Vreti sa le serviti de sarbatori invitatilor caise sau piersici fara sa cheltuiti foarte multi bani? Solutia este foarte la indemana: deshidratarea. Iar rezultatul: o camara plina de fructe, pana la primavara.
Uscarea fructelor si a legumelor este solutia cea mai sanatoasa pentru pastrarea pentru iarna. Cele pe care le gasim in comert pot contine sulfuri si alti aditivi, pe cand daca facem aceasta operatiune singuri suntem siguri ca nu vom ingera chimicale. Procedeul este foarte simplu: spalam fructele foarte bine, in cazul in care este nevoie le feliem si apoi le introducem in deshidrator. Nu este necesar sa adaugam zahar, pentru ca, atunci cand apa este extrasa din fructe, raman zaharurile naturale, care sunt mult mai concentrate. APARATURA. Poate, la inceput, vi se va parea o investitie destul de mare sa deshidratati fructele acasa. "Operatiune" care incepe cu achizitionarea deshidratorului. Dar, facand niste calcule, va veti da seama ca banii merita dati. Daca veti cumpara fructe si legume iesite din sezon, veti da mult mai multi bani decat face deshidratorul. Mai mult chiar, achizitionand acum fructe si legume de care piata este asaltata, o veti face la preturi acceptabile, iar la iarna veti avea camara plina si ii veti putea uimi pe toti oaspetii. Un alt avantaj al fructelor si legumelor deshidratate este ca au o valabilitate mult mai mare decat cele congelate sau conservate. De fapt, deshidratate si pastrate in conditii optime, fructele si legumele pot fi consumate chiar si dupa cativa ani. Unde mai pui ca nu va veti mai incarca dulapurile cu tot felul de borcane si congelatorul cu pungi de tot felul. Doua kilograme de fructe crude vor avea dupa deshidratare doar un sfert din cantitate. REGULI. Se pot deshidrata aproape toate fructele si legumele. Exceptie o fac cele cu continut bogat de grasimi vegetale, pentru ca pot deveni sleioase. Strugurii, prunele, merele, perele, piersicile, caisele, ananasul, bananele, rosiile si verdeturile toate sunt cele mai potrivite pentru aceasta operatiune.
Citește pe Antena3.ro
UTILIZARI
|
Fructele si legumele uscate pot fi consumate ca atare, insa ca ingrediente ale unor prajituri, fripturi sau alte preparate pot contribui la conferirea unor arome mult mai puternice. De asemenea, se pot transforma in pudra si apoi se adauga la sosuri sau supe. O alta intrebuintare poate fi adaugarea fructelor uscate in iaurturi, atat pentru aspect, cat si pentru gust.
|