x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructele zemoase de la Adam si Eva

Fructele zemoase de la Adam si Eva

24 Ian 2005   •   00:00


Exista printre poftele omenesti una care poate fi satisfacuta oriunde, in orice imprejurare si in orice moment, indiferent de anotimp… Este pofta pentru fructele cele mai populare din lume, pentru mere.



ANDRADA FLORIA






















PLENITUDINE. Perfectiunea acestor poame este asociata cu pacatul originar




In antichitate, fructele erau considerate singurele placeri incarcate de puterea naturii, dupa lapte si miere. Merele erau, deci, cele mai apropiate de perfectiunea divina, fiind asociate inca de la inceputurile lumii cu dragostea, frumusetea, norocul, sanatatea, placerea, intelepciunea, tentatia, senzualitatea, sexualitatea, virilitatea si fertilitatea.

LEGENDA. Si daca ar fi sa ne gandim la Biblie, am mai putea adauga la aceasta lunga lista si placerea cunoasterii si pacatul. Toate acestea au fost subiectele unor povesti si traditii legate de originile omului. Legendele sunt aceleasi, indiferent de religie, si se refera la ideea nasterii omului in gradina paradisului, care abunda de pomi plini cu fructe.

In mitologia greaca, Gaia, zeita Pamantului, care era simbolul fertilitatii si al maternitatii, a adus drept cadou la nunta lui Zeus cu Hera un pom cu mere aurii. Conotatiile romantice, dar si sexuale ale marului au facut ca acest fruct sa fie consumat ca desert, la finalul mesei. Si asta nu doar pentru gustul divin si aspectul zemos si nici doar pentru ca merele erau bune pentru digestie, ci pentru ca erau cunoscute proprietatile lor afrodiziace.

VARIETATE. Se poate spune, fara teama de a face o greseala, ca merele sunt unele dintre fructele cele mai apreciate in intreaga lume. Si asta pentru ca sunt si cele mai raspandite si mai variate. Expertii spun ca exista pe Glob peste 7.000 de soiuri de mere, care mai de care mai gustoase si mai colorate. De asemenea, vechimea existentei acestor fructe este incontestabila. Se spune ca primii arbori care produceau poame dulci si aromate, adica un fel de fructe foarte asemanatoare cu merele din zilele noastre, au fost gasiti cu multe mii de ani in urma langa Alma-Ata, un oras din Kazakhstanul de astazi. De atunci si pana astazi merele au fost consumate fie proaspete, fara nici un fel de adaos, fie coapte, fierte sau ca ingrediente ale unor feluri de mancare.











RETETA - Mere coapte







  • Ingrediente:
  • mere, unt sau margarina, scortisoara si zahar pudra.

  • Preparare:
  • Trebuie sa scoateti samburii merelor cu ajutorul unui cutit. Atentie sa nu treceti de partea cealalta a marului. Puneti merele curatate intr-o tava mai adanca. Umpleti fiecare mar cu cate o lingura de unt sau margarina. Presarati un praf de zahar pudra si un sfert de lingurita de scortisoara. Acoperiti bine merele cu folie de aluminiu prin care dati cateva gauri pentru a da voie aburilor sa iasa. Timpul de coacere depinde de numarul de mere si de capacitatea cuptorului dumneavoastra.




    ×
    Subiecte în articol: gastronomie merele