"Romania culinara", proiectul pe care vi-l propuneam pentru "anul 2" al Jurnalului de bucatarie, debuteaza cu un numar dedicat specificului culinar al orasului Turda. Si tot in acest numar deschidem portile unui alt proiect al suplimentului nostru: "Europa gurmanda".
Aflat in inima tarii, municipiul Turda iese in evidenta prin cateva "prioritati": aici s-a decretat pentru prima data libertatea religioasa, in 1658, cand au fost recunoscute oficial, intaia oara, patru religii intre zidurile aceleiasi cetati. Turda este si primul oras din lume iluminat cu gaz. Istoria localitatii este insa cu mult mai veche, arheologii si istoricii situand aici antica Potaissa romana, iar ceva din alimentatia specifica acelor vremuri se regaseste si in arta culinara actuala. ROMANIA CULINARA. Adapostind si astazi nu mai putin de patru etnii - patru religii si patru culturi distincte - , Turda se bucura de o bucatarie care exceleaza prin diversitate. Cu retetele culinare turdene - romanesti, unguresti, nemtesti si evreiesti - veti avea prilejul sa va delectati citind prima parte a Jurnalului de bucatarie din aceasta saptamana. Tanara jurnalista turdeana Dana Deac le-a cules cu intentia de a le aduna intr-o carte. Pana la pagina de carte promisa, cele mai interesante dintre aceste bucate au fost preparate in bucataria suplimentului nostru. Le-am gustat si va garantam ca sunt savuroase! EUROPA GURMANDA. Cel de-al doilea proiect pe care vi-l oferim porneste de la premisa ca "intrarea in Europa" va aduce Romania nu intr-o "Europa a Natiunilor", asa cum a fost ea construita cu ceva vreme in urma, ci intr-un organism in plina transformare, tinzand sa devina ceea ce s-ar numi "Europa Cetateanului". Intr-o "tara de tari", ceva va trebui sa ramana numai si numai al fiecarui neam in parte, iar acel "ceva" este mostenirea noastra culturala. Iar felul in care ne hranim vorbeste implicit si despre cultura noastra. Goethe ne indemna intr-o scriere de maturitate sa ne comparam ca sa putem afla cine suntem. Sa realizam, dar, aceasta autocunoastere cunoscandu-i pe ceilalti si apoi stabilind care ne sunt originile comune si deosebirile. Incercam sa va propunem aceasta "cunoastere prin comparare" punandu-va dinainte bucatele Europei. Primul popas l-am facut este in Ungaria, la Festivalul International al Carnatilor.Citește pe Antena3.ro