x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gatronomie - Inspiratie de oriunde

Gatronomie - Inspiratie de oriunde

de Veronica Bectas    |    28 Ian 2007   •   00:00
Gatronomie  -  Inspiratie de oriunde

Organele de porc trebuie bine gatite. Savoarea preparatelor din organe aduce gurmanzii pe culmi de desfatare gastronomica.

Trec printre tarabe si ma intalnesc cu o fosta colega care taraie dupa ea un nepotel. Dupa pupaturile si "vai, tu, ce bine arati!" de rigoare, ii tai elanul unei noi avalanse de complimente si o intreb ce-a gasit bun. "Nimic nou!", se tangui ea. I-am sugerat o periere rapida a sirurilor de tarabe si magazine. Intre timp, nepotelul isi facuse de lucru cu un capat al snurului de la geaca, pe care ba il sugea, ba il scuipa aruncandu-l cu dexteritate catre un pusti anexat la o bunica, vanzatoare la taraba.

Porniram toti trei. Bunica impingea de la spate copilul care abia se taraia si isi arata fatis lipsa de interes. Colega tinea mortis sa cumpere o bucata de costita afumata. In magazinul micut era inghesuiala si eu, cumsecade, am promis ca-i voi supraveghea intre timp comoara. Insfac copilul de gulerul gecii si-i calauzesc pasii spre un magazin care vindea diverse aparate casnice. Ne uitam in vitrina amandoi, fiecare cu interesul diametral opus. Ma aplec putin, ca sa citesc un pret, pus doar ca sa nu-l poti citi, si scap din ochi comoara care... disparuse. Hm! Mi-a venit sa rad. Imi imaginam ce fata o sa faca bunica la vestea asta! Dar... nu era frumos! Asa ca... am pornit in cautarea micului "Goe" si, numai la gandul ca bunica-sa, aproape sa-si dobandeasca prada, afland pierderea avea sa lesine in bratele mele de spaima (sau mai stiu eu cum s-ar mai fi manifestat!), am bagat viteza.

Descoperire. He! Norocul meu e ca am fler! Mai ales cand am de-a face cu astfel de entitati rautacioase si prost-crescute! L-am gasit tot acolo, la copilul pe care-l terorizase cu ceva timp inainte, scuipandu-l cu snurul de la geaca. L-am surprins in timp ce-i arunca in cap cu frunzele vestejite de pastarnac, uitate pe o taraba goala. Bietul copil se ascunsese sub taraba vecina, sperand ca va scapa de nataraul invadator, in timp ce bunica-sa isi vedea de vanzari. Am inhatat invadatorul la fix, producand totodata o autoimproscare, inainte ca un smoc de vestejituri sa zboare catre cel asediat. Invadatorul a inceput sa zbiere isteric, ca din gura de sarpe, ofticat ca a primit in plina figura smocul de verdeata. Il prind de guler si mai mult il tarai spre magazinul unde trebuia sa o gasim pe bunica-sa. Femeia iesise si, fara sa stie prin ce trecusem cu minunatul ei nepotel, care se linistise ca prin farmec, isi potrivea fericita bucata de costita intre sticlele cu apa si suculet pe care le cara in sacosa pentru puiut. Ii spun ca vreau sa ma duc in hala si imi iau repede adio de la ei. Cand i-am spus copilului un "pa" cu zambetul pe buze, acesta isi scoase catre mine o ditamai limba... Ha!... Are rost si un neobrazat ca asta! Ei bine... Da! Asta era! Iata inspiratia! Am sa cumpar limba! Fac limba cu masline...
Limba de porc cu masline

Ingrediente: Trei buc. limba de porc; o jumatate pahar cu ulei; 30 buc. masline; doua cepe mari; doua linguri pasta de rosii; piper pisat; o foaie de dafin

Preparare: Speli limbile si le fierbi cu sare. Cand s-au fiert, le lasi la racit si le jupoi de piele. Le tai in felii groase de un deget. Calesti ceapa tocata marunt, in ulei, si torni putin din zeama in care au fiert limbile. Adaugi maslinele, pasta de rosii, piperul, foaia de dafin si dai un clocot. Pui bucatile de limba si diluezi sosul cu zeama, cat sa acoperi carnea. Potrivesti de sare, piper si rosii (mai pui pasta) dupa gust. Dai la cuptor o jumatate de ora intr-o tava si adaugi zeama, daca sosul a scazut prea mult. Servesti cu garnitura de cartofi natur sau piure, orez etc. Salata, dupa dorinta!
×
Subiecte în articol: bucataria de week-end