Fructele de mare sunt produse scumpe indiferent de unde le cumperi sau unde le mananci. Insa nu este un secret ca sunt foarte gustoase si foarte sanatoase. De exemplu, scoicile se mananca crude, deschizandu-li-se cochilia. Au un efect benefic asupra intregului organism, dar in special pentru muschi, fiindca au un continut ridicat de proteine. Carnea fructelor de mare este bogata, este moale, iar cel mai mare avantaj al lor este continutul mic de grasime.
De ce fructele de mare sunt foarte scumpe? Insusi numele pe care il poarta - "fructe de mare" - arata ca ele sunt ceea ce marea poate da mai bun din ea. Sunt inima marii. Un alt aspect important este ca nu se pot pescui, ceea ce le fac mult mai greu accesibile. Sunt foarte greu de gasit. De acest lucru se ocupa firme foarte mari din tarile care au iesire la mare: Norvegia, Japonia etc. Oameni specializati pleaca pe vase de pescuit foarte mari pentru cateva saptamani. Vasele acestea reprezinta o companie in sine, pentru ca au tot ce le trebuie, aproape toata linia de productie: aparatura pentru curatat, pentru congelat. Fructele de mare se gasesc pe piata in cateva mii de sortimente. Eu personal nu cunosc foarte multe dintre ele, desi am lucrat in marile restaurante ale lumii. Unele dintre ele se gasesc doar intr-un anumit sezon, altele doar in anumite locuri. Cu toate acestea, fiecare restaurant care tine la eticheta si care se vrea a fi "de lux" trebuie sa aiba in meniu neaparat un preparat din fructe de mare: scoici, homar, calamar. Cei care cumpara fructe de mare si peste trebuie sa fie atenti la prospetimea acestora. Ca sa se convinga de acest lucru, trebuie sa le miroasa. Daca acestea nu sunt proaspete, mai bine renunta la consumarea lor. Cele congelate isi pierd gustul natural si, in consecinta, si calitatea. Ganditi-va numai ca intra pe o linie de congelare la - 40 grade C si, dupa numai 40 de minute, ies de acolo congelate. Cum sa isi mai pastreze calitatile? In Romania este foarte bine ca poti gasi fructe de mare proaspete. Acestea vin o data sau de doua ori pe saptamana din Italia. Ce este rau e ca nu se pot gasi toate sortimentele. Acum trei-patru ani, daca ziceai ca mergi la restaurant sa mananci fructe de mare, echivala cu o situatie financiara foarte buna. Acum totul este absolut normal.Citește pe Antena3.ro