DICTIONAR GASTRONOMIC
Papaia este fructul exotic al arborelui Carica papaya. A fost cultivat mai intai in sudul Mexicului, in America Centrala sau in sudul Americii. Cu toate acestea, in prezent, arealul de cultivare s-a extins pana in India, Africa de Sud si Filipine.
Fructele au forma de para, de culoare galbuie si cu miez portocaliu. In mijloc se afla multe seminte mari, de culoare neagra. Exista doua tipuri distincte: cele cultivate in Hawaii, numite solo papaya, si cele mexicane, cultivate pe arii mai restranse.
Cele hawaiiane au o greutate de aproximativ 450 de grame, iar, atat timp cat nu sunt taiate, nu au nici un fel de aroma. Papaia mexicana este mult mai mare, putand avea cateva kilograme si, desi nu are miezul la fel de parfumat, are un gust placut.
Cum le alegem
Fructele se consuma fara coaja si seminte, de cele mai multe ori ca ingredient principal in salate, sosuri sau deserturi. Desi gustul este usor dulceag, asemanandu-se foarte mult cu cel al dovleacului sau al pepenelui galben, papaia are un continut ridicat de vitamina C, asigurand in proportie de 150% doza zilnica recomandata unui adult. In acelasi timp, sunt ingredientele vedeta ale preparatelor cu caracter festiv. Este bine ca atunci cand cumparati fructe de papaia sa le alegeti pe cele care nu sunt foarte moi si nu au portiuni vatamate. Daca sunt mai crude, fructele pot fi lasate cateva zile la temperatura camerei. Pot fi pastrate si in frigider, insa invelite in hartie, dar nu mai mult de doua saptamani. Nu consumati fructele care au fermentat sau care au un miros mult prea puternic, fiind semne ale alterarii lor.Polivalent
Carica papaia, arborele care gazduieste fructele de papaia, este un copac cu intrebuintari multiple. De exemplu, frunzele mai tinere, ce se afla doar in varful arborelui, pot fi tocate marunt si fierte in apa, iar ceea ce se obtine este un piureu de consistenta spanacului. Semintele de papaia au un gust intepator si picant, iar odata macinate pot inlocui cu succes piperul negru. Fructul contine o enzima, numita papaina, enzima ce are proprietatea de a fragezi carnea. Din acest motiv se foloseste foarte mult in pregatirea mancarurilor pe baza de carne.
|
|
|
Sortiment de salam semiafumat, preparat din carne de vita, porc si slanina. Preparat culinar obtinut din aluat - avand forma de betisoare - gris, branza sau legume, peste care se presara seminte de susan, cascaval ras sau chimion. Bucata de carne de porc din portiunea primelor vertebre. Fructul zmeurului, de culoare rosie, cu gust dulce, folosit in industria alimentara. Sare obtinuta in urma fierberii apei din lacurile sau din izvoarele sarate. Taratele ce raman pe fundul putinei de bors dupa acrirea acestuia. |
Citește pe Antena3.ro