x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Franta - Excelenta culinara

Franta - Excelenta culinara

de Francisca M. Catana    |    28 Iun 2006   •   00:00
Franta - Excelenta culinara

Stiti ca... Franta a castigat Campionatul Mondial de Fotbal in 1998, iar anul acesta ea face parte din grupa G, alaturi de Elvetia, Coreea de Sud si Togo; ca lui Zinedine Zidane i se zice Zizou si ca parintii sai sunt de origine algeriana...

Dar, stiati ca... de mai multe secole bucataria franceza este o arta. In acest timp, Franta a reusit sa se mentina in top, la nivel mondial, la capitolul rafinament si excelenta culinara. Fie ca numai ni le imaginam, le devoram din ochi de prin carti ori de la televizor sau chiar le gustam, mancarurile frantuzesti devin o pasiune.

STIL. Bucataria frantuzeasca a primit medalia de aur a artei culinare mondiale. Emblemele maretiei sale sunt vinurile, painea si branza. In strainatate, specialitatile culinare frantuzesti sunt produse de lux si se servesc si pentru placerea de a trai in stil frantuzesc. In Franta este imposibil de imaginat o masa de la care sa lipseasca faimoasele baghete. Bagheta este versiunea cea mai comuna si cea mai apreciata a painii. Lunga, fina, aurita, bagheta este vedeta oricarui magazin de paine. In Franta, magazinele de paine sunt decorate in stil artizanal. Imbracamintea vanzatoarelor, decorul interior, expunerea painilor se imbina armonios, creand un adevarat regat al painii, unde regina este bagheta traditionala frantuzeasca. Nu lipsesc de aici nici briosele sau croisantele, care universal sunt recunoscute sub numele lor de origine. Branza face de asemenea parte din patrimoniul gastronomic francez. Exista aproximativ patru sute de sortimente de branza. Tara cu o lunga traditie viticola, Franta este una dintre principalele producatoare mondiale de vinuri de calitate. Dintre toate regiunile franceze, se pare ca Bourgogne este cea care poarta peste tot in lume prestigiul vinurilor frantuzesti.

BOEUF DE BOURGOGNE

Mancarica de vita
  • INGREDIENTE:
  • 1,250 kg pulpa de vita, 250 g costita in saramura, 500 ml vin sec, 200 g untura, 300 g arpagic, sare, piper, cimbru, faina, o foaie de dafin, cartofi natur.
  • PREPARARE: Intr-o cratita se prajesc costita taiata in feliute si arpagicul. Dupa ce s-au rumenit, se scot si se adauga untura. Cand se topeste, se pune carnea taiata in cuburi si se lasa la foc mic. Se presara putina faina si se amesteca. Se toarna vinul si se completeaza cu apa, cat sa acopere carnea. Se presara sare si piper dupa gust. Se adauga cimbrul si foaia de dafin. Se mareste focul, pana cand incepe sa clocoteasca. Se adauga feliutele de costita si se fierb incet o ora si jumatate. Se serveste cu cartofi natur.
  • GRUPA G
    Fiecare tara din Grupa G are un profil culinar propriu si fiecare vine cu o cultura diferita, dar fotbalul mondial le-a facut pe toate patru sa gandeasca intr-un singur sens.

    ELVETIA

    Ciocolata elvetiana are faima de a fi cea mai buna din lume. Haideti sa gustam impreuna putin din istoria ciocolatei elvetiene. In 1792 se deschide la Berna prima fabrica de ciocolata elvetiana. In 1826, Philippe Suchard deschide la Serrieres o fabrica unde se va crea ciocolata care ii poarta numele. In 1879, Rudolph Lindt a deschis o manufactura de ciocolata la Berna.

    COREEA DE SUD

    Ceremonialul ceaiului este vechi de mii de ani, fiind "importat" din cultura chineza. Ceaiul se serveste conform unui ritual in jurul unei mese cu picioare foarte scurte. In Coreea de Sud, ceremonialul ceaiului ofera relaxare si armonie.

    TOGO

    In Lom..., capitala tarii Togo, se poate cumpara de mancare de la marginea strazii la orice ora din zi si din noapte. Exista baieti, la orice colt de strada, care prepara ceai si omlete. Astfel incat fiecare isi poate lua micul dejun in strada, intre orele 6:00 si 7:00. Togolezii se trezesc foarte devreme din cauza soarelui care este dogoritor inca de dimineata.

    ×
    Subiecte în articol: franta