x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gata în 20 de minute!

Gata în 20 de minute!

de Tudor Cires    |    15 Oct 2009   •   00:00
Gata în 20 de minute!
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

Dacă nu ai timp să găteşti mâncăruri din categoria "slow food", Jamie Oliver îţi propune câteva reţete rapide, care conservă însă ceva din nostalgia bucătăriei bunicii.

Dintre toate "maladiile" timpului modern, lipsa de timp pare să fie cea mai acută. Nu ne mai rămâne vreme să ne bucurăm de un răsărit de soare, de zâmbetul unui copil şi, din păcate, o spune şi Jamie Oliver, nu mai avem vreme să ne gătim singuri acea mâncare delicioasă după care tânjim de când, copii fiind, încă ne delectam cu bucatele bunicii.

UŞOR DE PREGĂTIT
Pentru cei care nu au destul timp să gătească, Jamie a redactat un capitol special, într-una dintre ultimele sale cărţi, "Ministry of Food", reţete uşor de pregătit, în numai 20 de minute. Pe de o parte, a căutat să găsească maniera rapidă de a găti preparate clasice, pentru care, îndeobşte, ai nevoie de mai mult decât cele 20 de minute promise, iar pe de altă parte, o spune singur, unele dintre aceste reţete rapide sunt dintre cele care oricum nu necesitau un timp prea mare de preparare - este vorba despre multe preparate italiene cu paste, despre salate sau despre mâncăruri cu peşte.

Sunt mâncăruri numai bune pentru un prânz sau o cină în doi (singurătatea nu e bună niciodată, mai ales dinaintea unei farfurii cu mâncare!). Sunt soluţii pentru bucătari începători, dar mai ales pentru oameni ocupaţi. Iar pentru ca nu cumva "ucenicii" săi, cititorii, să piardă timpul şi cu înţelesul indicaţiilor, fiecare reţetă este însoţită de fotografii pe etape. Dacă nici aşa nu e simplu...!

QUICK PASTA
Una dintre recomandările lui Jamie este: când nu ai decât 20 de minute la dispoziţie, fă-ţi o farfurie cu paste. "Ei bine, toată lumea iubeşte pastele; se pregătesc rapid, convenabil, ai ingredientele mereu la îndemână, nefiind foarte perisabile, şi poţi face o mulţime de variante, adăugându-le doar câteva ierburi proaspete şi ulei de măsline". Şi, ce e mai important, cu puţină imaginaţie, poţi să găteşti şi să mănânci paste zi de zi, fără să te plictiseşti, preparându-le mereu altfel.

Pe de altă parte, este imposibil să nu îţi iasă reţeta dacă ţii minte doar câteva lucruri: că pastele sunt făcute din făină, apă şi ouă, iar pentru fierberea lor sunt câţiva paşi simpli de urmat. Condimentele, ierburile aromate sunt totul, ele dau gustul. "Dacă nu pui condimente în apa în care le fierbi, pastele vor avea gust de... aer", mai spune el.

BUCATE NOSTALGICE
Însă capitolul despre paste se termină foarte repede - cum spuneam, cu cât eşti mai imaginativ, cu atât vei avea mai multe reţete. Cititorul pasionat de gătit (dar fără timp în tolbă, ca să-şi poată împlini pasiunea) găseşte în "Ministry of Food" câteva sute de alte reţete savuroase şi uşor de preparat. Cum ar fi tocăniţele - "stews", în engleză - care sunt nu doar delicioase şi relativ simplu de preparat, dar sunt şi foarte hrănitoare. În acelaşi timp, o tocăniţă bine preparată - fie că este numai din legume sau are şi carne printre ingrediente - îţi poate provoca nostalgii...

Este unul dintre acele feluri de mâncare ce ne amintesc mereu de o lume caldă, familiară, în care am crescut şi de care ne-a îndepărtat aceeaşi existenţă "pe repede-nainte" pe care o ducem în noul mileniu al vitezei. Şi, apropo de toate acestea, deviza lui Jamie Oliver este: "Dacă tot nu ai timp, măcar găteşte repede şi mănâncă încet, delectează-te, savurează mâncarea!".

×