x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Frageda jertfa

Frageda jertfa

26 Apr 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • MIELUL CEL BLAND
  • Obiceiul de a consuma carne de miel dateaza dinainte de Hristos, fiind un aliment de ritual la diferite sarbatori, mai ales primavara. Evreii mancau de Pasti numai pulpa din fata, care semnifica mana lui Dumnezeu scotandu-i din robie. Pentru crestini, mielul il simbolizeaza pe Iisus: "Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii". In acelasi timp, el semnifica sacrificiul, dar reprezinta si victoria vietii asupra mortii.

    SFINTIREA. Inainte de a fi sacrificat, mielul este stropit cu apa sfintita, iar cu ajutorul cutitului i se face pe cap semnul crucii. In alte zone insa, inainte de taiere, mielul este sfintit printr-o slujba religioasa in biserica din sat. In Banat, resturile ramase dupa sacrificarea mielului sunt ingropate la radacina unui mar, pentru ca membrii familiei sa fie sanatosi tot anul. Actul sacrificiului, in sine, comporta o serie de accente rituale care s-au pastrat din practici precrestine, in special cele romane, cand animalul ales pentru jertfa era pieptanat, i se aureau coarnele si i se atarnau ghirlande de flori la gat.

    Din carnea de miel se prepara, in mod traditional, bors cu verdeturi, friptura, stufat de miel si drob, caruia i se mai spune si placinta de cighir. Drobul se pregateste din maruntaie tocate si se inveleste de obicei in prapur, dar in unele locuri se mai pregateste si drob in aluat sau drob in coaste de miel. Drobul isi pastreaza fragezimea daca nu va fi tinut prea mult timp in cuptor.

    In unele locuri, in special la oras, cand nu se poate cumpara si servi miel la masa de Pasti, se face simbolic un mielut de unt, care se asaza in mijlocul bucatelor.

    BORS DE MIEL

  • INGREDIENTE: un kg de carne de miel cu os, 200 gr ceapa verde, 250 gr ceapa, doua rosii, 100 gr morcovi, 150 gr telina, o legatura de leustean, un litru de bors, sare.
  • PREPARARE: Carnea de miel se spala, se curata de pielite si se portioneaza. Intr-o oala se pune apa la fiert, iar cand aceasta clocoteste se adauga bucatile de carne. Dupa putin timp se scoate carnea si se trece pe sub un jet de apa rece. Morcovul, ceapa si telina se curata, se spala, se toaca marunt si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa cateva clocote se adauga si carnea de miel. Separat se pune borsul la fiert, iar cand este gata se strecoara. Borsul se va turna in oala, in momentul in care carnea este aproape fiarta. Ceapa verde se toaca marunt, se caleste separat intr-o tigaie cu ulei incins, unde se pun si rosiile tocate. Abia apoi se adauga in oala. Se mai lasa borsul sa dea cateva clocote si apoi se presara leusteanul tocat. Pentru a-i pastra savoarea este bine sa se acopere oala cu un capac, imediat dupa ce ati stins focul.
  • DROB DE MIEL

  • INGREDIENTE: organele de la un miel (ficat, rinichi, plamani, splina), 100 gr pesmet alb, 150 gr branza de oaie, 10 legaturi de ceapa verde, 4 legaturi de marar, 6 oua crude si 6 oua fierte, un albus, un prapur, sare, piper, ulei de masline, 50 gr unt sau seu pentru uns tava.
  • PREPARARE: Organele de miel se spala si apoi se pun la fiert, timp de o jumatate de ora, in apa clocotita, cu sare. Jumatate din ceapa verde se toaca marunt si se caleste intr-o tigaie cu ulei de masline incins. Organele se scurg de apa, se taie in bucati si apoi se trec prin masina de tocat. Daca aveti la indemana, puteti folosi un mixer sau un blender. Peste carnea tocata se adauga mararul tocat, 4 oua crude, piper macinat, dupa gust, si ceapa verde calita. Se amesteca totul foarte bine, formandu-se o pasta omogena. Restul de ceapa verde se amesteca cu doua oua crude, cu pesmetul, branza si patru oua fierte taiate cubulete. Tava pentru drob se unge cu unt sau cu seu de miel. Se asaza in ea prapurul spalat. Jumatate din carnea tocata se pune pe fundul tavii intr-un strat uniform. Deasupra se asaza amestecul de ceapa verde, branza, oua si legume si doua oua fierte, la distante egale. La sfarsit se adauga restul de carne tocata, cu grija sa ramana cel putin un deget pana la marginea tavii. Pentru un aspect mai deosebit, se poate orna drobul cu inele din ceapa sau sunculita. Se acopera cu capetele prapurului si cu putin albus de ou batut. Tava cu drob se introduce in cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ o jumatate de ora. Se poate scoate din tava de abia dupa ce s-a racit. Se serveste taiat felii.
  • PULPA DE MIEL UMPLUTA

  • INGREDIENTE: o pulpa de miel de aproximativ un kg, 3 oua, 100 ml ulei de masline, o legatura de marar, cate o lingurita cu pulbere de cimbru, pulbere de menta, pulbere de rozmarin, sare, piper.
  • PREPARARE: Se alege o pulpa de miel, se scoate carnea de pe os, taind vinisoarele si pielitele. Se taie pana avem o "foaie" de carne de marime potrivita. Se sareaza si se condimenteaza cu piper, pulbere de cimbru, de menta si de rozmarin. Se bat 3 oua spuma, se adauga putina sare, piper, o legatura de marar tocat, se incalzeste ulei de masline intr-o tigaie de marime potrivita si se face o omleta. Se intinde omleta fierbinte peste carnea de miel, se ruleaza si se leaga cu ata de bucatarie sau se prinde in scobitori, sa nu se desfaca. Se asaza rulada de miel intr-un vas termorezistent, uns cu putin ulei de masline, si se da la cuptor, la foc potrivit. Din cand in cand se scoate din cuptor si se stropeste carnea cu zeama care s-a format in vas. Daca este nevoie, se mai adauga putina apa.
  • COROANA DE MIEL CU CARTOFI LA CUPTOR
  • INGREDIENTE: o bucata de piept de miel cu tot cu coaste (aproximativ un kg), doi catei de usturoi, 100 ml ulei de masline, sare, piper, cimbru, 500 gr cartofi, 100 gr unt.
  • PREPARARE: Carnea se curata, se sareaza, se condimenteaza si se cresteaza din loc in loc, impanandu-se cu bucati de usturoi. Coastele se despica una de alta, dar nu pana la capat. Se apropie capetele coastelor si se leaga, astfel incat sa formeze o "coroana". Se pune la cuptor carnea condimentata, intr-un vas termorezistent, uns cu putin ulei de masline. Separat, se fierb cativa cartofi curatati de coaja. Dupa ce au fiert, se unge o tava cu unt si se pun cartofii la cuptor, sa se rumeneasca. Se servesc ca garnitura la carnea de miel.
  • ×
    Subiecte în articol: sare carnea ulei verde ceapa măsline miel cuptor adauga