x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gastronomia dervişilor

0
Autor: Simona Lazar Magda Cristina Ursache 14 Ian 2010 - 00:00
Gastronomia dervişilor Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

La mijlocul veacului al XIII-lea, asistăm la o perioadă de dezvoltare a ordinelor religioase, pe teritoriul otoman. Este şi momentul în care Mevlana (Rumi) şi Hagi Bektaş Veli înfiinţează la Konya un nou ordin al dervişilor: Mevlevi.



Supranumiţi şi "dervişii rotitori", călugării din ordinul Mevlevi urmează învăţăturile lui Mevlana, care spunea că nu este posibilă cunoaşterea lui Allah în absenţa extazului. Interzis de Attaturk, după destrămarea Imperiului Otoman, Mevlevi au supravieţuit în spirit prin învăţăturile lor, prin ritualuri, ca şi prin gastronomie.

MONUMENTUL BUCĂTARULUI
Bucătăria deţine un loc important în învăţăturile Mevlevi. Acesta este spaţiul unde dervişii îşi începeau formarea. Scopul nu era doar de a învăţa să gătească, ci, în acelaşi timp, de a învăţa să respecte hrana pe care omenirea o primeşte prin eforturile excepţionale ale naturii.

Nu este întâmplător faptul că Mevlana acorda hranei şi pregătirii ei un loc privilegiat în învăţăturile sale. În secolul al XIII-lea, bucătarii se bucurau de mare respect. Un contemporan al dervişului, Ateş-bey Veli, a fost primul bucătar din lume căruia i s-a construit un monument funerar, ca recunoaştere a valorii sale.

AYIN-I CEM
La Mevlevi există tradiţia ca după ceremoniile religioase să se bea şi să se mănânce, după un anumit ritual. La celebrarea "Ain-i cem" (Sărbătoarea recoltei), de exemplu, sunt aduse căni de cafea, cu care sunt serviţi cei de faţă, fiecare după rangul său, începând cu şeicul. După ce bea cafeaua, fiecare aşază cana în dreapta, dar puţin ascunsă. Ucenicii care vin să strângă cănile murdare se aşază în faţa dervişului, cu genunchiul drept pe pământ şi ia cana cu mâna stângă, ascunzând-o, de asemenea, după principiul lui Mevlana: "să nu arăţi niciodată lucrurile ruşinoase, urâte sau murdare".

Tot în timpul celebrării "Ayin-i cem" se bea subye - o băutură din migdale - şi se mănâncă şerbeturi din fructe. În perioada uceniciei la bucătărie, tinerii mănâncă "lokma", un fel de gogoşele, însiropate, presărate cu nucă şi scorţişoară.


Etlě Kayisi Yahnisi Iahnie cu carne şi caise
Pentru a pregăti acest fel de mâncare ai nevoie de două cepe mijlocii, o jumătate de kilogram de carne de miel sau de oaie cu os, tăiată bucăţi mari, 250 g caise uscate, 70 g migdale albe, tăiate mărunt, 50 g unt, două căni cu apă fierbinte, o jumătate de linguriţă de sare, o lingură de melasă de struguri sau o lingură de miere, două linguri de sirop de rodii, un pumn de aluat din apă şi făină.

Tai cepele solzişori şi le pui pe fundul unei cratiţe de pământ. Speli carnea bine, o aşezi deasupra şi presari sare. Tai caisele în două, aşezi în mijlocul fiecăreia câte puţin unt şi le pui peste carne. Presari migdalele tăiate mărunt. Dizolvi melasa de struguri sau mierea în apă caldă, adaugi siropul de rodii şi torni deasupra. Pui capacul şi îl lipeşti bine cu o fâşie subţire de aluat. Dai la cuptor, la 175 grade, pentru o oră şi jumătate, cel mult două ore. Carnea va fierbe înăbuşit, lăsând un sos. Se serveşte fierbinte.




Kabak Kalyesi - Fiertură de carne cu dovlecei şi năut
Ai nevoie de 500 g carne de berbec tăiată în cuburi, două cepe de mărime mijlocie, trei dovlecei, o cană de năut fiert, câte o jumătate de linguriţă de sare şi de piper, două linguri de sirop de rodii (sau 70 g verjus - suc obţinut din presarea strugurilor verzi), patru căni de zeamă de carne, fierbinte, una sau două linguriţe de mentă uscată, puţin unt sau altă grăsime pentru călit.

Speli carnea şi o puni într-o cratiţă de mărime potrivită. Adaugă suficientă apă încât să o acopere, apoi pune pe foc, să fiarbă la temperatură potrivită. Spumează din când în când. Trage vasul de pe foc atunci când carnea s-a înmuiat. Curăţă de pieliţe năutul (pe care l-ai fiert în prealabil cu o zi înainte). Taie ceapa solzişori. Curăţă dovleceii de coajă şi taie-i pe lung, în sferturi. Topeşte untul într-o cratiţă mare, căleşte ceapa şi rumeneşte uşor carnea, amestecând mereu.

Asezonează cu sare şi piper, adaugă năutul şi continuă să amesteci, pe foc, încă trei-patru minute. Toarnă zeama de carne în cratiţă, acoperă şi lasă să fiarbă, la loc potrivit, o jumătate de oră (fără să mai amesteci în vas, doar scuturându-l din când în când, ca să nu se prindă). Trage cratiţa de pe foc, adaugă siropul de rodii sau verjusul, presară menta. Acoperă vasul şi pune-l din nou pe foc, pentru 15 minute. Amestecă uşor, înainte de a pune porţiile în farfurie.


Lokma Tatlěsi - Gogoşele
Pentru aluatul din care se pregătesc "lokma" ai nevoie de două ouă, o jumătate de cană de iaurt, sucul de la o jumătate de lămâie, o linguriţă de drojdie pudră, o cană şi jumătate de făină. Pentru topping, îţi trebuie o lingură şi jumătate de scorţişoară, o cană de alune (sau nuci) tăiate mărunt, iar pentru sirop o cană de zahăr şi două căni de apă. Pentru prăjit, ai nevoie de 400 ml ulei de floarea- soarelui.

Siropul se pregăteşte punând la fiert zahărul în apă, la foc mic. Se lasă cinci minute din momentul în care începe să se încreţească faţa apei (fierbere uşoară). Aluatul pentru gogoşele se pregăteşte bătând ouăle cu zeama de lămâie şi iaurtul, apoi făina, în care înainte s-a amestecat drojdia uscată. Se frământă bine, se acoperă şi se lasă la temperatură camerei 20-30 de minute. Se încălzeşte uleiul într-o tigaie.

Cu lingura de desert, se iau din aluat bucăţi mici, care se prăjesc în uleiul fierbinte, la foc potrivit. După ce gogoşelele s-au rumenit pe toate părţile, se scot şi se aşază unele peste altele pe un platou. Se toarnă deasupra siropul fierbinte şi se lasă 10-15 minute, ca să se înmoaie. După aceea, se presară scorţişoară şi nuci măcinate şi se aduc la masă.


Tarhana Îorbasi - Ciorbă de trahana
Ai nevoie de 200 g de tarhana (trahana), 50 g unt, câte o jumătate de linguriţă de sare şi de piper negru (măcinat), o lingură de mentă uscată sfărâmată, şapte-opt căni de supă de carne de oaie sau de pasăre. Pune tarhanaua la fiert într-un vas adânc, cu două căni de apă rece. Amestecă din când în când cu furculiţa, până se obţine o pastă groasă, de consistenţa unui porridge (ca o mămăligă subţire).

Lasă vasul deoparte, pentru patru-cinci ore, ca să se umfle compoziţia. Topeşte unul într-o cratiţă mai adâncă şi dizolvă pasta de tarhana în zeama de carne. Amestecă mereu, ca să se omogenizeze, în timp ce fierbe la foc mic. Adaugă sare şi piper. Când conţinutul vasului începe să clocotească, faceţi focul mic, presăraţi menta şi mai lăsaţi un minut.
Citeşte mai multe despre:   popasuri monahale

 



Mai multe titluri din categorie

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino   Cafea pentru business – cafea acasă   În...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...
Serviciul de email marketing furnizat de