x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar GASTRONOMIE/UTIL

GASTRONOMIE/UTIL

12 Dec 2004   •   00:00

13 decembrie 2004


  • Datorita continutului ridicat de aminoacizi si grasimi, carnea de peste are un numar mai mare de calorii decat cea de vita si de aceea este recomandata persoanelor care depun un efort cu consum mare de calorii (cum sunt sportivii de performanta).
  • Carnea de peste contine vitaminele A, B1, B2, saruri minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu), oligoelemente (nichel, cobalt), care au un rol important in metabolismul organismului.
  • Tocatura de peste se prepara din peste mare de apa dulce (crap, somn, salau) sau din peste oceanic.
  • Ciorbele si borsurile se prepara din: crap, caras, salau, platica, lin, somn, stiuca si peste marunt.
  • Bibanul este cel mai potrivit pentru saramura. Stiuca este potrivita pentru umplut.
  • Din tocatura de peste se pot prepara perisoare, crochete, sarmale, ardei umpluti, rosii umplute, musaca, macaroane cu pasta de peste etc.
  • Mirodeniile cele mai potrivite pentru preparatele din peste sunt: dafin, ienibahar, cimbru, coriandru, tarhon, piper, cuisoare, nucsoara si patrunjel verde.
  • Legumele si zarzavaturile ce pot fi servite alaturi de peste sunt: ceapa, cartofi, morcovi, ardei, rosii, radacina de patrunjel.
  • Pentru indepartarea mirosului de peste de pe maini si vase, acestea se clatesc mai intai cu apa rece, iar mai apoi se spala cu apa calda si detergenti sau cu apa calda la care se adauga o lingura de otet (sare de lamaie). Tacamurile se freaca cu zat de cafea.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie