARARE: Carnea de miel se spala, se curata de pielite si se portioneaza. Intr-o oala se pune apa la fiert, iar cand aceasta clocoteste se adauga bucatile de carne. Dupa putin timp se scoate carnea si se trece pe sub un jet de apa rece. Morcovul, ceapa si telina se curata, se spala, se toaca marunt si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa cateva clocote se adauga si carnea de miel. Separat se pune borsul la fiert, iar cand este gata se strecoara. Borsul se va turna in oala, in momentul in care carnea este aproape fiarta. Ceapa verde se toaca marunt, se caleste separat intr-o tigaie cu ulei incins, unde se pun si rosiile tocate. Abia apoi se adauga in oala. Se mai lasa borsul sa dea cateva clocote si apoi se presara leusteanul tocat. Pentru a-i pastra savoarea este bine sa se acopere oala cu un capac, imediat dupa ce ati stins focul.
  • DROB DE MIEL

  • INGREDIENTE: organele de la un miel (ficat, rinichi, plamani, splina), 100 gr pesmet alb, 150 gr branza de oaie, 10 legaturi de ceapa verde, 4 legaturi de marar, 6 oua crude si 6 oua fierte, un albus, un prapur, sare, piper, ulei de masline, 50 gr unt sau seu pentru uns tava.
  • PREPARARE: Organele de miel se spala si apoi se pun la fiert, timp de o jumatate de ora, in apa clocotita, cu sare. Jumatate din ceapa verde se toaca marunt si se caleste intr-o tigaie cu ulei de masline incins. Organele se scurg de apa, se taie in bucati si apoi se trec prin masina de tocat. Daca aveti la indemana, puteti folosi un mixer sau un blender. Peste carnea tocata se adauga mararul tocat, 4 oua crude, piper macinat, dupa gust, si ceapa verde calita. Se amesteca totul foarte bine, formandu-se o pasta omogena. Restul de ceapa verde se amesteca cu doua oua crude, cu pesmetul, branza si patru oua fierte taiate cubulete. Tava pentru drob se unge cu unt sau cu seu de miel. Se asaza in ea prapurul spalat. Jumatate din carnea tocata se pune pe fundul tavii intr-un strat uniform. Deasupra se asaza amestecul de ceapa verde, branza, oua si legume si doua oua fierte, la distante egale. La sfarsit se adauga restul de carne tocata, cu grija sa ramana cel putin un deget pana la marginea tavii. Pentru un aspect mai deosebit, se poate orna drobul cu inele din ceapa sau sunculita. Se acopera cu capetele prapurului si cu putin albus de ou batut. Tava cu drob se introduce in cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ o jumatate de ora. Se poate scoate din tava de abia dupa ce s-a racit. Se serveste taiat felii.
  • PULPA DE MIEL UMPLUTA

  • INGREDIENTE: o pulpa de miel de aproximativ un kg, 3 oua, 100 ml ulei de masline, o legatura de marar, cate o lingurita cu pulbere de cimbru, pulbere de menta, pulbere de rozmarin, sare, piper.
  • PREPARARE: Se alege o pulpa de miel, se scoate carnea de pe os, taind vinisoarele si pielitele. Se taie pana avem o "foaie" de carne de marime potrivita. Se sareaza si se condimenteaza cu piper, pulbere de cimbru, de menta si de rozmarin. Se bat 3 oua spuma, se adauga putina sare, piper, o legatura de marar tocat, se incalzeste ulei de masline intr-o tigaie de marime potrivita si se face o omleta. Se intinde omleta fierbinte peste carnea de miel, se ruleaza si se leaga cu ata de bucatarie sau se prinde in scobitori, sa nu se desfaca. Se asaza rulada de miel intr-un vas termorezistent, uns cu putin ulei de masline, si se da la cuptor, la foc potrivit. Din cand in cand se scoate din cuptor si se stropeste carnea cu zeama care s-a format in vas. Daca este nevoie, se mai adauga putina apa.
  • COROANA DE MIEL CU CARTOFI LA CUPTOR
  • INGREDIENTE: o bucata de piept de miel cu tot cu coaste (aproximativ un kg), doi catei de usturoi, 100 ml ulei de masline, sare, piper, cimbru, 500 gr cartofi, 100 gr unt.
  • PREPARARE: Carnea se curata, se sareaza, se condimenteaza si se cresteaza din loc in loc, impanandu-se cu bucati de usturoi. Coastele se despica una de alta, dar nu pana la capat. Se apropie capetele coastelor si se leaga, astfel incat sa formeze o "coroana". Se pune la cuptor carnea condimentata, intr-un vas termorezistent, uns cu putin ulei de masline. Separat, se fierb cativa cartofi curatati de coaja. Dupa ce au fiert, se unge o tava cu unt si se pun cartofii la cuptor, sa se rumeneasca. Se servesc ca garnitura la carnea de miel.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   carnea,   ulei,   verde,   ceapa,   măsline,   miel,   cuptor,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1

    Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1
    Galerie Foto Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18-49 de cu o audiență medie de...

    The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

    The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
    Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

    Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

    Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
    Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

    Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

    Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
    A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
    Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

    Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

    Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
    Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

    Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

    Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
    Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

    UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

    UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
    Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

    Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

    Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
    Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...

    Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră

    Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră
    Indiferent că vorbim despre propriile locuințe, despre spatiile de lucru, instituții publice și așa mai departe, dăunătorii de orice fel, fie că discutăm despre rozătoare sau despre insecte, acestea nu trebuie...

    Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !

    Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !
    Utilizată în mod special în mediul exterior balustrada a început să fie integrată din ce în ce mai mult în procesul de amenajare interioară. Această situație a apărut ca urmare a faptului că balustrada...

    Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat

    Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat
    În viața fiecărei femei, momentul cumpărării unei case este cu adevărat foarte important, un moment de tranziție care presupune schimbări intense și care tocmai din acest motiv merită sărbătorit. Dacă o...

    Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă

    Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă
    Lista statelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de CNSU. Unele state UE au ajuns în zona galbenă iar altele au trecut în zona roșie.  Prin urmare, Monaco intră în zona roșie,...

    Ziua Recunoștinței/Thanksgiving

    Ziua Recunoștinței/Thanksgiving
    Galerie Foto Ziua Recunoștinței este de departe cea mai importantă zi de sărbătoare a americanilor. Fără daruri, fără petrecere și nu seara. Este vorba de o masă de prânz la care participă familia, prietenii apropiați...

    Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 

    Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 
    Folclorul local din zona Cetății Deva a păstrat foarte multe legende legate de acest loc istoric. Multe povești cu zâne, balauri și alte personaje fantastice, dar și despre niște tuneluri subterane care ar duce s...
    Serviciul de email marketing furnizat de