x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Găluştile cu prune, un dulce de vară aşteptat de multă lume

Găluştile cu prune, un dulce de vară aşteptat de multă lume

08 Iun 2015   •   13:46
Găluştile cu prune, un dulce de vară aşteptat de multă lume

Se apropie vara, adică perioada în care încep să se coacă prunele, motiv pentru care prezentăm reţeta unei delicatese gastronomice de sezon, adică gomboţii cu prune.

Pentru a prezenta această reţetă am apelat la tanti Maria, o octogenară din Arad.

Mai întâi, iată ingredientele folosite: 0,600 kg cartofi, 150 grame de zahăr, un plic cu praf de scorţişoară, 150 grame făină, sare, 4 - 5 linguri de untură de porc, 3 - 4 linguri de pesmet, 0,5 kg prune fără sâmburi.

'Fierbem cartofii în apă cu sare, îi facem piure, îi amestecăm cu făina, după care frământăm un aluat moale, pe care îl lăsăm mai apoi să se odihnească puţin', spune tanti Maria.

În continuare, se taie prunele jumătăţi şi se scot sâmburii, iar pesmetul se pune într-o cratiţă şi rumeneşte în untură. 'Punem aluatul pe o planşetă din lemn tapetată cu făină şi îl întindem la o grosime de cca 0,5 - 1cm grosime., după care îl tăiem în pătrate cu latura de de 8 - 10 cm. În fiecare pătrat punem câte o jumătate de prună, în care punem puţin zahăr şi praf de scorţişoară, după care formăm biluţe sferice de aceeaşi dimensiune, în măsura în care se poate', a arătat tanti Maria.

Se pune pe foc o oală de mărime corespunzătoare, în care se pune la fiert apă în care s-a pus un praf de sare, oală în care se pun la fier gomboţii.

'După ce gomboţii se ridică la suprafaţă, îi mai lăsăm să fiarbă circa 5 minute, iar mai apoi îi scoatem din apă cu paleta. Urmează ultima fază, în care gomboţii sunt trecuţi prin pesmet, acum fiind gata de a fi puşi în farfurie, spre a fi mâncaţi', a adăugat tanti Maria.

Gomboţii pot fi umpluţi şi cu caise, sau chiar cu gem, nu doar cu prune. agerepres.ro

×
Subiecte în articol: galusti cu prune reteta