Fie ca se credea ca erau trimise de zei, fie ca isi creasera aceasta faima, anumite fructe si legume au ramas in constiinta oamenilor ca fiind afrodiziace. Primii care s-au bucurat de binefacerile lor au fost romanii, grecii si egiptenii.
Afrodiziacele au fost considerate in antichitate remedii pentru diferite lipsuri ale vietii sexuale - impotenta sau infertilitatea. Inca de pe atunci, oamenii faceau diferenta intre substantele care cresteau fertilitatea si cele care sporeau calitatea sexului. Cum in acea vreme procrearea era un aspect important atat al vietii morale, cat si al celei religioase, afrodiziacele aveau un rol foarte important in viata cuplului. Conform "Cambridge World History of Food", una dintre cele mai la indemana solutii pentru rezolvarea acestor probleme era alimentatia."Una dintre cele mai la indemana solutii pentru rezolvarea problemelor de fertilitate si pentru libidoul scazut era, pentru greci si romani, alimentatia" - Enciclopedia "Cambridge World History of Food"
CONDIMENTE
|
Se spune ca ghimbirul, mustarul, nucsoara, scortisoara si sofranul ar fi condimentele dragostei. Folosite in gastronomie zi de zi la prepararea unor mancaruri sau sub forma unor cure cu pulberi, tincturi sau ceaiuri, pot aduce si o imbunatatire a performantelor sexuale. Insa medicii atrag atentia ca folosirea lor abuziva ar putea duce la efecte neplacute asupra unor organe interne. Asa ca si condimentele afrodiziace trebuie folosite cu masura.
|
sOs
|
Ingrediente: doi catei de usturoi, sare, o lingurita cu mustar, 200 ml iaurt, ceapa verde, boia rosie.
Preparare: se piseaza usturoiul, se freaca bine cu sare, apoi cu mustar. Se pune o lingurita cu iaurt si se freaca din nou. Se adauga tot iaurtul si se amesteca. La sfarsit se toaca marunt ceapa si se adauga la amestec. Se presara boia rosie si se amesteca.
|
RETETA
|
Supa de rosiiIngrediente: o ceapa, doi catei de usturoi, 4 rosii mari, o cana cu bulion, o cana cu apa, o lingura cu otet, 50 g busuioc, sare de mare si piper dupa gust. Preparare: se pun ceapa si usturoiul intr-un vas si se amesteca. Se taie rosiile in bucati si se adauga impreuna cu sucul de rosii in vas. Se amesteca pana cand totul are consistenta unui piure. Se adauga restul de ingrediente si se amesteca in continuare. Se pune compozitia intr-un vas mare si se lasa la frigider pentru aproximativ cinci ore. Se toarna supa in boluri racite si se presara peste fiecare portie cate o jumatate de lingura cu busuioc proaspat. |