x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomie / Von Bismark - un mancau

Gastronomie / Von Bismark - un mancau

de Anna Borca    |    15 Apr 2006   •   00:00
Gastronomie / Von Bismark  -  un mancau

Scrumbie Bismark, limba de mare à la Bismark, salata Bismark, Bismarckeicke - desert, iata doar cateva dintre preparatele ce poarta numele politicianului german Otto von Bismark (1815-1898).

La implinirea celor 80 de ani (1895), von Bismark - supranumit "cancelarul de fier" - a primit 500.000 de felicitari, 20.000 de telegrame si 3.280 de colete cu daruri. Oficiul postal din raza caruia domicilia a fost nevoit sa angajeze 28 de colaboratori ca sa reuseasca sa carteze "viitura postala" adresata cancelarului octogenar.

Von Bismark afisa o aparenta modestie cand spunea ca nu vrea sa i se inalte statui pentru faptele sale. Totusi, in viata fiind, i s-au inaugurat 34 de statui (Lenin si, mai tarziu, Trujillo aveau sa-l depaseasca inzecit!). Popularitatea si prestigiul de care se bucura au determinat aparitia "marcii Bismark". Cutite, tutun, portmonee, lichior, restaurante etc. au fost "botezate" cu acest nume. Maestrii bucatari din restaurantele "Bismark" au nascocit si preparate culinare, care pot fi si astazi gasite in cartile de bucate germane. Sa enumeram cateva: scrumbie Bismark, limba de mare (peste marin, cu ambii ochi pe partea stanga) Ã la Bismark, salata Bismark, Bismarckeicke - desert, etc.

POFTICIOS. Despre o asemenea personalitate accentuata de talie europeana a circulat o bogata anecdotica reala, dar si inventata. I se dusese vestea despre poftele sale pantagruelice. De obicei, lua masa de doua ori pe zi. Meniul cuprindea cinci feluri de preparate, "udate" din abundenta cu vin si cu bere. Si avea de unde. In pivnitele sale se pastrau cele mai bune soiuri de vin, bere si alte fineturi, trimise in dar din toate colturile Germaniei. Invitatii sai ramaneau surprinsi de cat de mult putea sa "devoreze" la o masa "cancelarul de fier": carnaciori de casa, salata de cartofi, ansoa, scrumbii erau ingurgitate doar ca aperitiv. "Depunerile" alimentare au facut ca la 68 de ani (in anul 1883) sa cantareasca 113 kg. Consecintele l-au facut sa-i cheme pe medici. Primul consultant a dat verdictul: cancer la ficat. Alt urmas al lui Esculap a diagnosticat: "Nu aveti cancer, domnule Bismark. Dumneavoastra suferiti de voracitate, bulimie, lacomie, pofta de mancare exagerata. Alegeti-va dvs., excelenta, cuvantul sau sintagma pe care o preferati, ele semnifica aceeasi stare". Tratamentul fixat: interdictie la alcool si dieta severa. Chiar daca nu a fost pe placul cancelarului, acesta, ca in proverbul romanesc "vrei nu vrei, bea Grigore agheasma", a respectat canoanele (la baut si la mancat), scapand de un "lest" de 22 kg. A mai trait inca trei lustri de viata - 15 ani.

MARCA. Numele sau este si astazi folosit in scopuri comerciale. Unul din urmasi, contele Maximilian von Bismark, are un imperiu de bauturi alcoolice: votca, lichior, sampanie etc. purtand marca inaintasului benefic pentru prosperitatea familiei.

Cum s-a ajuns ca un preparat obisnuit, scrumbie marinata, sa poarte numele "Bismark"? Se spune ca, la una din intrunirile politice, la o intrebare provocatoare pusa de socialisti lui Bismark cu privire la alimentatia poporului, acesta a replicat, spunand ca, dupa parerea lui, scrumbia este gustoasa, sanatoasa si in acelasi timp ieftina. Asa ca el recomanda tuturor acest preparat. In anul 1882, un intreprinzator inventiv a pus pe piata "scrumbie marinata Bismark".
×
Subiecte în articol: gastronomie bismark