x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gătiţi cu Jamie până la 75 de ani şi după

Gătiţi cu Jamie până la 75 de ani şi după

de Tudor Cires    |    15 Oct 2009   •   00:00
Gătiţi cu Jamie până la 75 de ani şi după
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

Deşi cotat la bursa celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie, Jamie Oliver, 34 de ani, face parte dintre cei care nu pun banii la ciorap. Una dintre investiţiile sale se află în proiecte sociale de genul celui intitulat "Fifteen".

Fifteen este un lanţ de restaurante în care se face şcoală. O şcoală de "chefs" care să-i servească, într-o zi (cum s-a şi întâmplat, anul acesta) pe Barack Obama şi pe Angela Merkel. Cursurile acestei şcoli, destinate în special tinerilor proveniţi din familii defavorizate, sunt extrem de simple şi, mai ales, au un pronunţat caracter practic. 15 ucenici învaţă "legile lui Jamie" de pe o carte cu sfaturi pentru "a deveni un bucătar mai bun".

BIBLIA LUI JAMIE
În "Să gătim cu Jamie", carte apărută în 2007, în traducere, la Editura Curtea Veche, avem o imagine destul de corectă a bibliei gastronomice a celui supranumit "The Naked Chef". Sau bucătarul dezbrăcat... de secrete, evident. "Indiferent dacă aţi mai gătit sau sunteţi un novice în acest domeniu, vreau să vă ofer o fărâmă din cursul nostru de bucătărie de la Fifteeen" - scrie Jamie în prefaţă. Ce cuprinde cartea lui Jamie? O serie de reţete extraordinare, care surprind, în primul rând, prin simplitate.

Jamie apelează, ca de obicei, la ingrediente uşor de găsit şi relativ puţine. De altfel, este visul lui să poată învăţa lumea să gătească cu numai două elemente de bază. Iată un exemplu: "Dacă aveţi un muşchi frumos de vită, puteţi să-l fierbeţi la foc mic, cu capac, timp de şapte-opt ore sau peste noapte; dimineaţa, carnea va fi puţin crocantă deasupra, moale în interior şi va avea o aromă intensă, extraordinară - chiar înainte de a adăuga alte ingrediente".

HRANA PENTRU VIITOR
Teoria lui Jamie este că astăzi, spre deosebire de anii '50, oamenii dau mai puţină importanţă la ceea ce înghit în fiecare zi. Dacă e vorba de carne, nu le pasă de unde provine animalul, cum a fost crescut sau cu ce a fost hrănit. "Cartea de faţă, scrie Jamie Oliver referindu-se la «Să gătim cu Jamie», este o încercare de a face ca prepararea şi consumul alimentelor adevărate, naturale, sănătoase, să redevină ceva normal... Felul în care producem şi gătim alimentele va avea un impact radical asupra generaţiei următoare."

LA ORICE VÂRSTĂ, UN BUN BUCĂTAR
În cursul său de artă culinară, Jamie îşi încurajează elevii să încerce mereu ceva nou, să se familiarizeze cu câteva tehnici simple şi să facă alegeri în cunoştinţă de cauză. Tot astfel îşi tratează cititorii: "Vă voi trata ca pe un elev al meu şi vă voi învăţa cum să gătiţi cu îndemânare". Dezvoltându-şi teoria că fiecare om poate învăţa să gătească, dacă vrea, în câteva ore, Jamie se străduieşte să pună la îndemâna fiecăruia o tehnică de preparare a hranei şi, mai mult decât atât, un stil corect de viaţă.

"Să găteşti, spune el, nu e un lucru greu sau rezervat unei elite. Gândiţi-vă puţin: dacă aveţi noroc, veţi trăi în jur de 75 de ani şi în fiecare zi veţi lua trei mese; aşa că ar fi bine să învăţaţi să gătiţi cum trebuie şi cu plăcere!"


Chiftele de dovlecei
Este o reţetă pe care am învăţat-o relativ recent. Nu eram sigur dacă o să meargă, dar a mers şi am fost foarte încântat de rezultate. Dacă o preparaţi cum trebuie, veţi obţine un amestec delicios de dovlecei, crocanţi în exterior, dar moi şi fragezi în interior. Mie îmi place să îi mănânc ca atare sau pe un platou cu gustări, alături de brânză feta şi roşii bine coapte sau cu friptură de porc, cu pui sau cu peşte. Este o mâncare de vară nemaipomenită.

Ingrediente pentru 4 porţii:
4 dovlecei, un ou ecologic mare, o linguriţă cu piper alb, o lingură cu vârf cu făină cernută, un ardei iute roşu, curăţat de seminţe şi tocat mărunt, frunzele tocate de la o legătură de mentă proaspătă, lămâie curăţată de coajă şi tăiată în sferturi, o mână bună cu parmezan proaspăt ras, sare de mare, ulei de măsline, o jumătate de linguriţă cu chimion.
Preparare: Îndepărtaţi capetele dovleceilor şi tăiaţi-i în sferturi, pe lungime. Înlăturaţi mijlocul alb şi pufos cu ajutorul unui cuţit. Apoi tăiaţi dovleceii beţişoare, fără să vă faceţi prea multe griji cu privire la formă - nu trebuie să fie perfect regulate. Separaţi ouăle şi puneţi albuşurile într-un bol şi gălbenuşul în altul. Adăugaţi la gălbenuş beţişoare de dovlecei, piper alb, făina, ardeiul iute, menta, coaja de lămâie şi parmezanul, apoi amestecaţi cu mâinile. Nu vă sfiiţi, puteţi chiar să stoarceţi bine amestecul.

Bateţi albuşul spumă cu un praf de sare (dacă e prin preajmă cineva care se plictiseşte, rugaţi-l să vă ajute), apoi încorporaţi-l uşor în amestecul de dovlecei.A sosit momentul să modelaţi chiftelele; puteţi să faceţi doar una, mare, de circa un centimetru grosime, sau mai multe chiftele mici, pe care le veţi prăji pe rând în două tigăi non-aderente. Turnaţi în cele două tigăi ulei de măsline din belşug şi puneţi în fiecare câte cinci-şase grămăjoare din amestecul de dovlecei. Presăraţi-le cu chimion şi prăjiţi-le la foc mijlociu, circa două minute şi jumătate pe fiecare parte, până când se rumenesc.

În timp ce prăjiţi chiftelele, puteţi să chemaţi oaspeţii la masă şi să desfaceţi sticla de vin alb! Când chiftelele s-au rumenit pe ambele părţi, serviţi-le la masă pe un platou, decorat cu sfertul de lămâie; o să dispară cât aţi clipi din ochi!

• Reţetă din volumul " Să gătim cu Jamie", Editura Curtea Veche, 2007

×