x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar GASTRONOMIE/Utile

GASTRONOMIE/Utile

03 Ian 2005   •   00:00

04 IANUARIE 2005
  • Gustul neplacut al cartofilor inghetati dispare daca acestia sunt tinuti in apa rece, iar la fiert se vor pune in apa clocotita sarata cu o lingurita de otet diluat.

  • In apa in care fierb cartofii pentru piure, se poate adauga o lingurita de suc de lamaie si putin zahar. Cartofii vor ramane albi si vor fi mai gustosi. De asemenea, se mai pot adauga marar si usturoi.

  • De cate ori este posibil, cartofii se fierb intregi sau in bucati mari, apoi se maruntesc dupa fierbere, evitandu-se astfel pierderea mare de vitamine.

  • Pentru a pastra vitamina C din cartofi, este recomandabil sa fie curatati cu un cutit din otel inoxidabil.

  • Cartofii in coaja nu se sfarama la fiert daca se ung in prealabil cu ulei, in care a fost dizolvat in prealabil un cutit cu sare fina.

  • Uleiul folosit la prajit cartofi poate fi refolosit daca in recipientul in care este pastrat se adauga cateva coji de ou.

  • Piureul de cartofi ramas se acopera cu o cescuta de lapte fierbinte, pentru a nu prinde crusta. Intotdeauna piureul, ca si toate sosurile se vor reincalzi numai in baie de aburi.

  • Inainte de a aseza cartofii in cuptor, acestia vor fi bine spalati, stersi cu un prosop si unsi cu putin ulei. Se vor coace fara sa li se deterioreze coaja si, mai mult, aceasta va fi mai crocanta.

  • Cartofii curatati, taiati marunt si tinuti 2-3 ore in apa rece pierd complet vitamina C.

  • Fierti in coaja si, mai ales, copti, cartofii sunt mult mai hranitori decat pregatiti in alt mod.

  • Cartofii pentru iarna se vor pastra mult mai mult timp daca vor fi presarati cu pulberea obtinuta din carbune de lemn.

  • Cartofii pai sunt mult mai gustosi daca inainte de a-i praji se sterg cu un prosop uscat.

  • Piureul de cartofi va fi alb si pufos daca se bate cu lapte dulce fierbinte. Daca laptele este rece, piureul devine vinetiu.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie cartofii