Despre Wolfgang Amadeus Mozart se spune ca adora dulciurile. Astazi, la Viena poti gusta din bomboanele ce-i poarta numele.
Anul 1756, ianuarie. Salzburg. Ora opt seara... Pe lume venea viitorul geniu al muzicii - Wolfgang Amadeus Mozart. Daca despre nasterea lui stim cate ceva, "clipa trecerii la orientul etern" este un mister. O ipoteza vehiculata: Mozart a fost otravit de "invidiosul Salieri". In vremea aceea, exista chiar o butada. "Stii, lui Mozart ii place sa bea. Dar ce bea? Cum ce? Ceea ce-i toarna Salieri!..." IN ITALIA. Care erau preferintele culinare ale "vrajitorului" care a compus "Flautul fermecat"? Cum i s-a format gustul? Din junete, impreuna cu tatal sau (pe post de impresar), a calatorit prin Europa. L-au "tusat" hotelurile si profesionalismul bucatarilor. Astfel, a cunoscut gustul bucatariei frantuzesti, englezesti, nemtesti, italienesti, orientale si a altora. Cel mai mult insa i-a placut in Italia. Scria, intr-o epistola, catre mama lui: "Ma trezesc, de obicei, pe la ora 9, uneori si 10; apoi ne plimbam si la pranz mancam la restaurant. Dupa masa compun. Din nou la plimbare si... cina. Ce mancam? Peste, putina carne de pui sau o friptura ...". DULCIURI. Larousse-ul gastronomic mentioneaza si o delicatesa pe baza de cruditati numita "Garnitura Mozart". Reteta este nostima: se ia telina (afrodiziac, bineinteles!) si unt; se face un fel de piure; se taie cartofii in cubulete si se prajesc; se servesc cu o garnitura de telina. Dar cel mai mult, "barfeau" contemporanii, ii placeau maestrului dulciurile. Astazi, la Viena, afli "Mozart Kugeln" - bomboane in ciocolata cu nuga si martipan, sau intr-o "Konditorei" poti savura un "Punsch à la Mozart" (rom cald si fructe), pe acorduri din creatiile mozartiene.Citește pe Antena3.ro