x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gurmandul rafinat

Gurmandul rafinat

de Simona Lazar    |    26 Noi 2009   •   00:00
Gurmandul rafinat

Cât de întortocheate sunt căile Domnului! - sunt tentată să exclam, rememorând discuţia de acum doi ani cu profesorul nonagenar Nicolae Bacalbaşa, din Galaţi: "Neamul Bacalbaşa a venit din Pind, prin secolul al XIX-lea, şi s-a stabilit la Galaţi, să facă neguţătorie. Într-o zi, unuia dintre ei i s-a scufundat un vapor cu porci şi a dat faliment. Şi-atunci s-a mutat cu familia la Brăila. Ei sunt ramura «literaţilor».

Ceilalţi au plecat în Basarabia şi s-au întors în timpul războiului. Ei sunt sunt «negustorii»". Şi iată cum un "năcaz" cu câteva sute de porci înecaţi te poate "extrage" din lumea arginţilor zornăitori, deschizându-ţi "baierele pungii" pline de cuvinte meşteşugite. Dar, zice Călinescu, în Istoria literaturii române de la origini până în prezent, despre tatăl celor trei "literaţi" din neamul Bacalbaşa, Anton (părintele lui Moş Teacă), Ion C. (dramaturgul) şi Constantin (jurnalistul şi memorialistul): "Poliţaiul-şef din Brăila, Costache Bacalbaşa, originar din satul Telea judeţul Gorj, s-ar fi chemat Telescu şi şi-ar fi luat numele nou prin înfierea de un unchi din Galaţi, bacalbaşă, adică staroste de băcani" (un şef al negustorilor locali).

Pe cei trei fraţi, porniţi să cucerească lumea literelor, în Capitală, avea să-i unească nu doar ştiinţa de a mânui condeiul, aşa cum un scrimeur mânuie floreta, ci şi faptul că erau mari gurmanzi, pofticioşi dinaintea bucatelor. Oricare ar fi adevărul despre acest neam de machedoni, cert e că celor trei, dar mai cu seamă lui Constantin, le-a plăcut să mănânce bine şi pită din cea armânească şi baghetă fină, cu crustă crocantă şi miez pufos, coaptă, la Capşa sau la Grand Hotel du Boulevard, aproape la fel de bine ca la Paris. Şi nu ştiu dacă nu cumva din "hobby-ul" acesta de "gourmet", cuplat cu o atitudine nativă de "gourmand", s-a ivit pe lume şi cartea lui de bucate.

 

Poftă bună la citit!
Nu este prima dată când scriem despre relaţia dintre cultură şi gastronomie. Dar parcă astăzi suntem mai motivaţi, dacă ţinem seama de faptul că toată săptămâna trecută, pe întreg continentul, s-au sărbătorit Zilele Europene ale Cărţii, anul acesta având ca moto: "Europa gurmandă". O Europă care a venit chiar la noi acasă cu bucatele ei legendare, căci Viena şi-a trimis aici cel mai iscusit bucătar, specialist în... gastronomie moleculară, să ne gătească faimoasele "Clătite ale Împăratului" la 200 de grade. Cu minus. Cum românul e cel mai gurmand dintre europeni, nu am ratat nici ocazia asta de a ne hrăni deopotrivă spiritul şi stomacul. Mai ales că oferta săptămânii este cea mai spectaculoasă carte de bucate a României interbelice, "Dictatura gastronomică" a lui Constantin Bacalbaşa, reeditată pentru prima dată după 75 de ani!

×
Subiecte în articol: reteta de suflet