x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Galbena de Odobesti

0
Autor: Dr. ing. ec. Ion Pusca 06 Sep 2005 - 00:00
Cand scriu aceste randuri, traiesc emotia celui care este nascut in Podgoria Panciu si a avut posibilitatea sa cunoasca ca planta, inca din copilarie, Galbena de Odobesti, unul dintre cele mai vechi, mai renumite si mai populare soiuri romanesti. Despre acest soi inca nu s-a spus totul, desi s-au scris, se scriu si se vor mai scrie inca multe pagini.

Cultivat probabil de geto-daci, cu mult timp inainte de Hristos, soiul Galbena a dat nastere la o familie numeroasa, asa-zis sortogrup al Galbenei, ce cuprinde soiurile Galbena de Odobesti, Zghihara de Husi si Galbena neagra. Aceste soiuri inrudite au rezultat in timp prin mutatii naturale. Desigur, soiul cultivat in "Tara de Jos" s-a numit Galbena de Odobesti, dupa localitatea si podgoria cu acelasi nume. Acest soi, in timp, s-a extins, fiind cultivat in aceasta zona pe mari suprafete. Datorita renumelui pe care l-a capatat, il gasim in aproape toate podgoriile din spatiul romanesc cuprins intre Carpati si Nistru, devenind pentru o perioada de timp "soiul national" al Moldovei istorice.

Chiar si in urma cu un secol, imediat dupa invazia filoxerei, dupa afirmatiile unor oameni de stiinta contemporani cu evenimentele, soiul Galbena de Odobesti era "varietatea romaneasca cea mai stimata si cea mai cautata, gratie calitatilor sale pe care, daca nu le indeplineste in ultimul grad, le intruneste, in tot cazul, mai mult decat oricare alta varietate romaneasca". Galbena de Odobesti a fost cunoscuta sub mai multe sinonime, dintre care amintim: Galbena de Capatanu, Poama Galbena, Bucium de Poama Galbena etc.

In Muntenia, cu secole in urma, cand soiul Galbena de Odobesti a fost luat in cultura, a fost denumit de viticultori cu sinonimul Galbena Grasa. In Dobrogea, in acele timpuri, soiul Galbena de Odobesti, cultivat aici, a fost botezat de turci cu numele de Sars Izum. Galbena de Odobesti se recunoaste usor dupa frunze, care sunt intregi sau trilobate, cu nervurile principale la baza frunzei, de culoare rosie-violet.

Rezultate bune se obtin cand soiul este plantat pe soluri fertile, in pante cu expozitie sudica, ce asigura multa caldura si lumina. Este un soi viguros cu o perioada lunga de vegetatie, iar coacerea strugurilor se desavarseste in cursul lunii septembrie si in prima parte a lunii octombrie, dar culesul se poate desfasura pana la sfarsitul lunii.

Vinurile sunt seci, usoare, vioaie, baubile, ce lasa in cavitatea bucala o senzatie placuta de proaspat si de racoare. De obicei, vinurile din soiul Galbena de Odobesti se consuma tinere, in primul lor an de viata.

Se recomanda sa acompanieze branzeturile proaspete si mancarurile usoare pe baza de peste, fructe de mare si carne de pasare.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   odobesti,   soiul,   galbena,   galbena odobesti

 



Mai multe titluri din categorie

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...
Serviciul de email marketing furnizat de