x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gătiţi cu Jamie până la 75 de ani şi după

0
Autor: Tudor Cires 15 Oct 2009 - 00:00
Gătiţi cu Jamie până la 75 de ani şi după Copyright Editura Curtea Veche/

Deşi cotat la bursa celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie, Jamie Oliver, 34 de ani, face parte dintre cei care nu pun banii la ciorap. Una dintre investiţiile sale se află în proiecte sociale de genul celui intitulat "Fifteen".

Fifteen este un lanţ de restaurante în care se face şcoală. O şcoală de "chefs" care să-i servească, într-o zi (cum s-a şi întâmplat, anul acesta) pe Barack Obama şi pe Angela Merkel. Cursurile acestei şcoli, destinate în special tinerilor proveniţi din familii defavorizate, sunt extrem de simple şi, mai ales, au un pronunţat caracter practic. 15 ucenici învaţă "legile lui Jamie" de pe o carte cu sfaturi pentru "a deveni un bucătar mai bun".

BIBLIA LUI JAMIE
În "Să gătim cu Jamie", carte apărută în 2007, în traducere, la Editura Curtea Veche, avem o imagine destul de corectă a bibliei gastronomice a celui supranumit "The Naked Chef". Sau bucătarul dezbrăcat... de secrete, evident. "Indiferent dacă aţi mai gătit sau sunteţi un novice în acest domeniu, vreau să vă ofer o fărâmă din cursul nostru de bucătărie de la Fifteeen" - scrie Jamie în prefaţă. Ce cuprinde cartea lui Jamie? O serie de reţete extraordinare, care surprind, în primul rând, prin simplitate.

Jamie apelează, ca de obicei, la ingrediente uşor de găsit şi relativ puţine. De altfel, este visul lui să poată învăţa lumea să gătească cu numai două elemente de bază. Iată un exemplu: "Dacă aveţi un muşchi frumos de vită, puteţi să-l fierbeţi la foc mic, cu capac, timp de şapte-opt ore sau peste noapte; dimineaţa, carnea va fi puţin crocantă deasupra, moale în interior şi va avea o aromă intensă, extraordinară - chiar înainte de a adăuga alte ingrediente".

HRANA PENTRU VIITOR
Teoria lui Jamie este că astăzi, spre deosebire de anii '50, oamenii dau mai puţină importanţă la ceea ce înghit în fiecare zi. Dacă e vorba de carne, nu le pasă de unde provine animalul, cum a fost crescut sau cu ce a fost hrănit. "Cartea de faţă, scrie Jamie Oliver referindu-se la «Să gătim cu Jamie», este o încercare de a face ca prepararea şi consumul alimentelor adevărate, naturale, sănătoase, să redevină ceva normal... Felul în care producem şi gătim alimentele va avea un impact radical asupra generaţiei următoare."

LA ORICE VÂRSTĂ, UN BUN BUCĂTAR
În cursul său de artă culinară, Jamie îşi încurajează elevii să încerce mereu ceva nou, să se familiarizeze cu câteva tehnici simple şi să facă alegeri în cunoştinţă de cauză. Tot astfel îşi tratează cititorii: "Vă voi trata ca pe un elev al meu şi vă voi învăţa cum să gătiţi cu îndemânare". Dezvoltându-şi teoria că fiecare om poate învăţa să gătească, dacă vrea, în câteva ore, Jamie se străduieşte să pună la îndemâna fiecăruia o tehnică de preparare a hranei şi, mai mult decât atât, un stil corect de viaţă.

"Să găteşti, spune el, nu e un lucru greu sau rezervat unei elite. Gândiţi-vă puţin: dacă aveţi noroc, veţi trăi în jur de 75 de ani şi în fiecare zi veţi lua trei mese; aşa că ar fi bine să învăţaţi să gătiţi cum trebuie şi cu plăcere!"


Chiftele de dovlecei
Este o reţetă pe care am învăţat-o relativ recent. Nu eram sigur dacă o să meargă, dar a mers şi am fost foarte încântat de rezultate. Dacă o preparaţi cum trebuie, veţi obţine un amestec delicios de dovlecei, crocanţi în exterior, dar moi şi fragezi în interior. Mie îmi place să îi mănânc ca atare sau pe un platou cu gustări, alături de brânză feta şi roşii bine coapte sau cu friptură de porc, cu pui sau cu peşte. Este o mâncare de vară nemaipomenită.

Ingrediente pentru 4 porţii:
4 dovlecei, un ou ecologic mare, o linguriţă cu piper alb, o lingură cu vârf cu făină cernută, un ardei iute roşu, curăţat de seminţe şi tocat mărunt, frunzele tocate de la o legătură de mentă proaspătă, lămâie curăţată de coajă şi tăiată în sferturi, o mână bună cu parmezan proaspăt ras, sare de mare, ulei de măsline, o jumătate de linguriţă cu chimion.
Preparare: Îndepărtaţi capetele dovleceilor şi tăiaţi-i în sferturi, pe lungime. Înlăturaţi mijlocul alb şi pufos cu ajutorul unui cuţit. Apoi tăiaţi dovleceii beţişoare, fără să vă faceţi prea multe griji cu privire la formă - nu trebuie să fie perfect regulate. Separaţi ouăle şi puneţi albuşurile într-un bol şi gălbenuşul în altul. Adăugaţi la gălbenuş beţişoare de dovlecei, piper alb, făina, ardeiul iute, menta, coaja de lămâie şi parmezanul, apoi amestecaţi cu mâinile. Nu vă sfiiţi, puteţi chiar să stoarceţi bine amestecul.

Bateţi albuşul spumă cu un praf de sare (dacă e prin preajmă cineva care se plictiseşte, rugaţi-l să vă ajute), apoi încorporaţi-l uşor în amestecul de dovlecei.A sosit momentul să modelaţi chiftelele; puteţi să faceţi doar una, mare, de circa un centimetru grosime, sau mai multe chiftele mici, pe care le veţi prăji pe rând în două tigăi non-aderente. Turnaţi în cele două tigăi ulei de măsline din belşug şi puneţi în fiecare câte cinci-şase grămăjoare din amestecul de dovlecei. Presăraţi-le cu chimion şi prăjiţi-le la foc mijlociu, circa două minute şi jumătate pe fiecare parte, până când se rumenesc.

În timp ce prăjiţi chiftelele, puteţi să chemaţi oaspeţii la masă şi să desfaceţi sticla de vin alb! Când chiftelele s-au rumenit pe ambele părţi, serviţi-le la masă pe un platou, decorat cu sfertul de lămâie; o să dispară cât aţi clipi din ochi!

• Reţetă din volumul " Să gătim cu Jamie", Editura Curtea Veche, 2007

Citeşte mai multe despre:   jamie oliver,   secretele bucătăriei lui jamie,   carte de bucate

 



Mai multe titluri din categorie

Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...

Cum să îți protejezi casa în timpul concediului

Cum să îți protejezi casa în timpul concediului
Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să...

Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase...

Cotele de pariuri de astăzi

Cotele de pariuri de astăzi
Atunci când îți place să joci la pariuri sportive, cu siguranță vrei să fii la curent cu cotele de pariuri de astăzi. Astfel poți ști ce casa de pariuri oferă cele mai bune cote și unde să plasezi biletul...

Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1. Aflată pentru prima dată în...

Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri

Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri
În orice moment este un prilej bun de a dărui un cadou. Însă nu orice fel de cadou, ci unul dăruit cu multă implicare și sentimente față de persoana pe care îl primește. În Japonia spre exemplu, se fac...

Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
 Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1.  Aflată pentru prima...

Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase m...
Serviciul de email marketing furnizat de