x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gurmand - Foarte hranitori si apetisanti

Gurmand - Foarte hranitori si apetisanti

de Veronica Bectas    |    21 Ian 2007   •   00:00
Gurmand  -  Foarte hranitori si apetisanti

Usor de preparat si delicios. O masa gustoasa, cu aspect deosebit si "parfumuri" imbatatoare face o sarbatoare din fiecare zi.

Usor de preparat si delicios. O masa gustoasa, cu aspect deosebit si "parfumuri" imbatatoare face o sarbatoare din fiecare zi.

Am iesit sa cumpar o paine si pe drum imi clateam ochii prin vitrine. Traseu de documentare si program de spionita! Nu prea aveam ce vedea, "toate vechi si noua toate", vorba celebrului (nu-i spun numele ca e... sufletul meu!). In dreptul unui magazin "mixt" cu produse alimentare dau nas in nas cu vecina de la trei.

Abordare. Ne salutam, ne intrebam de una-alta si, trancanind in acelasi sens, adica spre magazinul cu paine, vecina imi zice: "Doamna... am o mare rugaminte!... Fata mea, stii, e plecata din tara de mai multi ani si mi-a scris acu doua zile" si facu o pauza, in care mi-am zis, in gand, ca nu-i cunosc fata si ca habar n-am ca e plecata.

Mancaciosul. Vecina continua: "M-a rugat sa-i trimit o reteta, da... asa, ceva mai deosebit! Vrea sa-l dea gata pe socru-sau, care mananca de rupe tot ce face fii-mea, de cate ori vine pe la ei. Lasa, ca si ea se straduieste sa le arate ca noi, romanii, suntem oameni adevarati!". "Si reuseste?!", o intreb eu putin ironic. "Da, am vazut cu ochii mei inca de acum trei ani!", imi spuse cu mana la gura, asa, ca pe un secret. "Si... cam ce vrea sa faca?", ma interesai eu spre dumirire. "Pai, o mancarica, ceva. Da... sa fie ceva cu pui, ca... socru-sau are o ferma de pasari si un restaurant, unde vinde preparate de pui."

Spionul. "Aha! Deci domnul socru vine la documentare si eventual la furat retete!", ma dumiri eu in gura mare. "E, daca face el ceva bun si se cauta, copiii au de castigat! Ca-i ajuta, nu gluma! Ca... numai pe el il are. Pe gineri-miu! Si iubeste tare si nepotii! El ii tine la scoli! Ca noi, din pensiile noastre"... si ma lasa sa inteleg ce isprava ar fi facut cu ele. M-a atins la coarda sensibila si... am reactionat la fix. "Draga, i-am zis, iti scriu o reteta de-o sa-l faca praf pe socru si... cine stie? Poate ma cheama la el ca bucatar-sef!", glumesc eu si-i promit ca i-o dau maine. Ma gandeam deja la... niste ficatei de pui cu ceapa, pentru ca tot i-am zarit in galantar, prin vitrina, in magazinul plin doar cu... vanzatoare si vagi urme de cumparatori. Spionita, de!
Sfaturi pentru meniul perfect
Curata bine ficateii, sa nu ramana urme galben-verzui de la fiere sau chiar fiere. Daca apar, indeparteaza-le cu cutitul. Nu-i tine mult in apa, scurge-i si usuca-i intr-un prosop. Daca vrei mai multa ceapa, nu ezita, taie mai multa! Si sos, daca vrei mai mult, pune un pahar cu vin alb indoit cu apa. Stropeste cartofii natur cu sos si presara piper, sare si patrunjel in suparare! Nu face economie de ceapa!
Ficatei de pui cu ceapa

Ingrediente: 1 kg ficatei; 5-6 cepe mari; 400 g costita afumata, feliata fin; un pahar cu ulei; faina; sare; piper; ulei pentru prajit ceapa si mujdei.

Preparare: ficateii trebuie spalati si uscati bine, apoi ii dai prin faina, ii prajesti usor (nu-i rumenesti) intr-o tigaie in care ai pus uleiul. Ii scoti si ii pui intr-o cratita. In uleiul ramas de la prajit, daca nu-i ars, pui o jumatate de pahar cu apa, dregi de sare si piper si lasi sa fiarba cam 10 minute (mai adaugi apa, daca scade). Apoi strecori sosul fierbinte intr-o tava de friptura. Peste fiecare ficatel pui cate una sau doua felii subtirele de costita afumata si adaugi mujdeiul in sos. Da la cuptor, cu foc potrivit, 15 minute, ca sa se lase afumatura, intr-un iz fin, pe ficatei si sa se rumeneasca usor costita. Separat tai solzisori cepele curatate si le prajesti intr-o tigaie cu ulei. Solzisorii de ceapa trebuie sa fie rumeni. Se servesc doi ficatei de persoana, presarati cu ceapa prajita. Poti adauga cartofi natur. Da-i culoare cu patrunjel verde si gust cu... un evantai din gogosari acri. Acum merge o berica sau un vin rosu, vioi.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end ceapa