x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Galbena de Odobesti

Galbena de Odobesti

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    06 Sep 2005   •   00:00

Cand scriu aceste randuri, traiesc emotia celui care este nascut in Podgoria Panciu si a avut posibilitatea sa cunoasca ca planta, inca din copilarie, Galbena de Odobesti, unul dintre cele mai vechi, mai renumite si mai populare soiuri romanesti. Despre acest soi inca nu s-a spus totul, desi s-au scris, se scriu si se vor mai scrie inca multe pagini.

Cultivat probabil de geto-daci, cu mult timp inainte de Hristos, soiul Galbena a dat nastere la o familie numeroasa, asa-zis sortogrup al Galbenei, ce cuprinde soiurile Galbena de Odobesti, Zghihara de Husi si Galbena neagra. Aceste soiuri inrudite au rezultat in timp prin mutatii naturale. Desigur, soiul cultivat in "Tara de Jos" s-a numit Galbena de Odobesti, dupa localitatea si podgoria cu acelasi nume. Acest soi, in timp, s-a extins, fiind cultivat in aceasta zona pe mari suprafete. Datorita renumelui pe care l-a capatat, il gasim in aproape toate podgoriile din spatiul romanesc cuprins intre Carpati si Nistru, devenind pentru o perioada de timp "soiul national" al Moldovei istorice.

Chiar si in urma cu un secol, imediat dupa invazia filoxerei, dupa afirmatiile unor oameni de stiinta contemporani cu evenimentele, soiul Galbena de Odobesti era "varietatea romaneasca cea mai stimata si cea mai cautata, gratie calitatilor sale pe care, daca nu le indeplineste in ultimul grad, le intruneste, in tot cazul, mai mult decat oricare alta varietate romaneasca". Galbena de Odobesti a fost cunoscuta sub mai multe sinonime, dintre care amintim: Galbena de Capatanu, Poama Galbena, Bucium de Poama Galbena etc.

In Muntenia, cu secole in urma, cand soiul Galbena de Odobesti a fost luat in cultura, a fost denumit de viticultori cu sinonimul Galbena Grasa. In Dobrogea, in acele timpuri, soiul Galbena de Odobesti, cultivat aici, a fost botezat de turci cu numele de Sars Izum. Galbena de Odobesti se recunoaste usor dupa frunze, care sunt intregi sau trilobate, cu nervurile principale la baza frunzei, de culoare rosie-violet.

Rezultate bune se obtin cand soiul este plantat pe soluri fertile, in pante cu expozitie sudica, ce asigura multa caldura si lumina. Este un soi viguros cu o perioada lunga de vegetatie, iar coacerea strugurilor se desavarseste in cursul lunii septembrie si in prima parte a lunii octombrie, dar culesul se poate desfasura pana la sfarsitul lunii.

Vinurile sunt seci, usoare, vioaie, baubile, ce lasa in cavitatea bucala o senzatie placuta de proaspat si de racoare. De obicei, vinurile din soiul Galbena de Odobesti se consuma tinere, in primul lor an de viata.

Se recomanda sa acompanieze branzeturile proaspete si mancarurile usoare pe baza de peste, fructe de mare si carne de pasare.
×