x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomia tradiţională reuneşte familia

Gastronomia tradiţională reuneşte familia

de Magda Cristina Ursache    |    12 Noi 2009   •   00:00
Gastronomia tradiţională reuneşte familia
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Hobkjuk (supă deasă de legume cu dovleac), Jeon (legume date prin aluat de clătită şi prăjite în tigaie), Bulgogi (grătar coreean), Bibimbap (orez cu legume şi carne de vită), Japche (tăiţei prăjiţi cu legume), Dakgangjeon (pui fript cu sos de soia), Yakwa (prăjiturele prăjite cu miere), Baesuk (pară dulce fiartă cu ghimbir). Un formidabil joc al aromelor, o minunată surpriză pentru papilele gustative şi o excelentă demonstraţie despre cum gastronomia unei ţări este un minunat ambasador al acesteia în lume.

Pentru toţi cei care am participat miercuri, 4 noiembrie, la Festivalul Gastronomiei Coreene (organizat de ambasada acestei ţări asiatice la Bucureşti), experienţa va rămâne una de neuitat. În decorul elegant al Clubului Diplomatic, doamnele coreence, îmbrăcate în costumul tradiţional, bogat în culoare, luminos, exotic, nu au făcut decât să potenţeze gustul deosebit al preparatelor.

Cei mai mulţi dintre oaspeţii Excelenţei Sale dl Lee Kwang Jae (ambasadorul Coreii de Sud la Bucureşti) vor rămâne numai cu aceste amintiri vizuale, olfactive, gustative. Noi am avut însă privilegiul de a asista în dimineaţa aceleiaşi zile la efortul de pregătire a întregului dineu. Aşa că suntem în măsură să vă devoalăm câteva dintre secretele gastronomiei coreene, aşa cum le-am aflat de la dna Chun Hui Jung, şefa delegaţiei de maeştri bucătari, care a venit special de la Seul pentru a crea (acesta este cel mai potrivit cuvânt) delicioasele bucate.

O BUCĂTĂRIE SĂNĂTOASĂ
Înainte de toate, am vrut să aflăm cât de picantă este gastronomia coreeană. "Depinde de felurile de mâncare. Kimchi e foarte picant, dar bibimbap nu este foarte condimentat. Chifteluţele de vită au, pe lângă carne, doar puţin sos de soia, usturoi, ardei verde, piper, sare. Oricine le-ar putea mânca. Kimchi este puţin mai picant, pentru că este fermentat. Dar şi aici depinde de ingrediente. Cel roşu, care conţine ardei iute roşu, este foarte picant, dar unele tipuri de Kimchi nu au ardei roşu, doar usturoi", ne spune dna Chun Hui Jung, care ţine să sublinieze:

"Kimchi este o mâncare foarte sănătoasă. În 2006, un ziar de sănătate din New York a ales cinci preparate considerate a fi cele mai sănătoase, iar Kimchi se afla printre ele. Fiind o mâncare fermentată, se dezvoltă bacteria acido-lactică, ce face foarte bine pentru stomac. Sănătoase sunt şi mâncărurile prăjite, pentru că folosim foarte puţin ulei, dar şi grătarele de vită sau de porc sau orezul. De asemenea, supele sunt foarte hrănitoare".

DIN GENERAŢIE ÎN GENERAŢIE
Ca şi în întreaga Asie, unul dintre scopurile mâncării este acela de a aduce familia împreună. "De obicei, doar mama găteşte, dar toată familia se strânge la masă."

Cum învaţă cei tineri să gătească? Cine şi când îi învaţă? "Bunica şi mama îşi învaţă fiicele şi nepoatele să gătească în cadrul familiei. De asemenea, soacrele îşi învaţă nurorile. În zilele noastre însă, deşi sunt mai multe femei care ştiu să gătească decât bărbaţi, majoritatea bucătarilor profesionişti sunt bărbaţi."




Există diferenţe ale reţetelor de la familie la familie? Există reţete transmise din generaţie în generaţie în cadrul unei familii? "Da!", răspunde categoric întrebărilor noastre dna Chun Hui Jung. "De exemplu, există câteva familii mai mari şi mai influente care au propriile reţete. Dar, de multe ori, acestea sunt împărtăşite. De aceea şi sunt atâtea tipuri de Kimchi în Coreea. Aproape 200 de reţete diferite. Roşu, alb, cu varză chinezească sau ridichi sau cu ambele...

Depinde de regiunea din care provine Kimchi-ul. Există regiuni în care poate fi foarte sărat sau altele în care procesul de fermentare este diferit şi arată ca o băutură. Dar avem şi reţete standard." Una dintre aceste reţete, de altfel, am aflat-o şi noi şi o veţi regăsi în paginile Jurnalului de bucătărie.

 

Maestra
Chun Hui Jung a condus delegaţia de maeştri bucătari coreeni - din care au mai făcut parte Kim Young Joo, Lee Hyo Jung, Jeon Youngmi, Kim Byung Jin, Lim Kyungsun - sosită la Bucureşti pentru festival. Unii dintre aceştia i-au fost învăţăcei, la Korean Food Institute. Dar iată ce ne-a spus despre cum a ajuns să predea gastronomia: "Tatăl meu m-a îndemnat. Eu studiam altceva, dar el mi-a spus că trebuie să învăţ să gătesc.

Mi-a sugerat să merg la universitatea noastră, pentru că acolo predau atunci unele doamne din familia regală. Dar la început mi-a plăcut altceva. Nu regret însă nimic. Sunt foarte norocoasă că pot să învăţ acum alţi studenţi să gătească. Predau materia numită Mâncare şi Nutriţie. Am studiat şi la Cordon Bleu, la Paris, aşa că ştiu ce e bun pentru viaţa omului modern. Iar studenţilor le place să cunoască toate părţile gastronomiei".

 

Pentru părinţi
În Coreea, cei mai în vârstă sunt onoraţi de familie cu orice prilej. La aniversarea părinţilor, copiii gătesc pentru aceştia. "De obicei, mâncarea este aşezată în straturi, pentru a fi mai înaltă, semn al anilor pe care părinţii i-au adunat. Unii copii nu ştiu să gătească. Dar cei mai mulţi pregătesc această masă specială, care seamănă cu opera unui artist."

×
Subiecte în articol: profesionistii