x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gastronomia tradiţională reuneşte familia

0
Autor: Magda Cristina Ursache 12 Noi 2009 - 00:00
Gastronomia tradiţională reuneşte familia Victor Stroe/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto
Hobkjuk (supă deasă de legume cu dovleac), Jeon (legume date prin aluat de clătită şi prăjite în tigaie), Bulgogi (grătar coreean), Bibimbap (orez cu legume şi carne de vită), Japche (tăiţei prăjiţi cu legume), Dakgangjeon (pui fript cu sos de soia), Yakwa (prăjiturele prăjite cu miere), Baesuk (pară dulce fiartă cu ghimbir). Un formidabil joc al aromelor, o minunată surpriză pentru papilele gustative şi o excelentă demonstraţie despre cum gastronomia unei ţări este un minunat ambasador al acesteia în lume.

Pentru toţi cei care am participat miercuri, 4 noiembrie, la Festivalul Gastronomiei Coreene (organizat de ambasada acestei ţări asiatice la Bucureşti), experienţa va rămâne una de neuitat. În decorul elegant al Clubului Diplomatic, doamnele coreence, îmbrăcate în costumul tradiţional, bogat în culoare, luminos, exotic, nu au făcut decât să potenţeze gustul deosebit al preparatelor.

Cei mai mulţi dintre oaspeţii Excelenţei Sale dl Lee Kwang Jae (ambasadorul Coreii de Sud la Bucureşti) vor rămâne numai cu aceste amintiri vizuale, olfactive, gustative. Noi am avut însă privilegiul de a asista în dimineaţa aceleiaşi zile la efortul de pregătire a întregului dineu. Aşa că suntem în măsură să vă devoalăm câteva dintre secretele gastronomiei coreene, aşa cum le-am aflat de la dna Chun Hui Jung, şefa delegaţiei de maeştri bucătari, care a venit special de la Seul pentru a crea (acesta este cel mai potrivit cuvânt) delicioasele bucate.

O BUCĂTĂRIE SĂNĂTOASĂ
Înainte de toate, am vrut să aflăm cât de picantă este gastronomia coreeană. "Depinde de felurile de mâncare. Kimchi e foarte picant, dar bibimbap nu este foarte condimentat. Chifteluţele de vită au, pe lângă carne, doar puţin sos de soia, usturoi, ardei verde, piper, sare. Oricine le-ar putea mânca. Kimchi este puţin mai picant, pentru că este fermentat. Dar şi aici depinde de ingrediente. Cel roşu, care conţine ardei iute roşu, este foarte picant, dar unele tipuri de Kimchi nu au ardei roşu, doar usturoi", ne spune dna Chun Hui Jung, care ţine să sublinieze:

"Kimchi este o mâncare foarte sănătoasă. În 2006, un ziar de sănătate din New York a ales cinci preparate considerate a fi cele mai sănătoase, iar Kimchi se afla printre ele. Fiind o mâncare fermentată, se dezvoltă bacteria acido-lactică, ce face foarte bine pentru stomac. Sănătoase sunt şi mâncărurile prăjite, pentru că folosim foarte puţin ulei, dar şi grătarele de vită sau de porc sau orezul. De asemenea, supele sunt foarte hrănitoare".

DIN GENERAŢIE ÎN GENERAŢIE
Ca şi în întreaga Asie, unul dintre scopurile mâncării este acela de a aduce familia împreună. "De obicei, doar mama găteşte, dar toată familia se strânge la masă."

Cum învaţă cei tineri să gătească? Cine şi când îi învaţă? "Bunica şi mama îşi învaţă fiicele şi nepoatele să gătească în cadrul familiei. De asemenea, soacrele îşi învaţă nurorile. În zilele noastre însă, deşi sunt mai multe femei care ştiu să gătească decât bărbaţi, majoritatea bucătarilor profesionişti sunt bărbaţi."




Există diferenţe ale reţetelor de la familie la familie? Există reţete transmise din generaţie în generaţie în cadrul unei familii? "Da!", răspunde categoric întrebărilor noastre dna Chun Hui Jung. "De exemplu, există câteva familii mai mari şi mai influente care au propriile reţete. Dar, de multe ori, acestea sunt împărtăşite. De aceea şi sunt atâtea tipuri de Kimchi în Coreea. Aproape 200 de reţete diferite. Roşu, alb, cu varză chinezească sau ridichi sau cu ambele...

Depinde de regiunea din care provine Kimchi-ul. Există regiuni în care poate fi foarte sărat sau altele în care procesul de fermentare este diferit şi arată ca o băutură. Dar avem şi reţete standard." Una dintre aceste reţete, de altfel, am aflat-o şi noi şi o veţi regăsi în paginile Jurnalului de bucătărie.

 

Maestra
Chun Hui Jung a condus delegaţia de maeştri bucătari coreeni - din care au mai făcut parte Kim Young Joo, Lee Hyo Jung, Jeon Youngmi, Kim Byung Jin, Lim Kyungsun - sosită la Bucureşti pentru festival. Unii dintre aceştia i-au fost învăţăcei, la Korean Food Institute. Dar iată ce ne-a spus despre cum a ajuns să predea gastronomia: "Tatăl meu m-a îndemnat. Eu studiam altceva, dar el mi-a spus că trebuie să învăţ să gătesc.

Mi-a sugerat să merg la universitatea noastră, pentru că acolo predau atunci unele doamne din familia regală. Dar la început mi-a plăcut altceva. Nu regret însă nimic. Sunt foarte norocoasă că pot să învăţ acum alţi studenţi să gătească. Predau materia numită Mâncare şi Nutriţie. Am studiat şi la Cordon Bleu, la Paris, aşa că ştiu ce e bun pentru viaţa omului modern. Iar studenţilor le place să cunoască toate părţile gastronomiei".

 

Pentru părinţi
În Coreea, cei mai în vârstă sunt onoraţi de familie cu orice prilej. La aniversarea părinţilor, copiii gătesc pentru aceştia. "De obicei, mâncarea este aşezată în straturi, pentru a fi mai înaltă, semn al anilor pe care părinţii i-au adunat. Unii copii nu ştiu să gătească. Dar cei mai mulţi pregătesc această masă specială, care seamănă cu opera unui artist."

Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 



Mai multe titluri din categorie

Serialul Adela, lider de audiență seara trecută, când a ajuns la finalul acestui sezon

Serialul Adela, lider de audiență seara trecută, când a ajuns la finalul acestui sezon
Galerie Foto Cel mai nou proiect produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela, a ajuns aseară la sfârşit de sezon. Răsturnările de situație, veştile neaşteptate şi momentele încărcate de tensiune din finalul...

(P) Apeleaza la firma de servicii funerare presidentcraiova.ro în cazul unui deces la domiciliu

(P) Apeleaza la firma de servicii funerare presidentcraiova.ro în cazul unui deces la domiciliu
Încetarea din viață a unei persoane este un prilej de mare durere și tristețe pentru cei dragi, indiferent dacă decesul a avut loc la domiciliu, la spital, sau într-o cu totul altă împrejurare. De multe ori,...

Sfaturi pentru a putea achiziționa cele mai bune camere supraveghere video

Sfaturi pentru a putea achiziționa cele mai bune camere supraveghere video
Societatea în care trăim este plină de pericole motiv pentru care fiecare dintre noi trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a putea trăi sau desfășura activitatea în cele mai bune condiții. Supravegherea...

(P) Cele mai apreciate cadouri: obiecte personalizate de la Giftday.ro  !

(P) Cele mai apreciate cadouri: obiecte personalizate de la Giftday.ro  !
Chiar dacă marile sărbători recunoscute, printre altele, și pentru că sunt un bun prilej de a oferi cadouri celor dragi nouă au trecut, asta nu înseamnă că trebuie să te culci pe o ureche cum se spune, și să...

(P) Funerare.ro vine in ajutorul celor aflati la nevoie !

(P) Funerare.ro vine in ajutorul celor aflati la nevoie !
Decesul unei ființe dragi ne dă peste cap existența, ne simțim de-a dreptul copleșiți de durere, dar cu toate acestea trebuie să fim puternici, pentru a ne ocupa așa cum trebuie de ritualurile care trebuie...

O nouă atracție pentru cei care vizitează România: Brunch cu specific rucărean

O nouă atracție pentru cei care vizitează România: Brunch cu specific rucărean
Zonele cele mai puțin cunoscute din țara noastră, pline de minuni ale naturii, de povești și legende, tradiții și obiceiuri păstrate din moși-strămoși, sunt promovate, acum, prin întruniri câmpenești la...

Grecia, Egipt, Turcia, Tenerife și Bulgaria, preferate în această vară

Grecia, Egipt, Turcia, Tenerife și Bulgaria, preferate în această vară
Unii români aleg vacanțele exotice, alții caută zone fără restricții. Un alt segment de public se orientează spre destinațiile care le oferă mai multe măsuri de siguranță. Noile reguli internaționale de...

Motivele pentru care NU ai cum sa dai gres, daca achizitionezi bilete de avion in Creta - Heraklion!

Motivele pentru care NU ai cum sa dai gres, daca achizitionezi bilete de avion in Creta - Heraklion!
Galerie Foto Gandul la vacanta este cel care ne incurajeaza in zilele grele de munca, dar si in zilele in care ne simtim abatuti. Un concediu este bine-venit intotdeauna, dar pentru ca acesta sa fie memorabil, este important sa...

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei
Dacă vrei să faci o schimbare în această perioadă și să sărbătorești începutul unui nou sezon, nu este nevoie să faci o renovare propriu-zisă. Micile detalii pe care le poți înlocui în cadrul...

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...
Serviciul de email marketing furnizat de