x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructe seducatoare

Fructe seducatoare

de Simona Chiriac    |    21 Feb 2007   •   00:00
Fructe seducatoare
DICTIONAR GASTRONOMIC
Papaia este fructul exotic al arborelui Carica papaya. A fost cultivat mai intai in sudul Mexicului, in America Centrala sau in sudul Americii. Cu toate acestea, in prezent, arealul de cultivare s-a extins pana in India, Africa de Sud si Filipine.

Fructele au forma de para, de culoare galbuie si cu miez portocaliu. In mijloc se afla multe seminte mari, de culoare neagra. Exista doua tipuri distincte: cele cultivate in Hawaii, numite solo papaya, si cele mexicane, cultivate pe arii mai restranse.

Cele hawaiiane au o greutate de aproximativ 450 de grame, iar, atat timp cat nu sunt taiate, nu au nici un fel de aroma. Papaia mexicana este mult mai mare, putand avea cateva kilograme si, desi nu are miezul la fel de parfumat, are un gust placut.

Cum le alegem

Fructele se consuma fara coaja si seminte, de cele mai multe ori ca ingredient principal in salate, sosuri sau deserturi. Desi gustul este usor dulceag, asemanandu-se foarte mult cu cel al dovleacului sau al pepenelui galben, papaia are un continut ridicat de vitamina C, asigurand in proportie de 150% doza zilnica recomandata unui adult. In acelasi timp, sunt ingredientele vedeta ale preparatelor cu caracter festiv. Este bine ca atunci cand cumparati fructe de papaia sa le alegeti pe cele care nu sunt foarte moi si nu au portiuni vatamate. Daca sunt mai crude, fructele pot fi lasate cateva zile la temperatura camerei. Pot fi pastrate si in frigider, insa invelite in hartie, dar nu mai mult de doua saptamani. Nu consumati fructele care au fermentat sau care au un miros mult prea puternic, fiind semne ale alterarii lor.

Polivalent

Carica papaia, arborele care gazduieste fructele de papaia, este un copac cu intrebuintari multiple. De exemplu, frunzele mai tinere, ce se afla doar in varful arborelui, pot fi tocate marunt si fierte in apa, iar ceea ce se obtine este un piureu de consistenta spanacului. Semintele de papaia au un gust intepator si picant, iar odata macinate pot inlocui cu succes piperul negru. Fructul contine o enzima, numita papaina, enzima ce are proprietatea de a fragezi carnea. Din acest motiv se foloseste foarte mult in pregatirea mancarurilor pe baza de carne.

Salata cu papaia

  • Ingrediente: 200 g varza taiata in cubulete, 400 g papaia, 100 g fasole verde, doi catei de usturoi, un ardei iute rosu, o lingurita de zahar, doua linguri de sos de soia, doua linguri de zeama de lamaie, doua rosii mai mici, cateva alune prajite, frunze de patrunjel.
  • Preparare: Intr-un vas se amesteca usturoiul pisat, ardeiul iute tocat marunt, zaharul, sosul de soia si zeama de lamaie. Intr-un bol se asaza cubuletele de varza, fructele de papaia rase si fasolea verde. Se toarna deasupra sosul. Salata se serveste ornata cu felii de rosii, frunze de patrunjel si alune pisate.
  • Papaia cu crevete

  • Ingrediente: 400 g crevete, maioneza, doua linguri de zeama de lamaie, curry pudra, o lingura de sos salsa, doua fructe de papaia coapte, o lamaie, sare, piper, o lamaie.
  • Preparare: Crevetele se curata, se fierb in apa clocotita si se taie in bucati mai mari. Se amesteca bine crevetele cu maioneza, sucul de lamaie, curry, sosul salsa, sarea si piperul dupa gust. Papaia se taie in jumatate si se indeparteaza semintele. In mijloc se asaza compozitia de crevete. Se serveste cu felii de lamaie.
  • CRACAUER
    Sortiment de salam semiafumat, preparat din carne de vita, porc si slanina.
  • CROCHETA
    Preparat culinar obtinut din aluat - avand forma de betisoare - gris, branza sau legume, peste care se presara seminte de susan, cascaval ras sau chimion.
  • GARF
    Bucata de carne de porc din portiunea primelor vertebre.
  • ZMEURA
    Fructul zmeurului, de culoare rosie, cu gust dulce, folosit in industria alimentara.
  • HUSCA
    Sare obtinuta in urma fierberii apei din lacurile sau din izvoarele sarate.
  • HUSTE
    Taratele ce raman pe fundul putinei de bors dupa acrirea acestuia.
  • ×
    Subiecte în articol: lămăie papaia