x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ghebele de toamnă, aroma pădurii în farfuria ta

Ghebele de toamnă, aroma pădurii în farfuria ta

01 Noi 2022   •   18:27
Ghebele de toamnă, aroma pădurii în farfuria ta
Sursa foto: Hepta

Incredibila ciupercă, pe care mulți dintre noi o adoră, se găsește din belșug în România. Ghebele au puține calorii sau grăsimi, dar ne oferă o mulțime de carbohidrați, proteine ​​și vitamine. Așa că, de ce nu ne-am bucura papilele gustative cu această minune a naturii?

Iată trei rețete delicioase, ușor de preparat, potrivite de minune în ultima lună de toamnă:

1. Tocăniță de ghebe

Ingrediente:

  • 2 kilograme de ghebe
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă roșie
  • 2 caței usturoi
  • 3 linguri de ulei sau unt
  • 3 linguri de sos roșii
  • sare și piper
  • pătrunjel verde

Rapid și simplu:

Ciupercile se spală bine în câteva ape, iar dacă sunt mai bătrâne, le îndepărtăm coada. După ce le-am spălat bine, le aruncăm în apă clocotită și le opărim. Le scoatem într-o sită la scurs, iar într-o crăticioară încingem bine uleiul (sau untul pentru un plus de dulceață) și adăugăm ceapa tăiată mărunt, ardeiul tăiat cubulețe, iar când se înmoaie ușor adăugăm usturoiul pisat.

Adăugăm ciupercile și amestecăm bine incă un minut. Turnăm apă până când le acoperim și adăugăm sare și piper după gust, iar mai apoi lăsăm să fiarbă la foc mic. Când apa a început să scadă, adăugăm sosul de roșii și lăsăm la fiert până când totul se omogenizează, după care adăugăm o ploaie de pătrunjel verde tocat mărunt.

2. Zacuscă de ghebe

Ingrediente:

  • 3 kg ghebe
  • 1 kg ceapă albă
  • 3 kg ardei capia sau gogoșari
  • 1 l suc de roșii
  • 700 ml ulei vegetal 
  • piper boabe
  • sare
  • foi de dafin

Preparare

Se spală bine ghebele în mai multe ape. Se pun la fiert în apă cât să le acopere, cu sare.

Periodic, îndepărtați spuma care se formează, apoi se transferă într-o strecurătoare și se mai dau printr-un jet de apă rece, după care se lasă la scurs.

Ardeii sau gogoșarii se curăță, se spală și se dau prin mașina de tocat sau prin răzătoare. Ceapa se toacă mărunt.

Se încinge bine uleiul și se călește ceapa tocată mărunt până devine sticloasă, la foc potrivit, să nu se ardă. Se completează cu apă, cât este nevoie, astfel încât ceapa să se înmoaie.

Se adaugă ardeii marunțiți, se amestecă și se mai completează cu apă dacă e nevoie, după care se lasă să fiarbă până când legumele s-au înmuiat, iar uleiul a ieșit la suprafață.

Ghebele se dau prin mașina de tocat, apoi se așază și ele pe foc lângă restul legumelor. Se toarnă sucul de roșii, se adaugă frunzele de dafin, sarea și piperul după gust.

Lăsați să fiarbă legumele până s-au gătit, iar uleiul a ieșit la suprafață, amestecând mereu ca să nu se prindă de fundul vasului.

Puneți zacusca fierbinte în borcane bine sterilizate și sigilate, le acoperiți cu prosoape de bucătărie și le lăsați să se răcească la temperatura camerei.

3. Ciulama de ghebe

Ingrediente:

  • 500 g ghebe
  • 1 ceapă
  • 200ml lapte
  • 3 linguri de smântână dulce
  • 1 lingură de făină
  • 2 linguri de unt
  • 2 căței de usturoi
  • mărar și sare

Puneți într-o cratiță încinsă 50 g de unt și îl lăsați să se topească, la foc mediu. Tocați mărunt ceapa și o puneți la călit în untul topit, până când se înmoaie și devine sticloasă.

Când ceapa este călită, adăugați ghebele, tăiate la dimensiunea preferată de voi. Le lăsați la călit câteva minute, apoi adăugați o cană cu apă și lăsați ciulamaua de ciuperci la fiert, la foc mediu, pentru 20 de minute.

Când ghebele sunt fierte suficient, îngroșați ciulamaua de ciuperci cu o lingură de făină ( făina trebuie dizolvată în prealabil în câteva linguri din zeamă lăsată de ciuperci în timpul călirii). Pentru a nu se forma cocoloașe, amestecați bine cu lingura de lemn în cratiță.

Adăugați și smântâna, după care mai lăsați ciulamaua de ghebe să fiarbă la foc mediu încă zece minute.

Când mâncarea este gata, luați cratița de pe foc, condimentați cu sare și piper, iar apoi turnați deasupra o ploaie de pătrunjel tocat mărunt pentru un plus de aromă.

P.S. Nu uitați de mămăligă!

Poftă bună!

×